«Το παρόν της Απουσίας», ζωγραφική στο Μέγαρο

12.05.2010
Τον τίτλο «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ» επέλεξε ο Μανώλης Μαριδάκης για να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό του Μέγαρου Μουσικής μια σειρά ζωγραφικών έργων του, τα έσοδα των οποίων θα προσφερθούν στο Σύλλογο Επανένταξης Εθισμένων σε ουσίες & αλκοόλ «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» όπου προεδρεύει η κα Γέλη Αγγελοπούλου.

Τον τίτλο «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ» επέλεξε ο Μανώλης Μαριδάκης για να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό του Μέγαρου Μουσικής μια σειρά ζωγραφικών έργων του, τα έσοδα των οποίων θα προσφερθούν στο Σύλλογο Επανένταξης Εθισμένων σε ουσίες & αλκοόλ «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» όπου προεδρεύει η κα Γέλη Αγγελοπούλου.

Ο Μανώλης Μαριδάκης είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως σκηνογράφος, κυρίως από τις τηλεοπτικές του επιτυχίες και ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων σε κτήρια της Αθήνας.

Ωστόσο από το 1983 πραγματοποιεί προσωπικές εκθέσεις ζωγραφικής που έχουν συζητηθεί.

O ίδιος δηλώνει «Το έργο μου είναι επηρεασμένο από τους σουρεαλιστές με έναν όμως εντελώς προσωπικό τρόπο έκφρασης. Επιδιώκει να αποτυπώσει την αγωνία για την έλλειψη συμμετοχής του ανθρώπου στο περιβάλλον και στην τέχνη· καταγράφει την απουσία από κάθε τι δημιουργικό που υπάρχει ή γεννιέται· απεικονίζει την αποξένωση, τη μοναχικότητα, τη σύγκρουση του γκρίζου με το φως».

Ο σουρεαλιστικός τρόπος με τον οποίο εκφράζει στο έργο του, τη θέση του στο σήμερα, τον καθιστά εύληπτο από τον μέσο άνθρωπο. Ο Μαριδάκης σε αφήνει να περνάς μέσα στο έργο, να ταξιδεύεις και ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία σου να δίνεις τις δικές σου απαντήσεις σε κάθε τι, για αυτό και ο ίδιος ονομάζει τη ζωγραφική του «σουρεαλιστικό ρεαλισμό».

O εισηγητής της έκδοσης του καταλόγου, ο συγγραφέας Κώστας Μουσρσελάς σχολιάζει «Ο Μαριδάκης δεν θέλει να είναι λυρικός με τα θέματά του...δεν θέλει να είναι κοντινός σου, δεν θα σου προσφέρει γλυκό του κουταλιού...αυτό ισχύει και στη σημερινή δουλειά του και μάλιστα σε έντονο βαθμό....»

«...Ο Μαριδάκης μας ξεγελά όταν μας δίνει την αίσθηση μιας φωτογραφικής αντιμετώπισης των θεμάτων του, που όμως κάθε φορά τα κυκλώνει έτσι που μας δίνει συγχρόνως την αίσθηση της ανατροπής της δεδομένης εικόνας.....αυτή την φορά βλέπω ότι τον έχει επηρεάσει βαθύτατα ο κλασικισμός αλλά μέσα σε μια όλο και πιο ανανεωμένη οπτική, έτσι που μου δίνει και την αίσθηση του μεταμοντέρνου, παραμένοντας όμως λιτός, αντιμπαρόκ....», «...βλέπεις αίφνης τα περισσότερα έργα του να αιωρούνται στο ζωγραφικό χώρο στο διάστημα......»

«ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ» πέραν των εικαστικών αναζητήσεων του δημιουργού είναι η αφορμή και το σημείο συνάντησης του καλλιτέχνη με το σοβαρό έργο που πραγματοποιείται από το Σύλλογο Επανένταξης Εθισμένων «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ».

Η «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2003 από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και έμπειρους επαγγελματίες και στόχος του είναι η απεξάρτηση ανθρώπων εθισμένων στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και άλλες ουσίες. Όλες οι υπηρεσίες θεραπείας που προσφέρει ο Σύλλογος παρέχονται δωρεάν.

Η έκθεση με τίτλο «Το Παρόν της Απουσίας» θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου. Θα είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινά από τις δέκα το πρωί έως τις έξι το απόγευμα. Τα έσοδα από την πώληση των έργων του Μανώλη Μαριδάκη θα διατεθούν στην «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ».

«ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ»
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
(ΦΟΥΑΓΙΕ ΑΙΘΟΥΣΑΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ»)
ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 19 ΜΑΪΟΥ 2010.