Ένας γλάρος από τη ... Βουδαπέστη!

08.06.2007
«Krétakör» δηλ. «Κύκλος με την κιμωλία» ονομάζεται ο θίασος τον οποίο ίδρυσε πριν από μια δεκαετία ο Άρπαντ Σίλλινγκ.Σε αυτόν τον μεταφορικό κύκλο (που παραπέμπει στον ομώνυμο μύθο και στον Μπρεχτ) τοποθετεί ο ούγγρος σκηνοθέτης τον Γλάρο.
Tι: Θέατρο Κρέτακορ Βουδαπέστης Άντον Τσέχοφ, Ο Γλάρος
Που: Πειραιώς 260
Πότε: 9 Ιουνίου - (21:00), 10 Ιουνίου - (16:00, 21:00)
11 Ιουνίου (21:00)
Διάρκεια: 3 ώρες με δύο διαλείμματα.
Με υπέρτιτλους
Εισιτήρια: 25,15

«Krétakör» δηλ. «Κύκλος με την κιμωλία» ονομάζεται ο θίασος τον οποίο ίδρυσε πριν από μια δεκαετία ο Άρπαντ Σίλλινγκ. Σε αυτόν τον μεταφορικό κύκλο (που παραπέμπει στον ομώνυμο μύθο και στον Μπρεχτ) τοποθετεί ο ούγγρος σκηνοθέτης τον Γλάρο -έργο με «πολλές συζητήσεις για τη λογοτεχνία, λίγη δράση και πέντε καντάρια αγάπης», κατά τον Αντόν Πάβλοβιτς- και ωθεί τους ηθοποιούς όχι μόνο να αισθανθούν, αλλά και να κατανοήσουν το κείμενο αναζητώντας τις κρυφές αλήθειες των λέξεων («Ας θεωρήσουμε τον Τσέχοφ εξυπνότερο από όλους εμάς», τους είπε).

Με σκηνοθεσίες σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς θιάσους, ο 33χρονος Σίλλινγκ (τον είχαμε χειροκροτήσει στην Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, το 2001) προτείνει μια παράσταση συγκινητικής αμεσότητας, χωρίς σκηνικά και κοστούμια, βασισμένη στο παίξιμο των ηθοποιών, και ανατρέπει με τόλμη το τέλος επιλέγοντας μια πνευματική αυτοκτονία για τον Τρέπλιεφ, όπως θα ταίριαζε στην εποχή μας.

Περιγραφή
Σκηνοθεσία: Άρπαντ Σίλλινγκ
Δραματουργική επεξεργασία: Άννα Βέρες
Σκηνογραφία: Μάρτον Άγκι, Τάμας Μπάνιαϊ
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτερ Τοτ
Διεύθυνση παραγωγής: Μάτε Γκάσπαρ

Ερμηνεύουν: Έστερ Τσάκανι, Γιόζεφ Γκιάμπρονκα, Ζολτ Ναγκχ, Ανναμάρια Λανγκ, Τίλο Βέρνερ, Σάντορ Τέρ(χ)ες, Πέτερ Σέρερ, Μπόρμπαλα Πέτερφυ, Λίλα Σάροσντι, Λάσλο Κάτονα