Τέσσερις εικαστικές θεματικές «συνομιλούν» στο ΕΜΣΤ

12.05.2010
Τέσσερα διαφορετικά έργα, τέσσερις διαφορετικές εκθέσεις, τέσσερις διαφορετικές θεματικές, τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις «συνομιλούν» από τις 11 Μαΐου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Γιαν Φουντόνγκ, Κώστας Βελώνης, Εξούρμπαν-Κολέκτιβ και Μάριος Σπηλιόπουλος. Τέσσερα διαφορετικά έργα, τέσσερις διαφορετικές εκθέσεις, τέσσερις διαφορετικές θεματικές, τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις «συνομιλούν» από τις 11 Μαΐου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

------------------------------------------------------

Τo Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει την πρώτη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα του διεθνώς αναγνωρισμένου 39χρονου Κινέζου καλλιτέχνη Yang Fudong, με τίτλο «Οι εφτά διανοούμενοι στο δάσος από μπαμπού και άλλες ιστορίες». Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 5 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένος ο επικός κινηματογραφικός κύκλος πέντε έργων με τίτλο "Seven Intellectuals in a Bamboo Forest" (2003-2007), πλαισιωμένος από πρόσφατες και παλαιότερες πολυκάναλες βιντεοεγκατάστασεις, όπως οι East of Que Village (2007) και Close to the Sea (2004), καθώς και από το φιλμ Liu Lan (2003).

Ο Yang Fudong δημιουργεί βίντεο, φιλμ και φωτογραφίες. Τα έργα του, στα οποία δεσπόζει μια ποιητική μελαγχολία αλλά και έντονες ψυχολογικές καταστάσεις, πραγματεύονται κυρίως την ραγδαία μεταμόρφωση της κινεζικής κοινωνίας, που επέφερε ο δυτικός εκσυγχρονισμός των τελευταίων χρόνων, μέσα από ιστορίες αγάπης και προσωπικού αγώνα του ατόμου.
Διάρκεια: 11 Μαΐου - 5 Σεπτεμβρίου 2010

------------------------------------------------------

«Μοναξιά σε κοινό έδαφος: Πώς μπορεί η κοινωνία να πράξει αυτό που ο καθένας ονειρεύεται», τιτλοφορείται η έκθεση του Κωστή Βελώνη, με μεγάλης κλίμακας γλυπτικά έργα καθώς και ορισμένα μικρότερα γλυπτά που δημιούργησε ο καλλιτέχνης την τελευταία διετία. Το γλυπτικό έργο του Βελώνη αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα καθώς και σε κινήματα της ιστορίας της τέχνης, εστιάζοντας σε πολιτικές ουτοπίες και στην πτώση της ιδεολογίας. Ο Βελώνης δημιουργεί αφηγήσεις που χαρακτηρίζονται από την σύνδεση προσωπικών ιστοριών με την επανεξέταση ιστορικών δεδομένων.
Διάρκεια: 11 Μαΐου - 5 Σεπτεμβρίου 2010

-----------------------------------------------------

Περίπου 4.000 φωτογραφίες, που απεικονίζουν διαφορετικά θέματα από τον θαλάσσιο χώρο καθώς και λεπτομέρειες από κοντέινερ και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τοποθετημένες σε 11 βάθρα διαφορετικών διαστάσεων, αποτελούν την εγκατάσταση «A clean slate» των Τούρκων «Εξούρμπαν - Κολέκτιβ».
Διάρκεια: 11 Μαΐου - 20 Ιουνίου 2010

-----------------------------------------------------

To Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει τη νέα εγκατάσταση του έργου "Το τοπίο του Είναι" (1997) του Μάριου Σπηλιόπουλου, στο πλαίσιο της σειράς «Έργο του μήνα» με επιλογές από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου. Ο Μάριος Σπηλιόπουλος εμπνέεται από το αφήγημα "Τοπίο του Είναι" του λογοτέχνη και ζωγράφου Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη (1908-1993), που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Μητέρα Θεσσαλονίκη (1970). Το έργο του Μάριου Σπηλιόπουλου αποτελείται από ένα ξύλινο τραπέζι και μια κατεστραμμένη καρέκλα, που ισορροπούν πάνω σε ποτήρια, τα οποία στέκουν σε μια μεταλλική δεξαμενή γεμάτη με νερό. Στην επιφάνεια του τραπεζιού έχει γραφτεί ολόκληρο το διήγημα, ήτοι 1.099 λέξεις σε 26 προτάσεις. Στο πλαίσιο του Καλλιτέχνη του μήνα εγκαινιάζεται αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη (1908-1993) με ντοκιμαντέρ, αρχειακό υλικό και βιβλία του.


Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών,
Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης,
Τηλέφωνα: 210 9242111 - 3.


Επιμέλεια: Χρ. Τσατσαράγκου