Έκθεση "Ενδύεσθαι" στο Μπενάκη

23.03.2010
Η έκθεση «Ενδύεσθαι. Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος» που φιλοξενείται από τις 24 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη, βασίζεται στην ενδυματολογική συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Βασίλειος Παπαντωνίου».

Μουσειακά ενδύματα από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αριστουργήματα σχεδιαστών παγκόσμιας εμβέλειας, φιλοξενεί η έκθεση «Ενδύεσθαι. Για ένα μουσείο πολιτισμού του ενδύματος», που διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση, που φιλοξενείται από τις 24 Μαρτίου στο Κτήριο Οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, βασίζεται στην ενδυματολογική συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Βασίλειος Παπαντωνίου».

Η μοναδική αυτή συλλογή αποτελείται από μεγάλη γκάμα μουσειακών ενδυμάτων από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αριστουργήματα σχεδιαστών παγκόσμιας εμβέλειας, όπως των Mariano Fortuny, Jeanne Lanvin, Christian Dior, Jean-Paul Gaultier, Issey Miyake κ.ά., αλλά και Ελλήνων σχεδιαστών με διεθνή ακτινοβολία, όπως των Γιάννη Ευαγγελίδη, Jean Dessès, του James Galanos, Γιάννη Τσεκλένη, Σοφίας Κοκοσαλάκη κ.ά.

Η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός Μουσείου Πολιτισμού του Ενδύματος στην Ελλάδα και για το σκοπό αυτό, πέρα από την παρουσίαση συλλεκτικών ενδυμάτων, θίγει το θέμα των διαφορετικών λειτουργιών του ενδύματος και των διαφορετικών ερμηνειών του από την επιστήμη της ενδυματολογίας. Στο πλαίσιο της έκθεσης οργανώνεται ενδυματολογικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Απριλίου.

Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι (Αθήνα)
Τηλ.: +30 2103453111 // 24 Μαρτίου έως 23 Μαϊου
Τε Πε Κυ: 10.00- 18.00, Πα Σα: 10.00- 22.00