Διαδρομή στην Ιστορία με την αφή

06.06.2007
Είναι η πρώτη φορά, που ελληνικό αρχαιολογικό μουσείο ανοίγει τις πόρτες του σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
Είναι η πρώτη φορά, που ελληνικό αρχαιολογικό μουσείο ανοίγει τις πόρτες του σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σχεδίασε την πρώτη απτική διαδρομή, κατά την οποία οι επισκέπτες αγγίζουν τα εκθέματα.

Λειτουργεί περίπου ως εξής: Καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται στη μόνιμη συλλογή (με εκθέματα από τον 3ο ως τον 13ο μ.Χ. αιώνα), ακούει πληροφορίες για όλα τα αντικείμενα, αλλά δέκα -επιλεγμένα- από αυτά μπορεί και να τα αγγίξει. Παράλληλα, μπορεί να διαβάσει τις λεζάντες στη γραφή Μπράιγ.

Ανάμεσα στα αντικείμενα (όλα λίθινα), που επελέγησαν με τη βοήθεια του «Φάρου Τυφλών της Ελλάδος» και του «Μουσείου Αφής» είναι μια μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα του 12ου αιώνα με την Παναγία Βρεφοκρατούσα, μια γυναικεία ανάγλυφη μορφή από σαρκοφάγο του 3ου αιώνα και έναςκτιστός τάφος του 6ου αιώνα. Ετσι, συμπληρώνεται μια διαδρομή περίπου δύο ωρών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ παράλληλες δράσεις λειτουργούν σε μουσεία του εξωτερικού, συνήθως δεν επιτρέπεται τα άγγιγμα αυθεντικών εκθεμάτων, όπως συμβαίνει από σήμερα στο Βυζαντινό. Παράλληλα το μουσείο αναπλάθει τον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να είναι προσβάσιμο από ανθρώπους με κινητικές και άλλες δυσκολίες, ενώ εκπαιδεύει υπάλληλο στη νοηματική γλώσσα.

Η απτική διαδρομή αποτελεί μέρος της συνολικής πιλοτικής δράσης με γενικό τίτλο «Μουσείο για όλους» στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Το πρόγραμμα ACCU, στο οποίο συμμετέχουν πέντε ακόμα ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Ρουμανία, Φινλανδία, Νορβηγία) ολοκληρώνεται με τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου «Πολιτιστική κληρονομιά για όλους: ξεπερνούμε τα εμπόδια, δημιουργούμε εμπειρίες» στις 14 και 15 Ιουνίου στο Βυζαντινό Μουσείο.