"Ιουλιανός ο Παραβάτης", ένα αιρετικό έργο στο KΘΒΕ

09.11.2007
Mε το έργο «Ιουλιανός ο Παραβάτης» του Νίκου Καζαντάκη ανοίγει η αυλαία της φετινής θεατρικής περιόδου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τον θάνατο ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς και στοχαστές, του Νίκου Καζαντζάκη.
Mε το έργο «Ιουλιανός ο Παραβάτης» του Νίκου Καζαντάκη ανοίγει η αυλαία της φετινής θεατρικής περιόδου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τον θάνατο ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς και στοχαστές, του Νίκου Καζαντζάκη.

Πρόκειται για ένα έργο 'αιρετικό', προκλητικό και ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό που γράφεται το 1939 στο σπίτι της κόρης του Σαίξπηρ, στο Στράτφορντ-Απόν-Έηβον (Αγγλία), υπό το βόμβο των πολεμικών αεροπλάνων. Ένα απόσπασμά του δημοσιεύτηκε στην εφημ. 'Η Καθημερινή', 8.4.1940, ενώ εκδόθηκε το 1945. Το 1948, ο Καζαντζάκης μετέφρασε το έργο στα γαλλικά.

Ο Καζαντζάκης δανείζεται την ιστορική φυσιογνωμία του Ιουλιανού, για να εκφράσει τον προσωπικό του στοχασμό, στήνοντας ένα δράμα ακραίων καταστάσεων, καταιγιστικής δράσης και αδρής θεατρικότητας. Εστιάζει στη γοητευτική, αντιφατική και απρόβλεπτη προσωπικότητα του αυτοκράτορα, στο μοναχικό αγώνα ενός πολεμιστή και φιλόσοφου που αναζητά από παιδί την ελευθερία και την αυτοσυνειδησία, που πολεμά με πάθος το φόβο και την ελπίδα, που νικάει και νικιέται, αναδεικνύοντας σε αληθινό πρωταγωνιστή του έργου, τη δίψα του κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου για αυτοπραγμάτωση και για ατομική λύτρωση.

Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός (331-363 μ.Χ.), στη σύντομη παραμονή του στο θρόνο της ελληνορωμαϊκής αυτοκρατορίας, βαθύτατα επηρεασμένος από την ελληνική παιδεία, συνέδεσε το όνομά του με την προσπάθεια επιστροφής του βασιλείου στην Εθνική θρησκεία. Χαρακτηρίστηκε από την Εκκλησία πολέμιος του χριστιανισμού και στιγματίστηκε με το προσωνύμιο Παραβάτης, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι εκείνο που, στην πραγματικότητα, επιχειρούσε ήταν μια συμφιλίωση του ελληνικού πνεύματος με τη χριστιανική πίστη. Καθώς ο αρχαίος κόσμος βάδιζε προς το τέρμα του και με φόντο μια εποχή που παραδίδει ανεπιστρεπτί την πρωτοκαθεδρία στην χριστιανική θρησκεία, το έργο μάς μεταφέρει στις τελευταίες μέρες της εκστρατείας του Ιουλιανού κατά των Περσών το 363 μ.Χ.. Σε ένα τοπίο ερήμου, στην έξαψη της μάχης, ο Ιουλιανός, εκτός από τους Πέρσες, έρχεται αντιμέτωπος με ένα ασφυκτικό πλέγμα συνωμοσίας των φανατικών χριστιανών του στρατοπέδου του και την επιτακτική αναγκαιότητα της φυσικής του εξόντωσης.

Πρώτη Παρουσίαση: Βασιλικό θέατρο - 10/11/2007
Συγγραφέας: Καζαντζάκης, Νίκος
Σκηνοθέτης: Τσακίρογλου, Νικήτας
Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος: Χρυσικοπούλου, Λαλούλα
Ενδυματολόγος: Δουνδουλάκη, Ελένη
Φωτιστής: Κουτράκης, Στράτος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παρασκευόπουλος, Γιάννης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χαρίτου, Κορίνα

Ηθοποιοί: Αϊβάζογλου Ιορδάνης (Συνωμότης, 1ος Οδηγός),
Δαμάκης Κωνσταντίνος (Στρατηγός νέος), Ζαχαράκης Κώστας (Επίσκοπος), Ζήκος Φώτης (Μαντατοφόρος από την Ολυμπία), Ίτσιος Κώστας (Φρουρός εθνικός), Καζάζη Στέλλα (Βασίλισσα Ελένη), Καλπάκογλου Παντελής (Φρουρός χριστιανός), Κεραμίδας Θανάσης (Συνωμότης, 2ος Οδηγός), Κολοβός Δημήτρης (Πήγασος), Κώτσος Γιώργος (Ο Γούμενος), Μπάσης Κώστας (Μαντατοφόρος από την Έφεσσο), Ντουμούζη Άννυ (Βάγια), Ξενάκης Πάνος (Στρατηγός γέρος), Πανταζής Τάσος (Στρατής), Παρασκευόπουλος Γιάννης (Γραφιάς), Πελτέκης Αστέρης (Στέφανος), Ρούφας Γιώργος (Μαθητής), Σουγάρης Χρήστος (Ιουλιανός), Τρίπκος Στράτος (Ασκητής), Τσάρη Μαρίζα (Μαρίνα), Τζαφέρης Στέργιος (Μαντατοφόρος από την Ιερουσαλήμ), Γεωργίου Χρίστος (Μαντατοφόροι, Στρατιώτες), Ιερωνυμάκης Βασίλης (Μαντατοφόροι, Στρατιώτες), Ιωακειμίδης Κωνσταντίνος (Μαντατοφόροι, Στρατιώτες), Μαυρουδής Δάκης (Μαντατοφόροι, Στρατιώτες), Πίτσας Χρήστος (Μαντατοφόροι, Στρατιώτες), Σαζακλής Αργύρης (Μαντατοφόροι, Στρατιώτες), Σαμαράς Μίλτος (Μαντατοφόροι, Στρατιώτες), Στάγκος Τάκης (Μαντατοφόροι, Στρατιώτες).

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 20, 15
Εξώστης: 15, 12
Ομάδα 10

Πληροφορίες καρτήσεις: 23100288000