«Πεινασμένα κιβώτια» στο Μουσείο Μπενάκη

25.05.2007
Δεκατρία «Πεινασμένα κιβώτια», σε μακέτες, ενός ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου, φιλοξενεί από χθες και μέχρι τις 25 Ιουλίου το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.
Δεκατρία «Πεινασμένα κιβώτια», σε μακέτες, ενός ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου, φιλοξενεί από χθες και μέχρι τις 25 Ιουλίου το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. «Πεινασμένα κτίρια», γιατί απορροφούν μια μεγάλη ποσότητα αρχιτεκτονικών πληροφοριών, σε ένα απλό ορθογώνιο σχήμα.

Η έκθεση των τριών νέων Ολλανδών αρχιτεκτόνων, Γουίνι Μάας, Γιάκομπ βαν Ριζ και Ναταλί ντε Βρις, που απαρτίζουν το πρωτοποριακό γραφείο MVRDV, τιτλοφορείται «Το πεινασμένο κιβώτιο - Ο ατέρμων εσωτερικός χώρο των ΜVRDV». Το αποτέλεσμα, μας πληροφορούν, ενός «πεινασμένου κιβωτίου» είναι ένας «ατέρμων εσωτερικός χώρος», καθώς «τα κιβωτιόσχημα κτίρια προσφέρουν άπειρες εσωτερικές δυνατότητες και εμπεριέχουν ποικιλία αλληλοσυνδεόμενων χώρων».

Η βασική πεποίθηση του ολλανδικού γραφείου είναι ότι η φύση είναι κοντά μας. Ετσι σχεδιάζουν τα κτίρια σαν να είναι λαξευμένα στο τοπίο ή τα κτίρια να αποτελούν τη συνέχεια του τοπίου. Κατά τον Ελληνα επιμελητή Δ. Παπαλεξόπουλο, η ομάδα έχει βρει «τον τρόπο και να ελέγχει και να οριοθετεί και να πλάθει το φως και την ύλη σε μια νέα αρχιτεκτονική».