Έκθεση Zone D - «Προθήκες θαυμάτων»

13.09.2010
Στο πλαίσιο του Zone D της Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου η ομαδική έκθεση «Προθήκες θαυμάτων», σε επιμέλεια της Πολύνας Κοσμαδάκη και του Χριστόφορου Μαρίνου.

Στο πλαίσιο του Zone D της Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου η ομαδική έκθεση «Προθήκες θαυμάτων», σε επιμέλεια της Πολύνας Κοσμαδάκη και του Χριστόφορου Μαρίνου.

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 36 καλλιτέχνες, πραγματοποιείται σε δύο διατηρητέα κτίρια στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο Μοναστηράκι.

Το πέρασμα του χρόνου πάνω στο χώρο, τα φυσικά ίχνη που αφήνουν τα αντικείμενα, αλλά και η ανάγκη να δούμε και να θυμηθούμε πράγματα που υπήρξαν ή θα μπορούσαν να υπάρξουν, συνδέουν εννοιολογικά τα έργα που περιλαμβάνονται στις «Προθήκες θαυμάτων».

H έννοια της συλλογής σε συνδυασμό με τη χωροταξική διάταξη των κτιρίων -οι έτοιμες προθήκες του ενός κτιρίου και η χρήση του δεύτερου κτιρίου ως «ανοιχτής προθήκης»- οδήγησαν τους επιμελητές στη διερεύνηση εννοιών όπως το πλέγμα (grid) και ο ενδείκτης (index), που σχετίζονται άμεσα με τη μοντερνιστική αισθητική.

Σημείο αφετηρίας είναι το άδειο σπίτι - μία αστική οικία υπό τη μορφή κενής προθήκης, μία προθήκη υπό τη μορφή έρημης χώρας - και η καθαρά επιμελητικού χαρακτήρα απόφαση να το γεμίσει κανείς με αντικείμενα και εικόνες που ανασύρουν μνήμες, γεννούν συνειρμούς και παράγουν γνώση. Όπως σημειώνουν οι επιμελητές, η έκθεση ξανασυστήνει μια κλασική διαπίστωση του ζωγράφου Μαρκ Ρόθκο, θέτοντας το ερώτημα: «Οφείλει το έργο τέχνης να είναι θαυματουργικό;».

Καλλιτέχνες: Αλεξίου Νίκος, Αποστόλου Ευγενία, Αρβανίτης Νίκος, Γιαννάκης Θεόδωρος, Θεοδωρόπουλος Γιάννης, Ιωνάς Άρης & Λάκης / The Callas, Καλλιμόπουλος Μιχάλης, Κατζουράκης Μιχάλης, Κόντη Μαρία, Λαζόγκας Γιώργος, Λάππας Γιώργος, Λοϊζίδου Μαρία, Λυκάκης Σήφης, Μαλεγιαννάκης Γιάννης, Μάντζιος Νίκος, Μόραλης Γιάννης, Μπαρμπαγεωργοπούλου Δάφνη, Μπασσάνος Κώστας, Μποφιλίου Μαργαρίτα, Μωράκη Ελισάβετ, Ξαγοράρης Ζάφος, Οικονόμου Ντόρα, Παναγιωτοπούλου Αλίκη, Παπαθανασίου Αλέξανδρος, Παπακωνσταντίνου Νίνα, Πατσουράκης Ευτύχης, Pichler Michalis, Πίττας Αντώνης, Ρουσσάκης Κώστας, Σαπουντζής Γιώργος, Σεπετζόγλου Νίκος, Σιμάκη Σοφία, Σκαλτσάς Γιάννης, Τσαντίλα Ευανθία, Χανδρής Παντελής, Χριστόπουλος Κώστας.

ΠΡΟΘΗΚΕΣ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Εγκαίνια Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, 8 μ.μ.
Πλατεία Αγ. Ειρήνης 10
Βασιλικής 2 & Π. Σκουζέ & Λιμπονά
(Ιστορικό Τρίγωνο Αθήνας)

Επιμέλεια - Κείμενα Καταλόγου: Πολύνα Κοσμαδάκη, Χριστόφορος Μαρίνος

Διεύθυνση Α’ Κτίριο: Πλατεία Αγ. Ειρήνης 10
Β’ Κτίριο: Βασιλικής 2 & Π. Σκουζέ & Λιμπονά,
Αθήνα, τηλ. 6949 060 843

Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου - 30 Οκτωβρίου 2010

Ώρες λειτουργίας : Τρίτη - Τετάρτη - Παρασκευή 15.00 - 21.00 μ.μ.
Πέμπτη 15.00 μ.μ. - 24.00 μ.μ.
Σάββατο 12 - 21.00 μ.μ.
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Για περισσότερες πληροφορίες:

Zone D - Zoumboulakis Galleries
[email protected]
www.zone-d.gr
www.zoumboulakis.gr
Πλ. Κολωνακίου 20, 106 73 Αθήνα
Τηλ: (+30) 210 3608278 / Fax: (+30) 210 3631364