"Είμαι ένα λάθος": Παγκόσμια πρώτη στο Μέγαρο

14.11.2007
Ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης από το Βέλγιο, Γιαν Φαμπρ συνεργάζεται με τον Γερμανό συνθέτη Βόλφγκανγκ Ριμ στη δημιουργία του έργου "I am a mistake" (Είμαι ένα λάθος). Το έργο βασίζεται σε πρωτότυπο κείμενο του Φαμπρ με τον ίδιο τίτλο και παρουσιάζεται στο έγαρο Μουσικής Αθηνών σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση!
Τι: Jan Fabre: "I am a mistake" - Θέαμα χορού, μουσικής και εικόνας. Με τα συγκρoτήματα Troubleyn / Jan Fabre και Ensemble Recherche
Πότε: 28 Νοεμβρίου 2007
Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Εισιτήρια: Τηλ.: 210 7282333 ή στο www.megaron.gr
Προπώληση: Εκδοτήρια Δευ.-Παρ. 10 π.μ. - 6 μ.μ., Σάβ. 10 π.μ. - 2 μ.μ., Ερμού 1 & Πλατεία Συντάγματος ( Σάβ. 10 π.μ. - 2 μ.μ. & 6 μ.μ. - 8:30 μ.μ., Κυρ. 6 μ.μ. - 8:30 μ.μ.)

Ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης από το Βέλγιο, Γιαν Φαμπρ πρότεινε στον Γερμανό συνθέτη Βόλφγκανγκ Ριμ να συνεργαστούν στη δημιουργία του έργου "I am a mistake" (Είμαι ένα λάθος). Το έργο βασίζεται σε πρωτότυπο κείμενο του Φαμπρ με τον ίδιο τίτλο.

Η αθηναϊκή παρουσίαση του έργου σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη μιας πανευρωπαϊκής περιοδείας, με σταθμούς τη Βιέννη, το Άμστερνταμ, το Μπέρμιγχαμ, το Λουξεμβούργο, τις Βρυξέλλες, την Κολωνία και το Παρίσι. Το μικτό αυτό θέαμα χορού, μουσικής και εικόνας του Γιαν Φαμπρ εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Χορός στο Μέγαρο Μουσικής.

Η ειλικρινής ομολογία "Είμαι ένα λάθος" λειτουργεί σαν μια διαμαρτυρία απένταντι στην πραγματικότητα και στους νόμους της, απέναντι στα γεγονότα και στον κονφορμισμό τους. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι το κομμάτι αφιερώνεται στον ανατρεπτικό σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ και στον Αντονέν Αρτώ.

Ο Γιαν Φαμπρ ανέθεσε τη μουσική επένδυση του «Είμαι ένα λάθος» στον Βόλφγκανγκ Ριμ, έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Γερμανούς συνθέτες, ο οποίος μαθήτευσε αρχικά κοντά στους Βέρνερ, Βέλτε, Φόρτνερ και Σήαρλ και αργότερα δίπλα στον Στόκχαουζεν, στον Χούμπερ και στον Έγκεμπρεχτ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς και στο Μέγαρο Μουσικής.

«Είμαι πιστός στην απόλαυση που προσπαθεί να με σκοτώσει» δηλώνει χωρίς ενοχές ο Γιαν Φαμπρ, περιφερόμενος επάνω στη σκηνή με ένα τσιγάρο στο χέρι... και οδεύοντας προς την αυτοκαταστροφή. Και συνεχίζει... «Είμαι ένα λάθος, γιατί διαμορφώνω τη ζωή και τη δουλειά μου οργανικά, κατά την προσωπική κρίση μου, δίχως να νοιάζομαι τι πρέπει να κάνει ή να λέει κανείς» .

Πολύπλευρος και ανατρεπτικός, τα τελευταία 25 χρόνια ο Jan Fabre ασχολείται με τη χορογραφία, το θέατρο (ως σκηνοθέτης και συγγραφέας), την όπερα και τις εικαστικές τέχνες. Οι παραγωγές του Je suis sang στην Αβινιόν και Τανχώυζερ στην Όπερα De Munt/ La Monnaie στις Βρυξέλλες είχαν τεράστια διεθνή επιτυχία, ενώ πρόσφατα προσδκλήθηκε για να σκηνοθετήσει ο ίδιος το έργο του 'Requiem fuer eine Metamorphose' για το Felzenreitschule του Σάλσμπουργκ.

Είναι εξίσου επιτυχημένος ως εικαστικός καλλιτέχνης. Έχει επανειλημμένα συμμετάσχει στις Μπιενάλε της Βενετίας, Σάο Πάολο και Κωνσταντινούπολης, ενώ έχει εκθέσει στα σημαντικότερα μουσεία και γκαλερί του κόσμου. Είναι γνωστός στην Ελλάδα απ΄την περίφημη χελώνα του, το τεράστιο μπρούτζινο γλυπτό που είχε εκθέσει στο πλαίσιο της έκθεσης OUTLOOK, και που έχει τίτλο "Searching for Utopia". Πολύ γνωστά έργα του είναι επίσης το "Heaven of Delight", που βρίσκεται στην οροφή του Royal Palace στις Βρυξέλλες, και το "Totem", που έχει ύψος 23 μέτρα και βρίσκεται στο Λέβεν.



"I ΑΜ Α ΜΙΣΤΑΚΕ"
Κείμενα, χορογραφία, σκηνικά, σκηνοθεσία: Jan Fabre
Φιλμ: Chantal Akerman
Μουσική: Wolfgang Rihm (α' παγκόσμια εκτέλεση)
Συμμετέχουν ηθοποιοί και χορευτές της ομάδας Troubleyn/Jan Fabre
Μουσικό σύνολο Ensemble Recherche
Μουσική διεύθυνση: Lucas Vis

Παραγγελία και παραγωγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO).
Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Culture 2000), του Μουσικού Ιδρύματος Ernst von Siemens και της Het Concertgebouw του Άμστερνταμ.