Έργα βίντεο από τη Μέση Ανατολή στο ΜΜΣΤ

13.09.2010
Βίντεο καλλιτεχνών από τη Μέση Ανατολή φιλοξενούνται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το οποίο συνεργάζεται με τον σημαντικότερο φορέα που είναι αφιερωμένος στην τέχνη και τον πολιτισμό της περιοχής, τον Bidoun Projects.

Βίντεο καλλιτεχνών από τη Μέση Ανατολή φιλοξενούνται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το οποίο συνεργάζεται με τον σημαντικότερο φορέα που είναι αφιερωμένος στην τέχνη και τον πολιτισμό της περιοχής, τον Bidoun Projects.

Η έκθεση αποτελεί την έναρξη του προγράμματος «Focus: Middle East» του ΜΜΣΤ, που στόχο έχει να αναδείξει τη σύγχρονη πολιτισμική δράση μιας σχετικά άγνωστης περιοχής και να προωθήσει τον διάλογο και τη συνεργασία με τον πνευματικό κόσμο και τους καλλιτέχνες της περιοχής.

Ανάμεσα στα βίντεο που παρουσιάζονται συμπεριλαμβάνονται παραγωγές φορέων όπως το MoMA (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), το Whitney Museum of American Art (Νέα Υόρκη) και η Tate του Λονδίνου.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: το πρόγραμμα «Cloudy Heads» περιλαμβάνει έργα που αναφέρονται στη δυναμική των συλλογικά παραγόμενων κωδίκων επικοινωνίας και εστιάζουν στη δυνατότητα οικειοποίησης και χρήσης της δύναμης αυτής από τους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα «Hollywood Elegies» δανείζεται τον τίτλο του από το ομότιτλο ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λος Αντζελες (1941-’47).

Το πρόγραμμα «Strike a Pose» σχολιάζει την υιοθέτηση από πλευράς της σύγχρονης τέχνης μιας σειράς τεχνικών των μέσων μαζικής επικοινωνίας με στόχο την προβολή γεγονότων, όπως μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, μπιενάλε και φουάρ.

Τέλος, το πρόγραμμα «Exploding Nostalgia» είναι ένα αφιέρωμα στη βίντεο τέχνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κοινό χαρακτηριστικό των επιλεγμένων έργων είναι ο στοχασμός γύρω από τη σχέση της σύγχρονης πραγματικότητας με την παράδοση και το τοπίο της χώρας.

«Bidoun Video Project 2010»
Έργα βίντεο καλλιτεχνών από τη Μέση Ανατολή
Επιμέλεια: Bidoun, Masoud Amralla Al Ali & Antonia Carver, Aram Moshayedi, Özge Ersoy & Sohrab Mohebbi. Επιμέλεια παρουσίασης: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Πληροφορίες:
Εγκαίνια: Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, 13.30
Διάρκεια: 12/09-17/10 2010
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη, Σάββατο: 10.00-18.00 / Τετάρτη: 10.00-22.00 / Παρασκευή: 10.00-19.00 / Κυριακή: 11.00-15.00 / Δευτέρα κλειστά
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Εγνατία 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη
Τ.: 2310 240 002 , 2310 281212
Τ + F: 2310 281567.