26,3 εκ. λίρες για έναν Μπέικον

08.02.2008
26,3 εκ. λίρες πωλήθηκε το Τρίπτυχο που ζωγράφισε ο Μπέικον μετά την αυτοκτονία του εραστή του, Τζορτζ Ντάιερ.
26,3 εκ. λίρες πωλήθηκε το Τρίπτυχο που ζωγράφισε ο Μπέικον μετά την αυτοκτονία του εραστή του, Τζορτζ Ντάιερ.

Τo «Τρίπτυχο» που ζωγράφισε ο Φράνσις Μπέικον το 1971, μετά την αυτοκτονία του εραστή του Τζορτζ Ντάιερ, πωλήθηκε από τον Οίκο Κρίστις στο Λονδίνο έναντι 26,3 εκατομμυρίων λιρών, ποσό-ρεκόρ για δημοπρασία μεταπολεμικών έργων.

Το «Τρίπτυχο 1974-77», με επαναλαμβανόμενες εικόνες σκοταδιού, απειλητικές ομπρέλες και έναν άντρα, τον Ντάιερ, να σφαδάζει σε μια σχεδόν έρημη παραλία, ήταν το πρώτο έργο που δημιούργησε ο Μπέικον μετά την αυτοκτονία του εραστή του.

Ο Ντάιερ είχε θέσει τέρμα στη ζωή του με βαρβιτουρικά, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Παρίσι, όπου διέμεναν, την παραμονή των εγκαινίων μιας αναδρομικής του Μπέικον.

Το τραγικό συμβάν απασχόλησε και άλλα έργα του καλλιτέχνη στη συνέχεια. Όμως, το ρεκόρ για τον Μπέικον παραμένει το ποσό των 26,4 εκατ. λιρών που είχε σημειωθεί πέρυσι στη Νέα Υόρκη για το «Study from Innocent Χ».

Σε μια άλλη δημοπρασία του Σόθμπις, αυτή τη φορά, στις 27 Φεβρουαρίου, ένα άλλο έργο του Μπέικον, «Study of nude figure in a mirror» (1969), αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατ. λίρες.

Στο μεταξύ, μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η προχθεσινή δημοπρασία ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης του Σόθμπις στο Λονδίνο, καθώς απέφερε το υψηλότερο συνολικό ποσό (156.262.407 ευρώ) για δημοπρασία του οίκου στην Ευρώπη και το δεύτερο υψηλότερο για οποιαδήποτε δημοπρασία ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης από οποιονδήποτε οίκο στην Ευρώπη.

Ο πίνακας που πρωταγωνίστησε σε αυτή τη δημοπρασία είναι του Γερμανού εξπρεσιονιστή Φραντς Μαρκ και απεικονίζει άλογα. Πρόκειται για το μουσειακό «Weidende Pferde ΙΙΙ (Grazing Horses ΙΙΙ)» που πωλήθηκε στην τιμή-ρεκόρ για τον καλλιτέχνη 12,3 εκατ. ευρώ.

Οσο για το εντυπωσιακό πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ του Πικάσο, αυτό δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς έπιασε 9.925.416 ευρώ (τιμή εκτίμησης 8.724.710 - 11.409.237 ευρώ).