"Προσωπογραφίες" στην αίθουσα τέχνης Καπλανών

26.01.2010
Εύγλωττα πορτρέτα τα οποία φέρνουν στο φως το βαθύ ψυχισμό των κατόχων τους, παρουσιάζει στην έκθεση, με το νέο κύκλο έργων του, που εγκαινιάζεται στις 9 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5, ο Στέφανος Τσίοδουλος.

Εύγλωττα πορτρέτα τα οποία φέρνουν στο φως το βαθύ ψυχισμό των κατόχων τους, παρουσιάζει στην έκθεση, με το νέο κύκλο έργων του, που εγκαινιάζεται στις 9 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5, ο Στέφανος Τσίοδουλος.

Ο καλλιτέχνης ευλαβικά προσηλωμένος στα χαρακτηριστικά των προσώπων των ανθρώπων που επιλέγει να ζωγραφίζει, αναζητεί στην ουσία να αναπλάσει μέσω αυτών το πορτρέτο των ενδότερων συνειρμών, σκέψεων, συναισθημάτων, μύχιων παθών και ανομολόγητων επιθυμιών τους.

Σκύβει με περισυλλογή σε κάθε χαρακτηριστικό, σε κάθε αυλάκι του χρόνου, σε κάθε παραχάραξη από το κοινώς αποδεκτό και από το «αντικειμενικά ωραίο» και με ένα μοναδικό τρόπο, αναδεικνύει τη δική τους ομορφιά. Το ίδιο εύγλωττο είναι και το σκοτάδι μέσα στο οποίο τυλίγονται τα πορτρέτα, ένα σκοτεινό φόντο ομιλών, όπου ο αποδέκτης μπορεί να δει την ωραιότητα του «απόλυτου μαύρου» για την οποία είχε μιλήσει ο Άγγελος Σικελιανός.

Ο Στέφανος Τσιόδουλος επιλέγει μορφές με χαρακτήρα και προσωπικότητα, παρεξηγημένες συχνά, οι οποίες μέσα από το χρωστήρα του αποκτούν άλλη ζωή. Μέσα από αυτό το ίδιο το πορτρέτο τους, αποκαθιστούν την επαφή τους με τον περίγυρο, σπάνε την επιλεγμένη σιωπή τους, διατυπώνουν την παρουσία τους.

Η ζωγραφική γίνεται το μέσο της συνομιλίας ανάμεσα στο θεατή του έργου και αυτό το ίδιο το πορτρέτο. Ειδικότερα ο Στέφανος Τσιόδουλος στέκεται στο βλέμμα των μοντέλων του. Ενώ κοιτούν κατάματα το θεατή τους, δείγμα της αλήθειας και της ειλικρινούς σχέσης που θέλουν να δημιουργήσουν μαζί του, ωστόσο δεν απογυμνώνονται ούτε γίνονται αδιάκριτα. Ακόμα και όταν τα μάτια μένουν κλειστά, η το μοντέλο είναι προφίλ, η όλη έκφραση είναι απίστευτα δυνατή.

Οι εσωτερικές διατυπώσεις της ψυχής είναι αν μη τι άλλο λαλίστατες. Κι ακόμα:το ελαφρό τους μειδίαμα προδίδει όχι τόσο μια περιπαικτική διάθεση, αλλά μια, χαμηλών τόνων, σοφία ζωής, απόσταγμα της προηγούμενης καταβύθισης τους. Και η φαλακρότητα, τα ανεπτυγμένα πτερύγια των αυτιών, μια μεγάλη και γαμψή μύτη, γίνονται για πρώτη φορά τόσο γοητευτικά. Δεν αποτρέπουν το βλέμμα του θεατή, αλλά το προκαλούν.

Info

Τι: Έκθεση «Προσωπογραφίες»

Που: Αίθουσα τέχνης Καπλανών 5: Καπλανών 5 και Μασσαλίας, Κολωνάκι.

Πότε: 9- 27 Φεβρουαρίου

Τηλ. 210 3390946-7

Η έκθεση του Στέφανου Τσίοδουλου στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5 εγκαινιάζεται στις 9 Φεβρουαρίου 20:00

www.Kaplanon5.gr