Το Φως γοητεύει στην Ηρακλειδών

05.06.2007
Αναδρομική έκθεση-αφιέρωμα στον Γερμανό καλλιτέχνη 'του φωτός', Adolf Luther, στο Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts.

Το Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Adolf Luther του Κρέφελντ της Γερμανίας, παρουσιάζει έως 9 Σεπτεμβρίου 2007, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη μεγάλη αναδρομική έκθεση-αφιέρωμα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Γερμανό καλλιτέχνη Adolf Luther (1912-1990).

Ο Adolf Luther ανήκει στη ριζοσπαστική μερίδα καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν τη δεκαετία του '60 με τις αρετές και την καλλιτεχνική αύρα του ‘φωτός’. Για τον Luther ‘το φως’ αποτελούσε μια πραγματικότητα γεμάτη μεγαλείο, που αποκτά στο έργο του μια άυλη, αόρατη υπόσταση και λειτουργεί στον αντίθετο πόλο προς τον υλικό κόσμο.

Η έκθεση «Η Γοητεία του Φωτός» διαγράφει τη διαδρομή του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη από το 1942 έως το 1990, από τις πρώτες ακουαρέλες του μέχρι τους «τοίχους φωτός», και περιλαμβάνει 60 περίπου «πεφωτισμένα» έργα, όπως: φωτοαντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες κ.α. Στην εσωτερική αυλή του μουσείου παρουσιάζεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα οπτικά θεάματα του Luther, το «Suspended Lenses» (1976).

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται την Τετάρτη 13 Ιουνίου διάλεξη από τον Μαθηματικό-Αστροφυσικό Αντώνιο Αντωνίου (Πανεπιστήμιο Αθηνών Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής) με θέμα: "Μελανές οπές, η αιχμαλωσία του φωτός". Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο. Είσοδος Ελεύθερη. Έναρξη: 19:30 Πληροφορίες τηλ.: 210 3461981.

Το Μουσείο ανανέωσε πρόσφατα τη μόνιμη έκθεση έργων του σημαντικού Ολλανδού καλλιτέχνη (1898-1972), και πρωτοπόρου στις γραφικές τέχνες, M.C. Escher, επικεντρώνοντας αυτή τη φορά στην ενότητα των ανέφικτων κόσμων.

Herakleidon, Experience in Visual Arts, Ηρακλειδών 16, Θησείο, www.herakleidon-art.gr.