Το "σήμερα" της ελληνικής χαρακτικής!

22.10.2007
Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο παρουσιάζεται από 6 Οκτωβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2007, η έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Η Ελληνική Χαρακτική Σήμερα», με έργα 52 χαρακτών μελών της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, χαραγμένα και τυπωμένα τη διετία 2006-2007.
Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο παρουσιάζεται από 6 Οκτωβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2007, έκθεση χαρακτικής υπό τον τίτλο «Η Ελληνική Χαρακτική Σήμερα» με έργα 52 χαρακτών μελών της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, χαραγμένα και τυπωμένα τη διετία 2006-2007.

Σκοπός της έκθεσης είναι να εστιάσει στο "σήμερα" της ελληνικής χαρακτικής, καλώντας τους καλλιτέχνες να καταθέσουν την εικαστική τους πρόταση μέσα από τις πολλές και ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη χαρακτική τέχνη.

Όπως επισημαίνει η ιστορικός της Τέχνης κ. Ειρήνη Οράτη: «Τα τελευταία χρόνια, η χαρακτική, περισσότερο από τις υπόλοιπες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, δέχτηκε απότομα την εισβολή των σύγχρονων μέσων σε όλα τα στάδια παραγωγής του έργου: στη χάραξη, την εκτύπωση των αντιτύπων και τον αριθμό των αντιτύπων. Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οθόνη υποκατέστησε τη χαρακτική πλάκα και το ποντίκι υποκατέστησε το κοπίδι. Αυτόματα, η χαρακτική έχασε τα δύο βασικά παραδοσιακά της εργαλεία, ενώ οι εκτυπώσεις που έγιναν ψηφιακές δημιούργησαν σειρά από προβλήματα. Κάθε καλλιτέχνης με πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και με βασικές γνώσεις τεχνικής, έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοτεχνήσει ένα χαρακτικό.

Από την άλλη, οι Έλληνες καλλιτέχνες, με σπουδές στις παραδοσιακές τεχνικές ως επί το πλείστον, καλούνται, είτε να αποστασιοποιηθούν από αυτές, υιοθετώντας νέες πρακτικές στη χάραξη, είτε να εξακολουθήσουν να εκφράζονται μέσα από τις τεχνικές που γνωρίζουν, αντιμετωπίζοντάς τις όμως τελείως διαφορετικά. Αυτή η αναπόφευκτη, αν και συχνά δημιουργική σύγκρουση, παρήγαγε στην αρχή έργα που διακρίνονταν από αμηχανία και αναποφασιστικότητα.

Πολύ γρήγορα όμως η αμηχανία οδήγησε σε πειραματισμούς και η αναποφασιστικότητα μετατράπηκε σε τόλμη.» Όπως παρατηρεί και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών κ. Νίκος Δεσεκόπουλος: «Η χαρακτική θεωρείται η "μουσική jazz" των εικαστικών τεχνών», καθώς, παρόλη την εξέλιξη και τη χρήση της τεχνολογίας, προϋποθέτει καλή γνώση του σχεδίου και του χρώματος, ερμηνεία του φωτός-σκιάς και ταυτόχρονα καλή γνώση της τεχνικής που επιλέγεται.»

Η χαρακτική είναι μια μορφή εικαστικής δημιουργίας ιδιαίτερα οικεία για το κοινό του Μετσόβου, μιας και η χάραξη στο ξύλο συνιστά ζωντανό στοιχείο της παραδοσιακής τέχνης της περιοχής. Έτσι η έκθεση «Η Ελληνική Χαρακτική Σήμερα» αποκτά ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για το τοπικό κοινό και έρχεται να διευρύνει το θεσμό των «Δημιουργικών Συναντήσεων» που ξεκίνησε η Πινακοθήκη το 1995. Σύμφωνα με το θεσμό των «Συναντήσεων», η εικαστική έκθεση στην Πινακοθήκη συνδυάζεται με την παρουσία και τη διαμονή των καλλιτεχνών στο Μέτσοβο, την οργάνωση συζητήσεων, παρουσιάσεων, εκπαιδευτικών συναντήσεων, καθώς και εργαστηρίων για παιδιά, νέους και ενήλικες.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Οδυσσέας Αννιτσάκης, Ρένα Ανούση, Μιχάλης Αρφαράς, Μάγδα Βαμβατήρα, Εύα Βασδέκη, Γιώργος Βλασσόπουλος, Χριστόδουλος Γκαλντέμης, Γιώργος Γκρέκας, Γιάννης Γουρζής, Νίκος Δεσεκόπουλος, Μαρία Ζιάκα, Κριστιάνα Ηλιοπούλου, Λίζη Καλλιγά, Ελένη Κάπρου, Γιάννης Καψιδάκης, Γιάννης Κολιός, Άρια Κομιανού, Ράνια Κορομηλά, Γρηγόρης Κότσαρης, Δήμητρα Κουμαντάκη, Ντίνα Κώτσιου, Μαρίνα Μαραβελάκη, Τζένη Μαρκάκη, Γιώργος Μήλιος, Δημήτρης Μηλιώτης, Βούλα Μουλού-Δούλη, Τόνια Νικολαΐδη, Ίρις Ξυλά-Ξαναλάτου, Γιώργος Πάλλης, Πίνο Παντολφίνι, Βαρθολομαίος Παπαδαντωνάκης, Κατερίνα Παπαδημητροπού-λου, Μαρία Πατσή, Μία Περιβόλα, Μιμή Πετροπούλου, Ινές Πικέρας, Ειρήνη Ποδηματά, Χρήστος Σανταμούρης, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Δήμητρα Σιατερλή, Αμαρυλλίς Σινιόσογλου, Μαρία Σπύρου, Ράνια Σταθοπούλου, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Γιάννης Στεφανάκις, Μαίρη Σχοινά, Βανέσσα Τουζλούκωφ, Βίκυ Τσαλαματά, Σερχάτ Τσελικέρ, Αναστασία Τσετουλίδου, Αναστασία Χαροκόπου, Φλοράνς Χριστάκη

Ώρες λειτουργίας: 10.00 - 16.30, καθημερινά εκτός Τρίτης.
Συνδιοργάνωση - συμπαραγωγή: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα / Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ (Μέτσοβο), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, μετά τη λήξη της στο Μέτσοβο, θα μεταφερθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.