Επίθεση του Ισλάμ στον "Ιππότη" Ρουσντί!

18.06.2007
Για προσβολή του Ισλάμ κατηγορεί τη Βρετανία το Ιράν μετά τη χρίση του ινδικής καταγωγής συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί σε ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Την έντονη αντίδραση του Ιράν προκάλεσε η επίσημη απονομή από τη Βασίλισσα Ελισάβετ του τίτλου του Ιππότη στον ινδικής καταγωγής βρετανό συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, σε τελετή που έγινε το Σάββατο.

«Η απονομή σε έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στον ισλαμικό κόσμο δείχνει την εχθρότητα της Βρετανίας στο Ισλάμ και θα φέρει αυτήν την χώρα αντιμέτωπη με τις ισλαμικές κοινωνίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Αλί Χοσεϊνί, ο οποίος έκανε λόγο για «κίνηση που αποδεικνύει ότι οι προσβολές στα ιερά του ισλάμ δεν ήταν τυχαίες αλλά προγραμματισμένες εκ των προτέρων από ορισμένες δυτικές χώρες».

Ο Ρούσντι, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις μουσουλμανικές χώρες με το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι», για το οποίο το 1989, ο τότε πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί», εξέδωσε φάτουα, δηλαδή διάταγμα θανατικής ποινής, σε βάρος του με την κατηγορία της βλασφημίας.

Στη συνέχεια το Ιράν πήρε αποστάσεις από την φάτουα και τα χρήματα της επικήρυξης και συνήθως υποστήριζε ότι, αν και οι θρησκευτικές θανατικές καταδίκες είναι ανέκκλητες, δεν θα στείλει κομάντος να δολοφονήσουν το Ρούσντι, μέχρι το 2001 που ο τότε πρόεδρος της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί, χαρακτήρισε την υπόθεση Ρούσντι «περαιωμένη», λέγοντας ότι το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να εκτελέσει τη θανατική καταδίκη.

Όμως μετά από την απονομή, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δήλωση του γενικού διευθυντή του «αρχηγείου για την απονομή τιμής στους μάρτυρες του παγκόσμιου ισλαμικού κινήματος», Φορούζ Ρατζαεϊφάρ, ο οποίος είπε ότι η αρχική αμοιβή των 100.000 δολαρίων για το θάνατο του Ρούσντι αυξήθηκε σε 150.000.

«Ο εφιάλτης του Ρούσντι για τα προηγούμενα 19 χρόνια θα συνεχιστεί, είπε ο Ρατζαεϊφάρ, ο οποίος προσέθεσε ότι «ακόμη και αν μετάνιωσε για τα αμαρτήματα του, εξακολουθεί να είναι υποχρέωση για κάθε μουσουλμάνο να τον εκτελέσει». Μία άλλη οργάνωση, το «Ίδρυμα της 15ης Χορδάδ», που είναι πολιτιστικός οργανισμός που έχει το όνομα ενός μήνα του ιρανικού ημερολογιακού συστήματος, έχει επικηρύξει το Ρούσντι για 2,8 εκατομμύρια δολάρια και έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «η φάτουα θα είναι για πάντα ζωντανή».