Η Θράκη πατάει... Γκάζι

09.09.2010
Η καρδιά της Θράκης θα χτυπήσει δυνατά στην Αθήνα, σ΄ ένα φεστιβάλ πολιτισμού με τίτλο «Η Θράκη πατάει... Γκάζι» που συνδιοργανώνουν οι Νομαρχίες Έβρου και Ξάνθης και η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από 10 έως και 12 Σεπτεμβρίου 2010 (αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» & προαύλιος χώρος, Πειραιώς 100, Γκάζι).

Η καρδιά της Θράκης θα χτυπήσει δυνατά στην Αθήνα, σ΄ ένα φεστιβάλ πολιτισμού με τίτλο «Η Θράκη πατάει... Γκάζι» που συνδιοργανώνουν οι Νομαρχίες Έβρου και Ξάνθης και η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από 10 έως και 12 Σεπτεμβρίου 2010 (αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» & προαύλιος χώρος, Πειραιώς 100, Γκάζι).

Τα εγκαίνια θα τελέσουν ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Βαφειάδης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης, ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ της «Τεχνόπολις» κ. Φώτης Ιγνατίου.

Ένα τριήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κοσμημάτων, καθώς και συγγραμμάτων, μουσική, χορό και αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες από την περιοχή, όπως στην οικογένεια Καραθεοδωρή και τον Μάνο Χατζηδάκι.

Συγκροτήματα και τραγουδιστές, όπως οι: Βαγγέλης Δημούδης, Καριοφύλλης Δοϊτσίδης, Ζωή Τηγανούρια και οι αδερφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, θα ξεναγήσουν μουσικά τους επισκέπτες στις παραδοσιακές μελωδίες και όχι μόνο, ενώ το χορευτικό συγκρότημα της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδας (ΠΑ.Ο.Ν.Ε.) και το Λύκειο Ελληνίδων της Ξάνθης θα παρουσιάσουν χορούς από την περιοχή με τις σπάνιες ομορφιές. Τέλος, γνωστοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι με καταγωγή από τη Θράκη θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, ενώ παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης, που αγαπά πολύ τον τόπο του.

«Κατά τη διάρκεια του τριημέρου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την θρακιώτικη ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της, την οικονομία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό της», τονίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΔΣ της «Τεχνόπολις» κ. Φώτης Ιγνατίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

20.30-21.30: Τελετή εγκαινίων
22:00-00:00: Συναυλία με παραδοσιακές μελωδίες του Βαγγέλη Δημούδη

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

17.00-21.00:
Αφιέρωμα στην οικογένεια Καραθεοδωρή με τίτλο: «Από τις ρίζες στη Μητρόπολη».Το γένος Καραθεοδωρή στο χρόνο»
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης θα απονείμει τιμητική πλακέτα σε δυο σημαντικούς απογόνους του γένους, τον Αλέξανδρο Σκούταρη και τη Δέσποινα Σκούταρη
21:00-22:30: Μουσική παράσταση με ρυθμούς tango, latin, λαϊκούς, βαλκανικούς και παραδοσιακούς με την ακορντεονίστα και μουσικοσυνθέτη Ζωή Τηγανούρια. Μαζί της η Ειρήνη Χαρίδου.
Special Guest εμφάνιση η Καίτη Γαρμπή
22:30-00:00: Συναυλία με παραδοσιακές μελωδίες του Καριοφύλλη Δοϊτσίδη

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

20:30-21:30:
Θέατρο Σκιών με ιστορίες από τη Θράκη σε κείμενα του συγγραφέα Γιάννη Βουλτσίδη
20:30-21:00: Παραδοσιακοί χοροί με το συγκρότημα της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδας (ΠΑ.Ο.Ν.Ε.) και το Λύκειο Ελληνίδων της Ξάνθης
22:00-23:30: «Οι μάγισσες της Θράκης»
Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή τραγουδούν Μάνο Χατζιδάκι

Είσοδος ελεύθερη