Σαράντης Καραβούζης: Ήχοι της σιωπής" στην Ελευσίνα

05.07.2007
H μεγάλη αναδρομική έκθεση του Σαράντη Καραβούζη με τίτλο «Σαράντης Καραβούζης: Ήχοι της σιωπής» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» στην Ελευσίνα εγκαινιάζεται την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007.
H μεγάλη αναδρομική έκθεση του Σαράντη Καραβούζη με τίτλο «Σαράντης Καραβούζης: Ήχοι της σιωπής» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» στην Ελευσίνα εγκαινιάζεται την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007.

Ο εκθεσιακός χώρος / πρώην οικία Πατρινού, δίπλα στο πάρκο της παραλίας, αποτελεί δωρεά στον Δήμο Ελευσίνας της εταιρείας ΤΙΤΑΝ Α.Ε., η οποία είναι και ο αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης.
Τη διοργάνωση της έκθεσης έχει o συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης και την επιμέλεια η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.

Η έκθεση παίρνει σαν χρονολογική αφετηρία το 1957 όταν ο Σαράντης Καραβούζης ζωγραφίζει σε έναν καμβά μικρών διαστάσεων την «Αθήνα» με τον Παρθενώνα, δυο χρόνια πριν ακόμα εισαχθεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Ο συγκεκριμένος πίνακας αποκαλύπτει τις πρώιμες ανησυχίες του καλλιτέχνη και υποδηλώνει τη μεταγενέστερη θεματική ενασχόληση του με τον ελληνικό πολιτισμό. Καταληκτική ημερομηνία αποτελεί το 2005 με το έργο «Πόρτες και κουρτίνες» το οποίο ενώ εμπεριέχει παλιότερους προβληματισμούς αφήνει να διαφανούν τα ίχνη νέων αναζητήσεων.

Τρεις αντιπροσωπευτικές ενότητες που απασχολούν τον Καραβούζη από παλιά αλληλλοδιαπλέκονται μεταξύ τους και απαρτίζουν τον κύριο κορμό της έκθεσης. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει πίνακες που απεικονίζουν έρημους αρχαιολογικούς χώρους γεμάτους θραύσματα ναών και γλυπτών. Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από απέριττες νεκρές φύσεις και η τρίτη από κενούς εσωτερικούς χώρους με μυστηριώδεις μισάνοιχτες πόρτες. Και οι τρεις ενότητες εκπέμπουν μια αίσθηση αινιγματική και μετέωρη, απηχώντας το πνεύμα της Μεταφυσικής Σχολής το οποίο έχει αφομοιώσει ο καλλιτέχνης και δημιουργικά προσαρμόσει στα πολιτιστικά και βιωματικά σπαράγματα της δικής του μνήμης.

Ο Σαράντης Καραβούζης που από το 1967 ζει στο Παρίσι διατηρώντας στενούς δεσμούς με την Ελλάδα παραμένει πάνω από τριάντα χρόνια πιστός στο ζωγραφικό του όραμα. Η ζωγραφική του διαφυλάσσει από τη λήθη συλλογικές ιστορικές αξίες, αναδεικνύοντας παράλληλα την ομορφιά και τη σαγήνη των ασήμαντων αντικειμένων που μας περιβάλλουν.

Με αφορμή την έκθεση κυκλοφορεί κατάλογος του Σαράντη Καραβούζη με πενήντα περίπου φωτογραφίες έργων του, πρωτότυπα κείμενα της Μπίας Παπαδοπούλου και της Νίκης Λοϊζίδη καθώς και αναδημοσιευμένα αποσπάσματα κειμένων για το έργο του των Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, Στέλιου Λυδάκη, Τάκη Μαυρωτά, Χάρη Καμπουρίδη και των γάλλων τεχνοκριτικών Jean-Marie Dunoyer (εφημερίδα Le Monde) και Pierre Mazars (εφημερίδα Figaro).

Η έκθεση «Σαράντης Καραβούζης: Ήχοι της σιωπής» θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 - 14:00 και 18:00 - 22:00 Κλειστά τη Δευτέρα.
Πολιτιστικό Κέντρο "Λεωνίδας Κανελλόπουλος" Δραγούμη 25, παραλία Ελευσίνας