"1982-2002" στο Αέναον

16.05.2002
Η αίθουσα τέχνης Αέναον φιλοξενεί από τις 13 Μαιου την έκθεση γλυπτικής του Μιχάλη Κωστάκη και περιλαμβάνει 34 γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και ξύλο.
Η αίθουσα τέχνης Αέναον φιλοξενεί από τις 13 Μαιου την έκθεση γλυπτικής του Μιχάλη Κωστάκη και περιλαμβάνει 34 γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και ξύλο.

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γλύπτης και καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Γνώρισα τον Μιχάλη Κωστάκη πριν από μερικά χρόνια όταν ήρθε να δουλέψει στο εργαστήριό μου για κάποια περίοδο. Μου δόθηκε έτσι η ευκαιρία να δω και να εκτιμήσω τις δυνατότητές του.
Το πρώτο που με εντυπωσίασε ήταν η ευγένειά του. Διέκρινα από την πρώτη στιγμή ότι είχα να κάνω με έναν άνθρωπο ιδιαίτερα καλλιεργημένο που τον απασχολούσε πολύ το πρόβλημα της τέχνης. Σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν ή που ο ίδιος προκαλούσε συζήτηση, στρεφόταν σε ζητήματα καλλιτεχνικά, σπανίως μιλούσε για άλλα θέματα. Φαινόταν ότι είχε τη νοοτροπία του καλλιτέχνη.
Καταλάβαινες ότι είχε πολλές δυσκολίες κατά την περίοδο της προσαρμογής σε ένα νέο χώρο. Έβλεπες την αγωνία να συμβιώσει με την οικογένειά του στη νέα πατρίδα και να καταξιωθεί μεταξύ των καλλιτεχνών.
Γεννημένος στο Δέλβινο της Βορείου Ηπείρου (1963) ο Μιχάλης Κωστάκης ακολούθησε το Τεχνικό Λύκειο και στη συνέχεια φοίτησε στην Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών στα Τίρανα. Το 1988-1989 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία και κριτική τέχνης. Η καλή του παιδεία στάθηκε πολύτιμος βοηθός ώστε να προσαρμοστεί γρήγορα στην ελληνική πραγματικότητα και να γίνει υπολογίσιμος μεταξύ των Ελλήνων καλλιτεχνών.
Ο αγώνας του για τον βιοπορισμό σκληρός αλλά ο Μιχάλης άξιος δουλευτής τον πολυμέτωπο αγώνα που κάνει, τον βγάζει πέρα χωρίς να παραμελεί την προσωπική του δουλειά. Ολομερής δουλειά σκληρή να βγεί πρώτα το μεροκάματο και στη συνέχεια αγώνας να πάρουν μορφή τα προσωπικά του όνειρα.
Τα έργα καλοδουλεμένα, τρυφερά, από διάφορα είδη μαρμάρων που τόσο καλά γνωρίζει αλλά και από ξύλο από ορείχαλκο. Ξέρει ότι κάθε υλικό έχει τη δική του χάρη και τη δική του δυνατότητα.
Ανθρωπομορφική κατά βάση, η δουλειά του εκπέμπει μια ποιητική διάθεση γεμάτη ευγένεια και τρυφερότητα. Θέματα που έχουν απασχολήσει την τέχνη διαχρονικά, οικεία σε όλους αλλά που τα φίλτρα του Μιχάλη Κωστάκη, όπως και ο κάθε πραγματικός καλλιτέχνης, τα περνά μέσα από το δικό του χωνευτήρι και τους δίνει την προσωπική του σφραγίδα. Πίστη μου είναι πως ο Μιχάλης Κωστάκης έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες που οι δύσκολες ακόμα συνθήκες δεν τον αφήνουν να τις αξιοποιήσει. Χαιρετίζω όμως ένα ήδη πολύ καλό αποτέλεσμα που φανερώνει την ποιότητα του έργου του, το ταλέντο του και τον προβληματισμό του".


Διάρκεια Έκθεσης έως τις 31 Μαίου.
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα 6.00 μ.μ.-9.30 μ.μ. Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 π.μ.-2.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ.-9.30 μ.μ Η αίθουσα τέχνης θα παραμείνει κλειστή την Κυριακή και το πρωί της Δευτέρας.