Τριήμερο φεστιβάλ Σαντορινιών γεύσεων!

09.09.2010
Μια πολύ ενδιαφέρουσα και... νόστιμη πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση των Σαντορινιών Προϊόντων και της Σαντορινιάς κουζίνας στους Σαντορινιούς, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει αναλάβει η εταιρεία Santorini Events με τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Πολιτείες της Θάλασσας».

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και... νόστιμη πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση των Σαντορινιών Προϊόντων και της Σαντορινιάς κουζίνας στους Σαντορινιούς, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει αναλάβει η εταιρεία Santorini Events με τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Πολιτείες της Θάλασσας».

Το 3ήμερο 24-25-26 του Σεπτέμβρη λαμβάνει χώρα ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ γεύσεων και προϊόντων από την τοπική κουζίνα της Σαντορίνης σε συνεργασία με ντόπιους μαγείρους, παραγωγούς προϊόντων της Σαντορινιάς γης, καθώς και υπεύθυνους τοπικών επιχειρήσεων, για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής η SantoWines - Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων παραχώρησε τους προαύλιους χώρους της με θέα την Καλντέρα για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εστιάτορες της Σαντορίνης, μάγειροι από την Ελλάδα, ντόπιες μαγείρισσες, Έλληνες και ξένοι- δημοσιογράφοι από τον χώρο της γευσιγνωσίας και του κρασιού, εκπρόσωποι επιχειρήσεων που παράγουν τοπικά προϊόντα, ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Βενετίας καθώς και εκπρόσωποι της οργάνωση πολιτών VENESSIA.

Κατά τη διάρκεια του 3ημέρου προγραμματίζονται 3 διαφορετικές, ξεχωριστές μεταξύ τους βραδιές, με διαφορετικό θέμα η κάθε μια, με σκοπό την προβολή των προϊόντων, αλλά της κουλτούρας του νησιού.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

Εκδήλωση «Τα Θηραϊκά Προϊόντα στην Επαγγελματική κουζίνα» με τη συμμετοχή 20 εστιατορίων που θα «παίξουν» με τις γεύσεις των τοπικών προϊόντων.
Το βράδυ θα γίνει και η τελετή έναρξης του 3ημέρου με ομιλίες Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων με θέμα τα Θηραϊκά Προϊόντα.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι οι κύριοι:
Μάρκος Καφούρος πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραϊκών Προϊόντων Roberto Panciera, πολιτικός, καθηγητής Οικονομίας και Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας, Σύμβουλος Τουριστικής Πολιτικής του Δήμου της Βενετίας και υπεύθυνος όλων των ιστορικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης ανά τον κόσμο, ο οποίος θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Δήμο Θήρας και την Ένωση Συναιτερισμών Θηραϊκών Προϊόντων για συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Stefano Soffiato, Matteo Secchi και Davide Udizzo. Πρόκειται για τον πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα αντίστοιχα της Ένωσης πολιτών Βενετίας «Venessia» οι οποίοι θα απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στην Κίνηση Πολιτών Σαντορίνης για συνεργασία σε τομείς κοινής δράσης. Michelle Fullin, δημοσιογράφος.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα παρουσιαστούν τα προϊόντα της Santo Wines - Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, ενώ θα ακολουθήσουν τα «μαγειρέματα» από τους μαγείρους 20 εστιατορίων της Σαντορίνης, καθώς η δοκιμή και ψηφοφορία για την καλύτερη συνταγή που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Η βραδιά θα κλείσει με νησιώτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου

Εκδήλωση με τίτλο «Τα παιδιά που μεγαλώσαμε». Ντόπιοι « μαμάδες και μπαμπάδες» θα μαγειρέψουν και θα δείξουν στους νέους πως «η κουζίνα του τότε μπορεί να γίνει κουζίνα του σήμερα και του αύριο!»

Με ελεύθερη συμμετοχή κάτοικοι του νησιού θα μαγειρέψουν αποκλειστικά με Θηραϊκά προϊόντα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, ενώ θα ακολουθήσει δοκιμή και ψηφοφορία από τους επισκέπτες για την καλύτερη συνταγή που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Η βραδιά θα κλείσει με νησιώτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου

Εκδήλωση με τίτλο «Γιορτή Κρασιού και παιδικά παιχνίδια» όπου ομάδες νέων και παιδιών απ’ όλα τα χωριά του νησιού θα παίξουν παλιά παιδικά παιχνίδια. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα δημιουργηθούν ομάδες νέων και ομάδες μεγάλων από όλα τα χωριά της Σαντορίνης που θα διαγωνιστούν μεταξύ τους με τους νικητές να κερδίζουν χρηματικά έπαθλα.

H 3η βραδιά θα κλείσει με την παρουσίαση όλων των κρασιών της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων τα οποία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν στο πλαίσιο μιας μίνι - γιορτής κρασιού.

Περισσότερα στο www.santorinievents.eu