Αφιέρωμα Ν. Μαμαγκάκη στο Φεστιβάλ Πέτρας

15.06.2007
Πλούσια ανθολογία τραγουδιών από τη μακρά πορεία του συνθέτη-δημιουργού Νίκου Μαμαγκάκη θα πλημμυρίσουν το Θέατρο Πέτρας για δύο βραδιές, 25 και 26 Ιουνίου.

Τι: Αφιέρωμα Νίκου Μαμαγκάκη
Πού: Θέατρο Πέτρας
Πότε: 25 & 26 Ιουνίου, 9:30 μ.μ.
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 15 ευρώ
Επικοινωνία: 210 5065456, 210 5062166 (Δήμος Πετρούπολης), 2105012402 (Θέατρο Πέτρας).

Η έντονη ατομική πρωτοτυπία κάνει τον Μαμαγκάκη να ξεχωρίζει, όχι μόνο ανάμεσα στους άλλους, ακόμα και τους μεγαλύτερους, Έλληνες συνθέτες, αλλά και στη διεθνή σκηνή. "Δίπλα στον Ξενάκη, τον Σκαλκώτα, τον Χρήστου, θα έβαζα τον Μαμαγκάκη" δήλωσε κάποτε ο πολύ απαιτητικός συνθέτης και καθηγητής Γκύντερ Μπέκερ.

Πρόγραμμα Συναυλιών

Δευτέρα 25 Ιουνίου
Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ & ΑΣΜΑΤΑ
Τραγούδι: Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Ιδομενέως, Ανδρέας Σμυρνακης, Μαρίνα Δακανάλη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

Τρίτη 26 Ιουνίου
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ
Τραγούδι: Σαβίνα Γιαννάτου, Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, Νένα Βενετσάνου, Ορφέας Περίδης, Σοφία Παπάζογλου, Μαρία Λούκα, Γιάννης Ιδομενέως, Ανδρέας Σμυρνακης, Μαρίνα Δακανάλη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Ζαχαρίας Καρουνης, Χαρά Κεφάλα, Δημήτρης Κοντογιάννης, Παναγιώτης Λάλεζας, Ντένια Κουρούση.

Συμμετέχει η Ορχήστρα Ελληνικού Τραγουδιού Νίκος Μαμαγκάκης


Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης. Παρακολούθησε μαθήματα στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα. Συνέχισε σπουδάζοντας σύνθεση με τον Καρλ Ορφ και τον Χ. Γκένταμερ στο Μόναχο και ηλεκτρονική μουσική στο Στούντιο Ηλεκτρονικής Μουσικής SIEMENS με τον Γιόζεφ Άντον Ρηντλ.

Έχει λάβει υποτροφίες από την ελληνική κυβέρνηση, την Ανωτάτη Ακαδημία Μουσικής του Μονάχου και την πόλη του Βερολίνου (Deutscher Akademischer Austauscudienst).

Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '50 χειριζόμενος με πιο πρωτότυπο και προσωπικό τρόπο τα πρώιμα ηλεκτρονικά μέσα. Ακολουθεί ένα προχωρημένο μουσικό ιδίωμα, βασισμένο μερικά πάνω σε στοιχεία της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, με πολλά όμως προσωπικά χαρακτηριστικά και στην δομή του ήχου και στην οργάνωσή του, καθώς και στη μορφολoγική διάρθρωση.

Από τα κυριότερα έργα του μπορούν να αναφερθούν τα ακόλουθα: «Μουσική για τέσσερις πρωταγωνιστές» (1959 - 60) για 4 φωνές και 10 όργανα πάνω σ’ ένα κείμενο του Καζαντζάκη, «Κατασκευές» για φλάουτο και κρουστά (1960), «Συνδυασμοί» (1961) για έναν εκτελεστή κρουστών και ορχήστρα, «Γλωσσικά σύμβολα» (1961 - 62) για σοπράνο, μπάσο και μεγάλη ορχήστρα, «Κασσάνδρα» για σοπράνο και 6 όργανα (1963).

Το 1972 (παραγγελία των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου) γράφει τον "Κυκεώνα". Ανάλογο είναι και το έργο του Μουσική για πιάνο και οργανικό σύνολο που έχει παιχτεί κατ' επανάληψη.

Ο Μαμαγκάκης αντιμετώπισε με ιδιόρρυθμο τρόπο την διττή συμμετοχή του τόσο στην πιο ακραία και άκαμπτη μουσική πρωτοπορία της εποχής μας όσο και στα πιο δημοφιλή, πιο προσιτά είδη.

Έτσι έχει γράψει μουσική για δεκάδες ελληνικές ταινίες όπως "Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης", "Η Νεράιδα και το παλικάρι" κ.λ.π. καθώς και κύκλους τραγουδιών όπως το "Κέντρο Διερχομένων", "11 Λαϊκά τραγούδια".

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 παρουσιάζει δύο όπερες την "Οδύσσεια" και τον "Ερωτόκριτο", έργο το οποίο έχοντας υποστεί εννιά γραφές και προσθήκες νέων κομματιών παρουσιάζεται εδώ δισκογραφημένο.Μια ειδική έκδοση του παίχτηκε στην Εθνική σκηνή της Ορλεάνης (Γαλλία) στις 1/4/2005.

Η ιδιαίτερη επίδοση του συνθέτη στο είδος της όπερας συνεχίστηκε με την "Όπερα των Σκιών" που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής το 1997, "Τα Ιερά Τραγούδια του Έρωτα" (Μέγαρο Μουσικής, 2000) αλλά και με την όπερα "Ερωφίλη" (2003, Ηρώδειο).