Ο κόσμος των γυναικών στην αρχαία ελληνική τέχνη

01.02.2008
Παραστάσεις από αγγεία, γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και τοιχογραφίες, έργα μικροτεχνίας και πολυτέλειας που απεικονίζουν γυναίκες (ή φτιάχτηκαν γι’ αυτές) χρησιμεύουν ως οδηγοί μας στη διερεύνηση της ζωής των γυναικών στην κλασική αρχαιότητα.
Στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα πραγματοποιηθεί κύκλος 4 διαλέξεων με γενικό τίτλο: Από την Ασπασία στην Κλεοπάτρα: Ο κόσμος των γυναικών στην αρχαία ελληνική τέχνη, από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 11 Μαρτίου 2008 με εισηγητή τον Δρ. Δημήτρη Πλάντζο, Κλασικό Αρχαιολόγο.

Παραστάσεις από αγγεία, γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και τοιχογραφίες, έργα μικροτεχνίας και πολυτέλειας που απεικονίζουν γυναίκες (ή φτιάχτηκαν γι’ αυτές) χρησιμεύουν ως οδηγοί μας στη διερεύνηση της ζωής των γυναικών στην κλασική αρχαιότητα.

Στα στενά όρια της αρχαιοελληνικής οικίας ή στα αχανή εδάφη των ελληνιστικών αυτοκρατοριών, στην ιδιωτικότητα της καθημερινής ζωής ή κάτω από τον μεγεθυντικό φακό της θρησκείας και της πολιτικής, ως μητέρες και σύζυγοι «μεγάλων ανδρών», ως ερωμένες και μούσες καλλιτεχνών, ως πομποί (αλλά και δέκτες) θρησκευτικού αισθήματος, αλλά και δεινοί παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής σκακιέρας οι γυναίκες αποτέλεσαν το αγαπημένο, ίσως, θέμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Στις διαλέξεις παρουσιάζονται γνωστά, και όχι μόνο, έργα της κλασικής τέχνης, μέσα στο πολιτιστικό τους περιβάλλον, όπως μας είναι γνωστό από τα ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα της αρχαιότητας και την αρχαιολογική έρευνα.
Το πρόγραμμα των τεσσάρων διαλέξεων περιλαμβάνει:

-19 Φεβρουαρίου: Οικία και ιδιωτικός βίος: ο αθόρυβος πολιτικός ρόλος των γυναικών στην ελληνική πόλη.
- 26 Φεβρουαρίου: Στον αντίποδα του ιδιωτικού: εταίρες, παλλακίδες και άλλες «κοινές» γυναίκες στην αρχαία ελληνική τέχνη.
- 4 Μαρτίου: Στις παρυφές του κόσμου των θνητών: ιέρειες και θεές.
- 11 Μαρτίου: Πορφυρές αντανακλάσεις: οι βασίλισσες του ελληνιστικού κόσμου.

Οι διαλέξεις θα γίνονται με σύγχρονη προβολή διαφανειών, κάθε Τρίτη 6:00-7:30 το απόγευμα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος παρακολούθησης: 150 ευρώ
Μέλη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου, Μέλη ICOM, Δημοσιογράφοι, Αρχαιολόγοι, Ξεναγοί, Εκπαιδευτικοί: 120 ευρώ
Άτομα 18-26 ετών, φοιτητές: 75 ευρώ

Η δήλωση συμμετοχής και η εξόφληση των διδάκτρων μπορεί να γίνει έως και τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008 στο Λογιστήριο του Μουσείου ή με κατάθεση στον αριθ. λογ/μού του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή: ALPHA BANK 11500/2002/013699.