142 εκδηλώσεις για το παιδικό βιβλίο

26.01.2010
Ανοίγει τις πύλες της για μικρούς και μεγάλους η 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, από τις 29 Ιανουαρίου έως και την 1η Φεβρουαρίου στο Μαρούσι, στις αίθουσες της Helexpo.
Ενα στα πέντε βιβλία που εκδίδονται είναι παιδικό ή εφηβικό. Αυτό δηλώνει την άνθηση του είδους, πράγμα που καθρεφτίζεται και στο αγκάλιασμα από γονείς και παιδιά των δύο προηγούμενων Εκθέσεων Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.

Ετσι με θετικές προοπτικές, και με τιμώμενη τη Γαλλία, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με συνεργάτες τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και αυτή τη φορά τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, που εγκαταλείπει τη δική του έκθεση στο Σύνταγμα, βαδίζουν προς την 3η διοργάνωση, στη Helexpo (Κηφισίας 39, Μαρούσι), από 29 Ιανουαρίου έως και Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Ολοι οι αριθμοί προϊδεάζουν για το «τεράστιο πολιτιστικό γεγονός για τα παιδιά», όπως το χαρακτήρισε χθες η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη: 75 εκδότες, έναντι 35 και 45 στην πρώτη και δεύτερη διοργάνωση. 75 οργανωμένες επισκέψεις σχολείων (έναντι 45 και 50). 142 εκδηλώσεις (έναντι 80 και 100) ποικίλου περιεχομένου - 75 συναντήσεις με συγγραφείς και παρουσιάσεις βιβλίων, 19 εργαστήρια εικονογράφησης, 18 σεμινάρια, 10 ημερίδες κ.λπ.

Ενα στοιχείο δεν ευημερεί, αυτό των οικονομικών. Στην πρώτη διοργάνωση το υπουργείο Πολιτισμού είχε επιχορηγήσει την έκθεση με 600.000 ευρώ, στη δεύτερη με 10.000 ευρώ και φέτος δεν έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα των 150.000 ευρώ.

Η τιμώμενη Γαλλία θα πλαισιωθεί στο περίπτερό της με εννέα Γάλλους συγγραφείς και εικονογράφους. Ανάμεσά τους, η ψυχολόγος και συγγραφέας Ελιζαμπέτ Μπραμί, που θα συνομιλήσει με τον Ελληνα ψυχίατρο Νίκο Σιδέρη («Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!!»), για τις σχέσεις παιδιών και γονέων.

Στα εγκαίνια (Σάββατο, 12 μεσημέρι) η Νίκη Γουλανδρή, εγκαινιάζοντας τον θεσμό της «πρέσβειρας του παιδικού βιβλίου», θα απευθύνει μήνυμα προς τα παιδιά. Η έκθεση θα λειτουργεί από 9 π.μ. έως 8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, δωρεάν στάθμευση στο πάρκιν του Carrefour και μεταφορά με λεωφορεία ανά τέταρτο από το Μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας».

Δ.Ρ.