Η "Ανδρομάχη" του Εθνικού στην Επίδαυρο!

18.06.2007
Ο Δημήτρης Μαυρίκιος σκηνοθετεί με το δικό του ιδιαίτερο βλέμμα την Ανδρομάχη του Ρακίνα, τραγωδία σε πέντε πράξεις που ο μεγάλος Γάλλος κλασικός εμπνεύστηκε από ένα απόσπασμα της Αινειάδας του Βιργίλιου.
Τι: Εθνικό Θέατρο, Jean Racine, Ανδρομάχη
Που: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πότε: 20 & 21 Ιουλίου, 21:00
Εισιτήρια: €45 (Διακεκριμένη και Α'), €20 (Β’), €15 (Άνω Διάζωμα), €15 (Μειωμένο σε Άνω Διάζωμα και Β’ Ζώνη)

Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει στις 29 Ιουνίου.

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος σκηνοθετεί με το δικό του ιδιαίτερο βλέμμα την Ανδρομάχη του Ρακίνα, τραγωδία σε πέντε πράξεις που ο μεγάλος Γάλλος κλασικός εμπνεύστηκε από ένα απόσπασμα της Αινειάδας του Βιργίλιου.
Καθρεφτίζοντας στο έργο την εποχή του "εποχή του βασιλιά Ηλίου", ο Ρακίνας θεωρήθηκε «έξοχος ζωγράφος των ανθρώπινων παθών» και ανυπέρβλητος τεχνίτης στη μουσικότητα του στίχου.

Η υπόθεση:
Μετά την καταστροφή της Τροίας η Ανδρομάχη, χήρα του Έκτορα, βρίσκεται μαζί με τον γιο της Αστυάνακτα στην Ήπειρο, σκλάβα του Πύρρου, γιου του Αχιλλέα. Στην Ήπειρο φθάνει ο Ορέστης, ζητώντας τον μικρό Αστυάνακτα για λογαριασμό των Ελλήνων, που φοβούνται το παιδί ως μελλοντικό εκδικητή της Τροίας.
Ο Πύρρος, αν και πρόκειται να παντρευτεί την Ερμιόνη (κόρη του Μενέλαου και της Ελένης), διεκδικεί τον έρωτα της Ανδρομάχης, με αντάλλαγμα τη σωτηρία του παιδιού. Η Ανδρομάχη αρνείται τον εκβιασμό του Πύρρου, μένοντας πιστή στη μνήμη του Έκτορα. Τότε ο Πύρρος επιστρέφει στην Ερμιόνη, αποφασίζοντας να παραδώσει το παιδί στους Έλληνες. Η Ανδρομάχη, προκειμένου να σώσει τον Αστυάνακτα, προσποιείται ότι δέχεται τον έρωτα του Πύρρου, έχοντας ήδη πάρει την απόφαση να αυτοκτονήσει μετά το γάμο. Όταν η Ερμιόνη, ερωτευμένη με τον Πύρρο, μαθαίνει για τον επικείμενο γάμο, εκμεταλλεύεται την αγάπη που της έχει ο Ορέστης και τον εξωθεί να σκοτώσει τον Πύρρο για εκδίκηση. Ο Ορέστης, για να κερδίσει την αγαπημένη του, δολοφονεί τον Πύρρο. Η Ερμιόνη, αρνούμενη την ηθική αυτουργία, χρεώνει στον Ορέστη το έγκλημα και αυτοκτονεί. Ο Ορέστης οδηγείται στην τρέλα και η Ανδρομάχη σε ένα θρόνο που ποτέ της δε θέλησε.

Μετάφραση - διασκευή-σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος
Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Χορογραφία - κινησιολογία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Διανομή:
Ανδρομάχη: Λυδία Φωτοπούλου
Πύρρος: Νίκος Καραθάνος
Ερμιόνη: Μαρία Κεχαγιόγλου
Ορέστης: Χρήστος Λούλης
Κήφισα: Τατιάνα Παπαμόσχου
Κλεώνη: Ευγενία Αποστόλου
Πυλάδης: Δημήτρης Ντάσκας