Ο Μάξιμος Μουμούρης είναι Norma-l/n

06.10.2010
Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Psycho» του Alfred Hitchcock, παρουσιάζεται στη σκηνή -1 του 104 Κέντρου Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη το έργο του δημοσιογράφου Χρήστου Νικολόπουλου «Norma-l/n», έργο γραμμένο με αφορμή την ταινία με πρωταγωνιστή τον Μάξιμο Μουμούρη.

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Psycho» του Alfred Hitchcock, παρουσιάζεται στη σκηνή -1 του 104 Κέντρου Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη το έργο του δημοσιογράφου Χρήστου Νικολόπουλου «Norma-l/n», έργο γραμμένο με αφορμή την ταινία, με πρωταγωνιστή τον Μάξιμο Μουμούρη.

Δεν πρόκειται για θεατρική διασκευή-μεταφορά της ταινίας. Με σημείο αναφοράς τη «συνάντηση» στο δωμάτιο απομόνωσης του «υγιούς» δόκτορος Simon με τον «ασθενή» Norman Bates (συνάντηση που δεν βλέπουμε ποτέ στην ταινία) λίγο πριν το φινάλε του «Psycho», το έργο «Norma-l/n» κινείται στο σήμερα, «παράλληλα» με τον άξονα της ιστορίας της ταινίας.

Στις 66 εικόνες του, «φωτογραφίζει» την ψυχοσύνθεση ενός (κάθε;) Αγοριού «εγκλεισμένου»-εγκλωβισμένου σε σχέση εξάρτησης από τη Μητέρα (με δεδομένο το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, όπως περιγράφηκε από τον Φρόιντ) και θέτει το ερώτημα της «ενηλικίωσης» και της «απόστασης» ή μη ανάμεσα στο Αγόρι της ιστορίας και έναν (κάθε;) Άνδρα αλλά και ανάμεσα στη Μητέρα αυτή και μία (κάθε;) Μητέρα.

Μέσα από τη γρήγορη εναλλαγή δράσεων και συναισθημάτων, ο θεατής «βλέπει» δύο (;) πρόσωπα. Ένα Αγόρι. Μια Μητέρα. Έναν Άνδρα. Όχι, δεν πρόκειται για λάθος. Εσκεμμένα υπάρχει η αριθμητική αναντιστοιχία προσώπων και ηρώων. Μήπως γιατί δεν πρόκειται ουσιαστικά για αναντιστοιχία; Μήπως τελικά τα πρόσωπα είναι δύο κι όχι τρία; Κι αν ναι, με ποιο συνδυασμό; Αγόρι-Μητέρα και Άνδρας; Αυτός είναι ο πρώτος. Ο προφανής. Είναι όμως ο μόνος; Και το λογοπαίγνιο στον τίτλο του έργου; Τι συμβολίζει;
Τρεις (;) οι ήρωες. Τρεις οι λέξεις. «Συγγενείς».
Οι ήρωες. Οι λέξεις. Σε συνδυασμούς αναπόδραστους (;).

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Παραστάσεις έως 29 Ιανουαρίου 2011

Πρωταγωνιστεί ο Μάξιμος Μουμούρης
Special (voice off) guest: Εβελίνα Παπούλια
Έκτακτη συμμετοχή: Χρήστος Νικολόπουλος
Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Μάξιμος Μουμούρης
Σκηνικό-κοστούμια: Γκάι Στεφάνου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Επιμέλεια κίνησης-βοηθός σκηνοθέτη : Φρόσω Κορρού

104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη: Θεμιστοκλέους 104, Εξάρχεια
Τηλέφωνο 210-3826185