"Ποιος είναι εδώ;" στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

23.05.2007
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν την έκθεση με τίτλο: Ποιος είναι εδώ;

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν την έκθεση με τίτλο:Ποιος είναι εδώ; Μια έκθεση πάνω στο χρόνο και τους χρόνους του εικαστικού έργου.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Παύλου Ζάννα, με την ευκαιρία των 40 χρόνων από την έναρξη της μετάφρασης του έργου «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», του Μαρσέλ Προυστ, στις φυλακές της Χούντας. Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν την έκθεση με τίτλο: Ποιος είναι εδώ; Μια έκθεση πάνω στο χρόνο και τους χρόνους του εικαστικού έργου Η έκθεση συγκεντρώνει έργα από εικοσιεπτά σύγχρονους καλλιτέχνες από διάφορες προελεύσεις, χώρες και περιοχές του κόσμου, από διάφορες εκφράσεις, ηλικίες και τεχνικές.

Τα έργα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με την προβληματική του χρόνου και του προσώπου σήμερα όχι ως θεματική εικονογράφηση, αλλά ως ενεργό ερωτηματικό της υπόστασης και του λόγου του έργου του ίδιου. Ποιος είναι εδώ; είναι ένα ουσιαστικό ερώτημα που θέτει το έργο σε σχέση με τον τόπο και το τρόπο παρουσίας, εμφάνισης ή αποκάλυψής του. Αν το κεντρικό θέμα της Μπιενάλε είναι η ετεροτοπία το ερώτημα που τίθεται εδώ, με τα έργα που συγκεντρώνονται στο μουσείο είναι μια απόκλιση από τη διάσταση του τόπου. Το ερώτημα αυτό προηγείται ή και προτρέχει του τόπου κι ερωτά το που, το πότε, το ποιος, που αφορούν το εδώ. Εδώ δεν είναι ούτε ο τόπος του άλλου ούτε ο τόπος της ταυτότητας, δεν είναι καν ετεροτοπία, αλλά προϋπόθεση του τόπου όπου συγκλίνουν το πρόσωπο κι ο χρόνος μέσα στο χώρο.

Διάρκεια: 25 Μαΐου έως τις 29 Ιουλίου 2007

Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος με τη συνεργασία της Θούλης Μισιρλόγλου και του Βαγγέλη Ιωακειμίδη.