"Ιφιγένεια η εν Ταύροις" στην Επίδαυρο

14.06.2007
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα παρουσιάσει την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου στο Αργολικό Θέατρο, την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, μουσική Θάνου Μικρούτσικου και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Στο ρόλο της Ιφιγένειας η Στέλα Φυρογένη και στο ρόλο του Ορέστη ο Νεοκλής Νεοκλέους.
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα παρουσιάσει την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου στο Αργολικό Θέατρο, την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, μουσική Θάνου Μικρούτσικου και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.
Στο ρόλο της Ιφιγένειας η Στέλα Φυρογένη και στο ρόλο του Ορέστη ο Νεοκλής Νεοκλέους.

Η Ιφιγένεια ζει στη μακρινή Ταυρίδα, ιέρεια του ναού της Αρτέμιδος, εντεταλμένη να προετοιμάζει για θυσία τους Έλληνες, που η μοίρα τους ρίχνει στη γη του Θόα. Η ίδια είναι θύμα μιας ανθρωποθυσίας, αυτής που χρόνια πριν επέτρεψε να ξεκινήσουν τα πλοία των Ελλήνων για την Τροία. Η Άρτεμις την έσωσε από το μαχαίρι του στρατηλάτη Αγαμέμνονα, για να την υπηρετεί, σ’ αυτό τον τόπο. Εκεί φτάνει ο Ορέστης, στην προσπάθειά του να εξιλεωθεί για το φόνο της μητέρας του. Ο αδελφός της Ηλέκτρας μαζί με τον σύντροφό του Πυλάδη συλλαμβάνονται και οδηγούνται για θυσία. Μετά από μια συγκινητική αναγνώριση, τα αδέλφια - που νόμιζαν ο ένας τον άλλο χαμένο -καταστρώνουν ένα σχέδιο φυγής.

Η σκηνοθετική προσέγγιση του Γιάννη Μαργαρίτη στο έργο, αναφέρεται σε μια εκδοχή του μύθου των Ατρειδών με μητριαρχικές καταβολές, σε σχέση με «την ανάγκη συνύπαρξης των αντιθέτων, την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο, στο ‘βάρβαρο’ και στο ‘πολιτισμένο’».

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου με την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» και μετά από πρόσκληση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, θα λάβει μέρος στο 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης - Όψεις Αρχαίου Δράματος την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Ιουλίου, όπου μαζί με άλλους επτά θεατρικούς οργανισμούς θα παρουσιάσουν παραστάσεις έργων της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση : Κ.Χ. Μύρη
Μουσική : Θάνος Μικρούτσικος
Σκηνοθεσία - Κίνηση : Γιάννης Μαργαρίτης
Σκηνικά : Άντης Παρτζίλης
Κοστούμια : Σταύρος Αντωνόπουλος
Συνεργάτης χορογράφος : Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl
Μουσική διδασκαλία : Εύη Αυξεντίου
Σχεδιασμός φωτισμών : Γιάννης Μαργαρίτης, Γιώργος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτη / Μακιγιάζ : Μαρία Χαραλάμπους
Βοηθός Σκηνογράφου : Μαρίζα Παρτζίλη
Βοηθός Ενδυματολόγου : Δήμητρα Χριστοδούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Στέλα Φυρογένη, Νεοκλής Νεοκλέους, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Γιώργος Μουαΐμης, Αντώνης Κατσαρής Ανδρέας Τσουρής, Μαργαρίτα Ζαχαρίου

ΧΟΡΟΣ-ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΕΣ :
Eυφροσύνη Αθηνάκη, Βίκη Γεωργιάδου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Έλια Ιωαννίδου, Ερμίνα Κυριαζή, Μάρα Κωνσταντίνου, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Χριστιάνα Λάρκου, Κατερίνα Λούρα, Αλεξία Παρασκευά, Ελίζα Πατσαλίδου, Φάνη Πέτσα, ΄Ελενα Σάββα, Χριστίνα Χριστόφια
Κρουστά: Γιώργος Κούλας, Μάριος Νικολάου
Συνοδοί: Αχιλλέας Αχιλλέως, Σπύρος Ιωαννίδης
Παιδί: Ανδριάνα Νεοκλέους