Μια ανάσα πριν το Νόμπελ Λογοτεχνίας: Προβλέψεις

05.10.2010
Μια ανάσα βρισκόμαστε πριν την απονομή του νόμπελ Λογοτεχνίας και ο κενυάτης συγγραφέας Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο εμφανίζεται στις στοιχηματικές προβλέψεις ως επικρατέστερος για το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2010.

Μια ανάσα βρισκόμαστε πριν την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας και ο κενυάτης συγγραφέας Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο εμφανίζεται στις στοιχηματικές προβλέψεις ως επικρατέστερος για το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2010.

Πιο συγκεκριμένα, το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes τον εμφανίζει ως επικρατέστερο δίνοντάς του τη διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση του 4. Γεννημένος το 1938, ο συγγραφέας Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο, ο οποίος εγκατέλειψε σε μεγάλη ηλικία το βαφτιστικό του όνομα Τζέιμς για να πάρει ξανά το πατροπαράδοτο Νγκούγκι, σταμάτησε να γράφει στα Αγγλικά επιλέγοντας να γράφει στη μητρική του γλώσσα, τα Γκικούγιου, ενώ βρισκόταν στη φυλακή το 1977.
Δεύτερος επικρατέστερος ποζάρει ο αμερικανός Κόρμακ Μακάρθι με απόδοση 7 και ακολουθεί ο ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι με 8.
Αν πάντως μιλήσουμε με τη διαίσθησή μας, εμείς θα ποντάραμε στον Μουρακάμι, ενώ για συναισθηματικούς λόγους θα ρίχναμε ένα ποσό στον αγαπημένο μας Φίλιπ Ροθ που δίνει απόδοση 21 και σίγουρα θα επενδύαμε και έναν από τους οβολούς μας στη σταθερή αξία του Μίλαν Κούντερα (απόδοση 46), που δεν μπορεί ... κάποτε θα το πάρει και αυτός. Όσον αφορά στον Ροθ, αν του έχουμε αδυναμία, δεν μας χάρισε φέτος ένα βιβλίο αντάξιο των προηγουμένων του (το τελευταίο του βιβλίο στα ελληνικά είναι η Ταπείνωση), πάντα όμως έχουμε ελπίδες πως η σουηδική ακαδημία θα αναγνωρίσει τη δύναμη της συγγραφικής του πένας.

Από την εικοσάδα των επικρατέστερων -σύμφωνα πάντα με το Ladbrokes- δεν απουσιάζουν ηχηρά ονόματα, όπως ο Αμος Οζ, ο Λιόσα, ο Ταμπούκι, ο Ντόκτοροου, ο Μάγκρις και ο Αμαρίγια, ενώ κάτω κάτω στη λίστα βλέπουμε και το όνομα του δικού μας, του Βασίλη Αλεξάκη να δίνει απόδοση 126!

Στους ποιητές τώρα πιθανοί νικητές είναι ο Σουηδός Τόμας Τρανστρόμερ, ο Συριακής καταγωγής Adonis (Aλί Αχμάντ Σαϊντ Ασμπάρ) και ο Κορεάτης Κο Ουν.

Τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας γνωρίζουν τον νικητή, αλλά αναμένεται η επίσημη ψηφοφορία για την επικύρωση της απόφασης, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Σας θυμίζουμε πως το Νομπέλ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ).

Γεωργία Οικονόμου