Λάκης Παπαστάθης, Η Νυχτερίδα πέταξε

10.05.2002
Δεκαεννιά εξαιρετικά ζωντανά και πολύ ωραία "σκηνοθετημένα" διηγήματα του Λάκη Παπαστάθη στο πρώτο του βιβλίο υπό τον τίτλο η Νυχτερίδα πέταξε. Βασικό θέμα των διηγημάτων είναι οι εμμονές των ανθρώπων- οράματα, τελετουργίες, φοβίες, αλλά και ένα παλιό ραδιόφωνο, μια σαββατιάτικη βόλτα-.
"Συνήθως άκουγε τον πολτό, τη μάζα του θορύβου, χωρίς να ξεχωρίζει τίποτα. Τώρα ένοιωθε πως ο κάθε ήχος είχε τη δική του ταυτότητα. Σήμερα κατάλαβε κάτι που είχε διαβάσει πριν από πολλά χρόνια . Πως ο παραμικρός ήχος, η παραμικρή φωνή, μπορεί να λάμπει κάτω από τον ήλιο σαν ένα κρύσταλλο που φέγγει και ηχεί ταυτοχρόνως." (απόσπασμα από το βιβλίο)

Δεκαεννιά εξαιρετικά ζωντανά και πολύ ωραία "σκηνοθετημένα" διηγήματα του Λάκη Παπαστάθη στο πρώτο του βιβλίο υπό τον τίτλο Η Νυχτερίδα πέταξε. Ο συγγραφέας έχει σκηνοθετήσει τρεις κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους: Τον καιρό των Ελλήνων (1981), Θεόφιλος(1987), Το μονον της ζωής μου ταξείδιον (2001) και μία μικρού μήκους: Γράμματα από την Αμερική.

Βασικό θέμα των διηγημάτων είναι οι εμμονές των ανθρώπων -οράματα, τελετουργίες, φοβίες, αλλά και ένα παλιό ραδιόφωνο, μια σαββατιάτικη βόλτα-.
Οι ήρωες του Λάκη Παπαστάθη είναι άνθρωποι της καθημερινότητας, μοναχικοί, άρρωστοι, προδομένοι, γερασμένοι. Ο ταξιτζής, η πόρνη, ο ιερέας, ο πλανόδιος φωτογράφος, οι γηραιές κυρίες και άλλοι "συλλαμβάνονται" από το συγγραφικό - κινηματογραφικό φακό του αφηγητή και ψυχαναλύονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.

Εκδόσεις Νεφέλη
Τίτλος: Η Νυχτερίδα πέταξε
Συγγραφέας: Λάκης Παπαστάθης
Σελίδες: 163
ISBN: 960-211-621-8