Arthumanature Topos στη Λακωνία

16.07.2007
Ένα καινοτόμο για την ελληνική πραγματικότητα Φεστιβάλ με βασικούς άξονες, το περιβάλλον και τη σύγχρονη τέχνη δημιουργείται στη Λακωνία.
Πότε: 3,4,5 Αυγούστου 2007
Τι: Lakonia: Arthumanature Topos 2007, Difesa Della Natura

Ένα καινοτόμο για την ελληνική πραγματικότητα Φεστιβάλ με βασικούς άξονες, το περιβάλλον και τη σύγχρονη τέχνη δημιουργείται στη Λακωνία.

Κεντρική ιδέα της διοργάνωσης είναι να λειτουργήσει ο ίδιος ο Τόπος, η Λακωνία εν προκειμένω, ως πηγή έμπνευσης και να προσελκύσει ανθρώπους από όλους τους χώρους, της διανόησης, της τέχνης αλλά και της επιστήμης, οι οποίοι θα κληθούν να λειτουργήσουν δημιουργικά αλλά και να «δημιουργήσουν» in situ.

Το φυσικό περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά, η τοπική κουλτούρα και φυσικά η σύγχρονη τέχνη μετατρέπονται σε συγκοινωνούντα δοχεία, αλληλοτροφοδοτούνται και αφήνουν αποτυπώματα στη Λακωνία στοχεύοντας σε δύο επίπεδα. Αρχικά να κάνουν τους Λάκωνες να γνωρίσουν πιο ουσιαστικά τον ίδιο τον τόπο και τις ποιότητες της τοπικής κουλτούρας τους και στη συνέχεια να αναδείξουν τη Λακωνία ως τόπο διεθνούς πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και εικαστικού διαλόγου, προσελκύοντας ένα ευρύτερο κοινό που μπορεί να αναγνωρίσει την κεντρική φιλοσοφία ενός τέτοιου project και το οποίο με τη σειρά του θα ανακαλύψει τον ίδιο το Νομό.

H φετινή, πρώτη, πιλοτικού χαρακτήρα διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη, στη Σελλασία του Δήμου Οινούντος και στο Γεράκι του Δήμου Γερονθρών από 3 έως και 5 Αυγούστου. Συνοπτικά περιλαμβάνει ημερίδες, δράσεις και εγκαταστάσεις. Μέσα από αυτή τη δέσμη διαφορετικών και συμπληρωματικών εκδηλώσεων οι οργανωτές ευελπιστούν να ευωδοθούν οι στόχοι του Φεστιβάλ και να το καταστήσουν έναν ετήσιο διεθνή πολιτιστικό θεσμό.

Δεσπόζουσα φυσιογνωμία της διοργάνωσης αποτελεί ο κορυφαίος εικαστικός του 20ου αιώνα Γιόζεφ Μπόϊς, η φιλοσοφία του οποίου λειτουργεί ως πλατφόρμα της διοργάνωσης. Γι’ αυτό και ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην παρουσίαση του έργου του και του «δόγματος» αυτού του μεγάλου γερμανού καλλιτέχνη που άλλαξε δραστικά το χάρτη της μεταπολεμικής τέχνης.

Όλα τα στοιχεία που αφορούν στη διοργάνωση θα μπορείτε να τα αντλήσετε από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.festivaloflakonia.com

Σε αυτή συμμετέχουν σημαντικοί έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες:
Στήβεν Αντωνάκος, Κώστας Βαρώτσος, Βαγγέλης Κύρης, Giulio De Mitri, Mario Bottinelli Montandon, Marco Bagnoli, Uberto Petrin, Aldo Roda, Vitantonio Russo, Moreno Gendili, ομάδα σύγχρονου χορού Sinequanon

Επιμελητής: Πάνος Παπαδολιάς
Επιμελητής 2007: Lucrezia De Domizio, Baronessa Durini.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Καθηγητής Antonio D’ Avossa.