Μαθήματα κακίας από τον Στήβεν Μπέρκοφ

07.05.2010
Ο διάσημος "κακός" της μεγάλης οθόνης Στήβεν Μπέρκοφ έρχεται στην Ελλάδα και παραδίδει μαθήματα "μοχθηρίας". Πρόκειται για ένα ιδιότυπο masterclass Θεάτρου από τον βραβευμένο συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Μπέρκοφ, που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με τη μεγάλη του επιτυχία «Shakespeare’s Villains» (Οι μοχθηροί τύποι του Σαίξπηρ).

Ο διάσημος "κακός" της μεγάλης οθόνης Στήβεν Μπέρκοφ έρχεται στην Ελλάδα και παραδίδει μαθήματα "μοχθηρίας". Πρόκειται για ένα ιδιότυπο masterclass Θεάτρου από τον βραβευμένο συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Μπέρκοφ, που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με τη μεγάλη του επιτυχία «Shakespeare’s Villains» (Οι μοχθηροί τύποι του Σαίξπηρ).

Η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Τρίτη 18 έως την Πέμπτη 20 Μαΐου 2010, στις 21:30, τον διακεκριμένο Στήβεν Μπέρκοφ στην παράσταση Shakespeare’s Villains - μία μεγάλη προσωπική του επιτυχία - η οποία έρχεται με εξαιρετικές κριτικές στην Αθήνα, από τη λονδρέζικη και τη διεθνή σκηνή.

Μετά από κάθε παράσταση ο Steven Berkoff θα συνδιαλέγεται με το κοινό.

Λέει ο Μπέρκοφ...

«Καθώς τους μελετούσα διαπίστωσα ότι είναι περισσότερο ενδιαφέροντες και ότι η ψυχολογία τους είναι περισσότερο λεπτομερώς αναπτυγμένη από εκείνη των άλλων ηρώων αυτών των κειμένων. Είναι πιο εκφραστικοί.»

Ριχάρδος ο Γ΄, Άμλετ, Μάκβεθ, Ιάγος, Σάυλοκ, Όμπερον: περίπλοκοι, πολύπαθοι, φιλόδοξοι, μοχθηροί, βίαιοι, ζηλιάρηδες, κακόβουλοι, μηχανορράφοι, άτεγκτοι και τελικά βαθιά τραγικοί χαρακτήρες του Σαίξπηρ, κυριεύονται από τα πάθη τους και δρουν προκαλώντας και τη δική τους μοίρα. Αποκτούν σκηνική υπόσταση, ερμηνεύονται και σχολιάζονται από τον Steven Berkoff σε μία ιδιότυπη παράσταση.

Τι σημαίνει μοχθηρός, κακός αναρωτιέται ο Μπέρκοφ στην παράσταση.
Μία παράσταση, που αποτελεί ένα masterclass πάνω στον μεγάλο Άγγλο συγγραφέα και στους πάντα επίκαιρους και επίζηλους αυτούς ρόλους, οι οποίοι διερευνούν με διορατικότητα τα ανθρώπινα πάθη και την ανθρώπινη φύση, από όποιο είδος θεάτρου και αν προέρχονται (τραγωδία, κωμωδία, δράμα).

Στην παράσταση Shakespeare’s Villains, όπου ο Berkoff βουτά στο κακό και εξερευνά κάποιους από τους πιο σκοτεινούς χαρακτήρες του ποιητή και αποσπά επευφημίες για την προσπάθειά του να αναμίξει στοιχεία διάλεξης και κωμωδίας σε πορτραίτα ηρώων, που κατά κύριο λόγο προκαλούν ρίγη φρίκης.

Η παράστασή του, που ανοίγει με μία μικρή διάλεξη για τους σαιξπηρικούς χαρακτήρες, χαρακτηρίζεται από τον παιδαγωγικό της χαρακτήρα, διαθέτει ψήγματα stand-up θεάματος, φυσικά τη λάμψη της υποκριτικής δεινότητας του Steven Berkoff και αντιμετωπίζεται από κριτικούς και κοινό ως ένα συναρπαστικό μάθημα ιστορίας και ένα απολαυστικό θεατρικό δρώμενο. Έχει δε περιοδεύσει ανά τον κόσμο και έχει παρουσιαστεί στην Ινδία, στις Η.Π.Α, στην Ιταλία, στο Ισραήλ και στην Βραζιλία.

Ο Steven Berkoff είναι ένα από τα διακεκριμένα, ιδιαίτερα και ανήσυχα ταλέντα του Βρετανικού Θεάτρου, διακεκριμένος συγγραφέας, βραβευμένος σκηνοθέτης, και ηθοποιός, ο οποίος δίνοντας μία τηλεφωνική συνέντευξη, στο περιοδικό Μ, δήλωσε ότι δημιούργησε την μαγευτική παράσταση για ένα ρόλο, "Shakespeare’s Villains", επειδή... δεν επιθυμούσε να μείνει άνεργος!

Βέβαια, στη διάρκεια της διαπρεπούς θεατρικής και κινηματογραφικής καριέρας του, ο Steven Berkoff, έχει ενσαρκώσει τους περισσότερους από τους πλέον ξεχωριστούς κακούς ήρωες: ψυχοπαθείς, εγκληματίες, κακοποιούς, δυνάστες - από τον Μάκβεθ έως τον Κακό Ρώσο Συνταγματάρχη στο Octapussy του James Bond και από τον Λοχαγό στον Rambo ΙΙ έως τον στρατηγό Κοριολανό στον Σαίξπηρ.

Επίσης, τα θεατρικά έργα και οι διασκευές του Steven Berkoff έχουν παρουσιασθεί σε πολλές χώρες του κόσμου και σε πολλές γλώσσες. Έχει διασκευάσει, σκηνοθετήσει και περιοδεύσει με έργα όπως Μεταμόρφωση και Δίκη του Κάφκα και Αγαμέμνονας του Αισχύλου. Επίσης σκηνοθέτησε και συμπρωταγωνίστησε με την Joan Collins στην κινηματογραφική εκδοχή του θεατρικού του έργου, Η Παρακμή. Η πολύπλευρη διεθνής του σταδιοδρομία περιλαμβάνει ακόμα, πρωτότυπα θεατρικά έργα όπως τα East, West, Decadence, Kvetch, Brighton Beach Scumbags κ.α.


Steven Berkoff
Shakespeare’s Villains
(Οι μοχθηροί τύποι του Σαίξπηρ)


Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Από Τρίτη 18 Μαΐου 2010 έως Πέμπτη 20 Μαΐου 2010, στις 21:30
Αίθουσα: Θέατρο
Shakespeare’s Villains από τον Steven Berkoff
"Θέατρο Πέρα από τα Όρια" από την Αττική Πολιτιστική Εταιρία
Γλώσσα: Αγγλικά - Με υπέρτιτλους στα Ελληνικά
Τιμή Εισιτηρίου: €40
Ειδική τιμή εισιτηρίου για τους κατόχους κάρτας ανεργίας και πολυτέκνου: €25
Διάρκεια παράστασης: 90΄

Μετά από κάθε παράσταση ο Steven Berkoff θα απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC:
- Συντάγματος: Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα
Τηλ. 210 324 6210, 210 324 6210
- Πειραιά: Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς
Τηλ. 210 412 6400, 210 412 6400

Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 ? 20:00 Καθημερινές, 09:00 ? 21:00

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : [email protected], Ιστοσελίδα: www.mcf.gr


Χ.Τ.