Εικόνες του 21ου Αιώνα

26.02.2008
Στα πιο θερμά μέτωπα του πλανήτη, εκεί όπου η ελπίδα ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του πολέμου, μας ταξιδεύουν οι δυο εκθέσεις του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τις 7 εως τις 16 Μαρτίου 2008.
Στα πιο θερμά μέτωπα του πλανήτη, εκεί όπου η ελπίδα ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του πολέμου, μας ταξιδεύουν οι δυο εκθέσεις του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τις 7 εως τις 16 Μαρτίου 2008.

Από τη Βιρμανία και το Αφγανιστάν, ως το μεταπολεμικό Κονγκό και τις ζούγκλες της Κολομβίας, οι δυο εκθέσεις φωτογραφίας απαθανατίζουν τόπους ανθρώπινης οδύνης, βρίσκονται εκεί όπου το οικουμενικό αίτημα για ειρήνη και ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται επιτακτικό.

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Πριν από πέντε περίπου χρόνια τα Ηνωμένη Έθνη και το ΝΑΤΟ πήραν την πρωτοβουλία του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός πλάνου ανασυγκρότησης του κατεστραμμένου από τον πόλεμο Αφγανιστάν. Από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν ως αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν ο Καναδάς. Το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Καναδική Πρεσβεία, παρουσιάζει την έκθεση «Ανασυγκροτώντας το Αφγανιστάν».

Μέσα από 19 φωτογραφίες γνωστών φωτογράφων, ανάμεσα στους οποίους και οι Roger LeMoyne, Simon Duchesne, Pedram Pirnia και Jason Ransom, η έκθεση - η οποία ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη από το Κάιρο - αποτυπώνει την προσπάθεια ενός λαού να σταθεί στα πόδια του ύστερα από την λαίλαπα του πολέμου. Αφγανές χήρες, 10χρονα κορίτσια, εργάτες, ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό, αναζητούν έναν σύμμαχο στην προσπάθειά τους να ανασυγκροτήσουν την ζωή τους, να θωρακίσουν το μέλλον τους. Σε ένα έθνος κατεστραμμένο από τις πολεμικές συρράξεις, με την παράδοση να αποτελεί απαράβατο κανόνα και την πολιτική κατάσταση να αποσταθεροποιείται κάθε στιγμή που περνά, ο αφγανικός λαός βρίσκεται στο πιο κρίσιμο μεταβατικό στάδιο της ιστορίας του.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης εστιάζουν στην ελπίδα, στην ανάγκη για αναγέννηση. Αποτυπώνουν τις συντονισμένες προσπάθειες των ντόπιων με την βοήθεια δυτικών χωρών να ενδυναμώσουν το Αφγανιστάν, ώστε να αποτελέσει ξανά μια αυτοδύναμη χώρα.

Με τη συνεργασία της Καναδικής Πρεσβείας.

ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΣΙΩΠΗΣ

Λένε ότι η πιο ηχηρή κραυγή είναι η σιωπή, ότι με τη σιωπή μπορείς να πεις περισσότερα από τα λόγια, ότι μόνο στη σιωπή παύεις να περιγράφεις κι αρχίζεις να βιώνεις. Η έκθεση φωτογραφίας του Σωτήρη Δανέζη με τίτλο «Ένα Δευτερόλεπτο Σιωπής» μας προτρέπει να σταματήσουμε να σωπαίνουμε μπροστά στην ανθρώπινη θηριωδία και βαρβαρότητα. Σε 25 φωτογραφικά καρέ (τη διάρκεια ενός δευτερολέπτου τηλεοπτικού σήματος PAL) αποτυπώνει στιγμιαία αποσπάσματα της ζωής σε έναν κόσμο εγκλωβισμένο στη δίνη του πολέμου, αποκλεισμένο από τα πρωτοσέλιδα της ειδησεογραφίας, καταδικασμένο από τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας.

Με αφηγητή τη φωτογραφική μηχανή, βλέμμα και στόχαστρο ευθυγραμμισμένα στα θύματα και τους θύτες, ο Σωτήρης Δανέζης μας μεταφέρει σε 12 χώρες: από την απομονωμένη Βόρεια Κορέα, τη Βιρμανία των στρατηγών και την πρώτη γραμμή της μάχης στο Αφγανιστάν, έως το μεταπολεμικό Κονγκό, τα οχυρά των Μαοϊκών ανταρτών στο Νεπάλ και τις ζούγκλες της κοκαΐνης στην Κολομβία. Ο φακός εστιάζει σε πρόσωπα, τόπους και ιστορίες: Στον Ερνέστο Τσάβες Γκαρσία, έναν από τους 5.000 ανηλίκους «μπαντιγιέρος», στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ. Στην πόλη Αλτάρ, τον τελευταίο μεγάλο σταθμό των λαθρομεταναστών που περνούν παράνομα από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί όπου ένας σταυρός θυμίζει ότι για 903 ανθρώπους ο δρόμος για το αμερικανικό όνειρο δεν είχε επιστροφή. Σε ένα παλιό βέλγικο χρυσωρυχείο, στο ανατολικό Κονγκό, όπου άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, σκάβουν στις σκοτεινές και ετοιμόρροπες στοές αναζητώντας ψήγματα χρυσού για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Κάθε εικόνα της έκθεσης του Σωτήρη Δανέζη είναι και μια μικρή ιστορία, μια ιστορία που μετατρέπει τη σιωπή, την άγνοια και την αδιαφορία μας, σε συνώνυμο του εγκλήματος.

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008


Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α', Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Tηλ: 2310566716

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00
Σάββατο και Κυριακή 11:00-21:00