Οικογενειακές Υποθέσεις στο ΚΣΤ Ιλεάνα Τούντα

07.02.2008
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008, στις 19:30, εγκαινιάζεται στον πρώτο όροφο του Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, η έκθεση του Δημήτρη Τσουμπλέκα με τον τίτλο «Οικογενειακές Υποθέσεις». Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 29 Μαρτίου 2008.

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008, στις 19:30, εγκαινιάζεται στον πρώτο όροφο του Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, η έκθεση του Δημήτρη Τσουμπλέκα με τον τίτλο «Οικογενειακές Υποθέσεις». Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 29 Μαρτίου 2008.

Στις "Οικογενειακές Υποθέσεις" ο Δημήτρης Τσουμπλέκας επισκέπτεται τοπία της παιδικής του ηλικίας, υπό την οπτική γωνία του ενηλίκου. Στις φωτογραφίες, τα βίντεο και τις εγκαταστάσεις του χρησιμοποιεί τη γλώσσα των παραμυθιών για να διηγηθεί αλληγορίες γύρω από την οικογενειακή ζωή. Ζώα, μεταμορφώσεις, κρυψώνες στα δάση, κατσαρόλες που αχνίζουν είναι μερικά από τα σύμβολα που του επιτρέπουν να σχολιάσει οικογενειακούς μύθους, γενεαλογικά δέντρα, αλλά και αυτοβιογραφικές σκέψεις του γύρω από τη σύγχρονη οικογένεια - αυτό τον μικρό, εξιδανικευμένο, αλλά κατά βάθος τρομακτικό πυρήνα της αρχιτεκτόνησης των παθών.

Ένα μικρό μέρος της έκθεσης που θα παρουσιάσει στην Αθήνα εκτέθηκε το 2005 στην Γκαλερί Ζagreus Project, στο Βερολίνο, όπου ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Υπό τον τίτλο «Η Χήνα», η έκθεση του Βερολίνου - ένας λαβύρινθος σχεδίων και αρχειακού υλικού- ανακαλούσε μνήμες από μια συνταγή μαγειρικής, η οποία μεταφέρθηκε στην οικογένειά του, από γενιά σε γενιά, με τον ίδιο τρόπο που μεταφέρονται σε κάθε οικογένεια μυστικά, μύθοι, γενεαλογικές αοριστίες.

Για τη «Χήνα», ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε με τη σύντροφό του, τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου. Μαζί ταξίδεψαν στο γενέθλιο τόπο του προπάππου του, ένα χωριό κοντά στη Νυρεμβέργη και συνυπέγραψαν την έκθεση- μια λογοτεχνική και μια οπτική αφήγηση που αλληλοσυμπληρώνονταν. Το ταξίδι, καθώς και οι αποτυχίες και οι διαψεύσεις κατά τη διερεύνηση των πηγών, αποτυπώθηκαν στη γερμανική έκθεση του 2005.

Την ίδια χρονιά, μια υποτροφία στο Kuenstlerhaus Schoeppingen έδωσε στον Τσουμπλέκα τη δυνατότητα να επεξεργαστεί ακόμη πιο συστηματικά το θέμα του, με εγκαταστάσεις και βίντεο. Μια τρίτη κατεύθυνση, τα επεξεργασμένα οικογενειακά snapshots, προστέθηκαν στον κορμό της δουλειάς που παρουσιάζεται σήμερα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

Για την παραπάνω έκθεση ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τα έπιπλα που κατασκεύαζε ο πατέρας του στη δεκαετία του 70. Με τα έπιπλα αυτά στήνει δυο οικογενειακά σαλόνια που λειτουργούν ως σκηνικά για την αφήγηση αλληλοσυμπληρούμενων ιστοριών. Στο ένα σαλόνι είναι αναρτημένα επεξεργασμένα σχέδια που προέρχονται από εικονογραφημένα γερμανικά λεξικά της δεκαετίας του 20.

Η τηλεόραση παίζει ένα animation βασισμένο στις ίδιες εικόνες. Στο τραπεζάκι, ένα μικρό βιβλίο με τα κείμενα της «Χήνας». Στο άλλο σαλόνι κρεμάει τα οικογενειακά snapshots. Μια δεύτερη τηλεόραση παίζει συρραφή από βίντεο που συγγενεύουν με τα παλιά οικογενειακά home movies.


Διάρκεια έκθεσης: 14/02/08 - 29/03/08
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 20:00,
Σάββατο 12:00 - 16:00