Ιαν Μακ Γιούαν, Στην ακτή (***)

27.02.2008
Ο Ιαν Μακ Γιούαν γεμίζει τις 217 σελίδες του βιβλίου αυτού περιγράφοντας τις πρώτες μόνο ώρες μετά το γάμο του ζευγαριού.

Iούλιος του 1962. Ο Έντουαρντ και η Φλόρενς, δύο "αγνοί" νεαροί νιόπαντροι, φτάνουν στο ξενοδοχείο τους στην ακτή του Ντόρσετ. Eκεί, καθώς δειπνούν επίσημα στο δωμάτιό τους, προσπαθούν να προετοιμαστούν ψυχολογικά για τη μεγάλη στιγμή του ουσιαστικού τους γάμου, της σεξουαλικής τους δηλαδή συνεύρεσης.
Αυτός μολονότι έχει κάποιες λιγοστές εμπειρίες με άλλες κοπέλες, παρόλα αυτά το άγχος τον κατατρώγει. Αυτή είναι τρομοκρατημένη στην ιδέα και μόνο ότι κάποιος θα «ασελγήσει» στο κορμί της, έστω και αν αυτός είναι ο άνθρωπός που αγαπά.
Παλεύοντας να καταπνίξουν τους κρυφούς τους φόβους για τη γαμήλια νύχτα που έρχεται παίρνουν την μεγάλη απόφαση να δοκιμάσουν... Αυτός είναι δειλός, άγαρμπος, νευρικός και επιθετικά παρορμητικός, εκείνη ψυχρή, απόμακρη, το μόνο που θέλει είναι να τελειώσει αυτή η διαδικασία.
Η αποτυχία είναι μοιραία. Στην ακτή κάτω από το ξενοδοχείο θα ειπωθούν βαριές κουβέντες που θα τους χωρίσουν για πάντα. Και όλα αυτά για μία χειρονομία που δεν έγινε ή μια λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ...

Ο Ιαν Μακ Γιούαν γεμίζει τις 217 σελίδες του βιβλίου αυτού περιγράφοντας τις πρώτες μόνο ώρες μετά το γάμο του ζευγαριού. Και σαν σενάριο αυτό μπορεί να φαντάζει βαρετό, όμως ο λυρισμός που διαπνέει το λόγο του, η έξοχη εικονοποιία του (ενδεικτικά αναφέρουμε τις εικόνες του ζευγαριού στο ξενοδοχείο και κυρίως στην ακτή), οι διαφωτιστικές "περιπλανήσεις" του στο παρελθόν και η καταβύθισή του στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής των δύο νεαρών είναι εξαιρετικές και προσδίδουν στο κείμενο ξεχωριστή ένταση και γοητεία.

Εκδόσεις Πατάκης
Τίτλος:
Στην Ακτή
Συγγραφέας: Ιαν Μακ Γιούαν
Σελίδες: 217

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]