"Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους" και σε βιβλίο!

11.02.2008
Μια συγκλονιστική κατάδυση στο σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής από τον βραβευμένο με το Πούλιτζερ, καθώς και με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ, Κόρμακ Μακ Κάρθυ, τον αναμφισβήτητο τεχνίτη του πιο σπαραχτικού μονολόγου της αμερικανικής ερημίας.
Ένας τριαντάρης τυχοδιώκτης βρίσκει στο δρόμο του μια βαλίτσα με χρήματα, αιματηρό προϊόν του εμπορίου ηρωίνης που σφύζει στα μεξικανικά σύνορα. Αποφασίζει, κλέβοντας τα χρήματα αυτά, να εγκαταλείψει την παλιά ζωή του.
το κατόπι του ένας δολοφόνος-αίνιγμα, η απόλυτη ενσάρκωση του παραλόγου και του κακού, αλλά κι ένας συρφετός από σκοτεινά πρόσωπα, έμποροι, σερίφηδες, πληρωμένοι ανθρωποκυνηγοί. Το κυνηγητό που θα ακολουθήσει θα αποκαλύψει μια κοινωνία που έχει υποταχθεί στην απόλυτη βία, μια κοινωνία όπου το καλό δεν μπορεί εύκολα να αντιπαρατεθεί στο κακό, μια κοινωνία όπου το αίμα αποτελεί τη μόνη διαχρονική αξία.

Μια συγκλονιστική κατάδυση στο σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής από τον βραβευμένο με το Πούλιτζερ, καθώς και με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ, Κόρμακ Μακ Κάρθυ, τον αναμφισβήτητο τεχνίτη του πιο σπαραχτικού μονολόγου της αμερικανικής ερημίας.
Στην Ελλάδα το μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει στις 18 Φεβρουαρίου 2008 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Αυγούστου Κορτώ.

Ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ γεννήθηκε το 1933 στο Τενεσί και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς. Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα, The Orchard Keeper (1965), κέρδισε την ομόφωνη αποδοχή της κριτικής, καθώς και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του Ιδρύματος Φόκνερ. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Child of God (1973), Suttee (1979) και Blood Meridian (1985).
Το 1992, εκδίδοντας το Όλα τα όμορφα άλογα (μτφρ. Αλέκος Μπενρουμπής, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000), γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία και βραβεύεται με δύο «δύσκολα» βραβεία, το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου και το Βραβείο Κριτικών.
Την ίδια επιτυχία γνώρισαν και τα δύο επόμενα βιβλία της τριλογίας του, τα μυθιστορήματα Το πέρασμα (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003) και Πεδινές πολιτείες.
Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του, Ο δρόμος (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007), βραβεύτηκε με το Πούλιτζερ λογοτεχνίας.

Το μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθυ Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2005. Μέσα σε ένα χρόνο οι αδελφοί Κοέν το μετέφεραν στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία βγαίνει στην Ελλάδα στους κινηματογράφους στις 6 Μαρτίου 2008 από την UIP.

Οι δύο πρωταγωνιστές, Τόμι Λι Τζόουνς και Τζος Μπρόλιν, είναι θαυμαστές του Κόρμακ ΜακΚάρθυ και είχαν διαβάσει το μυθιστόρημα. Σχολιάζει ο Τόμι Λι Τζόουνς: «Ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ είναι ο καλύτερος εν ζωή πεζογράφος της Αμερικής. Το έργο του πυροδοτεί πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα σε όσους ασχολούνται με τον κινηματογράφο».

Επισημαίνει ο Τζος Μπρόλιν: «Αυτό το βιβλίο είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και βίαιες ιστορίες που έχω διαβάσει εδώ και καιρό [...]. Η δομή του είναι εκπληκτική. Λατρεύω το πρωταγωνιστικό τρίο και το πώς φαίνεται ότι πρόκειται για ένα άτομο χωρισμένο στα τρία. Είναι και συναισθηματικό και αφορά στις ανθρώπινες αρχές του δικαίου και του αδίκου, του πειρασμού και της τιμής».

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ διάβασε το βιβλίο αφού πρώτα είχε διαβάσει το σενάριο και σχολιάζει «Θεωρώ πως είναι μια πολύ δυνατή ιστορία σχετικά με τη βία και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να ελέγξει και να σταματήσει το τεράστιο κύμα βίας που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος».