Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης

19.07.2007
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας ο Θοδωρής Γκόνης σκηνοθετεί τον "Ξεπεσμένο Δερβίση", μια συνάντηση του ομώνυμου ήρωα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Οιδίποδα και τον Γιαννούλη Χαλεπά.
Τι: Ο ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ
Θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου & το Ελληνικό Φεστιβάλ σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη
Πότε: Τετάρτη 18 & Πέμπτη 19
Γενική είσοδος: 20 ευρώ
Ώρα έναρξης: 9:30 μ.μ.

Ο ξεπεσμένος δερβίσης, κεντρικό πρόσωπο του ομώνυμου διηγήματος του Παπαδιαμάντη- «ο πλάνης, ο ανέστιος, ο φερέοικος, ο υπερόριος, ο άστεγος» κι εφτά φορές ξένος, εξόριστος την «πεπρωμένη» εκείνη νύχτα από το διανυκτερεύον καφενείο, που βρίσκεται αντικριστά στο Θησείο και στο παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών-Πειραιώς, καταφεύγει για να προφυλαχτεί από τη βροχή στο βάθος, στον λάκκο της φρεσκοσκαμμένης σήραγγας για την επέκταση ως την Ομόνοια του παλαιού ατμήλατου σιδηροδρόμου.

Κάθεται εκεί, ακουμπάει, σκέφτεται το «άστατον των ανθρωπίνων πραγμάτων». Νυστάζει, παγώνει και για να ζεσταθεί βγάζει το νάϊ του και παίζει. Όχι για το κέφι του ούτε για να τον κεράσουν μαστίχα. Παίζει για να μην πεθάνει από το κρύο.

Ξαφνικά βλέπει να καταφθάνουν από το βάθος της σήραγγας και να τον επισκέπτονται εκστατικοί πλάνητες, «ασθενείς και οδοιπόροι», ήρωες από την αθηναϊκή τοιχογραφία, φέρνοντας ο καθένας αντίδωρο στο κοινό τραπέζι την ιστορία του:

Ο Τρελλός της Αθήνας του Δημητρίου Καμπούρογλου. Ο Οιδίπους επί Κολωνώ, ο τυφλός βασιλιάς της Θήβας, πανάθλιος και ράκος ανθρώπινο, οδηγούμενος από την κόρη του, Αντιγόνη, ζητώντας φιλοξενία στη γη της Αττικής για τον τάφο του.

Τελευταίος εμφανίζεται μέσα από το σκοτάδι ο κλήτωρ Αστυνομικός.

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, σκυμμένος, βρέχει, ζυμώνει τον πηλό του δουλεύοντας το πρόπλασμα του Οιδίποδα επί Κολωνώ με την Αντιγόνη. Την εποχή που έφτιαχνε την Κοιμωμένη κι ενώ η «αρρώστιά» του είχε αρχίσει να τον παίρνει, ο Γιαννούλης Χαλεπάς εξαφανίστηκε ένα βράδυ στο Θησείο. Κανείς δεν έμαθε ούτε πού ήταν ούτε τι συνέβη εκείνο το βράδυ.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Θοδωρής Γκόνης
ΣΚΗΝΙΚΑ: Χρήστος Μποκόρος
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Άγγελος Μέντης
ΜΟΥΣΙΚΗ: Νίκος Ξυδάκης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Δήμος Αβδελιώδης
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Γιάννα Ροϊλού
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Κωνσταντίνα Σταθουλοπούλου
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Κωνσταντίνος Κωστούρος

ΔΙΑΝΟΜΗ:
ΟΙΔΙΠΟΥΣ: Σοφοκλής Πέππας
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ: Γιώργος Μωρόγιαννης
ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ: Γιώργος Γάλλος
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Σύρμω Κεκέ
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: Θανάσης Δήμου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Μάκης Παπαδημητρίου