Τι θα δούμε τον Ιούνιο στο Μέγαρο

17.05.2010
Οι καταπράσινοι κήποι του Μεγάρου, ανοιχτοί στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αθήνας από τις 17 Μαΐου, φιλοδοξούν να κερδίσουν τη θέση τους στην καρδιά της πόλης Αθήνας σαν ένα μοναδικό σημείο συνάντησης, περισυλλογής, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης. Πολλές και ποικίλες θα είναι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι επισκέπτες του κήπου.

Οι καταπράσινοι κήποι του Μεγάρου, ανοιχτοί στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αθήνας από τις 17 Μαΐου, φιλοδοξούν να κερδίσουν τη θέση τους στην καρδιά της πόλης Αθήνας σαν ένα μοναδικό σημείο συνάντησης, περισυλλογής, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης. Πολλές και ποικίλες θα είναι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι επισκέπτες του κήπου.

Ο πρώτος ήχος που θα ακουστεί σ’ αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου που ανοίγει για τους πολίτες στην καρδιά της πόλης, ανήκει φυσικά στη μπάντα του Δήμου Αθηναίων που θα κάνει δύο εμφανίσεις, Σάββατο 5 και 19 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα.

Στις 22 Ιουνίου οι κήποι θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σαν χώρος προβολής συναυλιών του Μεγάρου, αφού από γιγαντοοθόνη οι έλληνες και ξένοι φίλοι της μουσικής που δεν θα έχουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη συναυλία του αστέρα του πόντιουμ Ρικάρντο Μούτι και της Φιλαρμονικής της Βιέννης, θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν σε ζωντανή αναμετάδοση από την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.


Το τετραήμερο 5-8 Ιουνίου θα προηγηθεί ο θεσμός της ελληνικής χορευτικής δημιουργίας, η 4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, που θα φιλοξενήσει της κυριότερες ελληνικές χορευτικές ομάδες των ημερών μας.

Για τα δύο αυτά σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα του μήνα Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά και να κλείνουν τα εισιτήριά τους έγκαιρα μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, www.megaron.gr.

Η σύνδεση της φετινής Πλατφόρμας Ελληνικού Χορού με τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνέδριου Χορού (5, 6, 23 έως 25 Απριλίου), έδωσε ένα ιδιαίτερο βάρος στο θεσμό. Έθεσε ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο στη χορευτική τέχνη, καθώς μερικοί από τους σπουδαιότερους θεωρητικούς, φιλοσόφους και αναλυτές του χορού από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής για να συνδιαλεχτούν για το χορό.

Ο ανοιχτός γόνιμος διάλογος που έγινε όχι μόνο ανάμεσα στα μέλη της διεθνούς χορευτικής κοινότητας, αλλά και τον κόσμο που αγαπάει και ενδιαφέρεται για την τέχνη του χορού θα συνεχιστεί στη σκηνή πια, με την αποτύπωση της ελληνικής σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας. Σε συνδιοργάνωση του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6, 7 & 8 Ιουνίου 2010 η 4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στον Κύκλο «Χορός στο Μέγαρο Μουσικής» και θα πραγματοποιούνται στις 9.00 κάθε βράδυ, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας».

Έξι χρόνια μετά την οργάνωση της Πρώτης Πλατφόρμας Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Πλατφόρμα έχει γίνει θεσμός και έχει συμβάλει αποφασιστικά τόσο στην προβολή των ελληνικών ομάδων στο εξωτερικό όσο και στην ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα στην εγχώρια και τη διεθνή σκηνή του χορού.

Φέτος πραγματοποιείται η τέταρτη διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν δέκα χορευτικές ομάδες η επιλογή των οποίων έγινε από 5μελή επιτροπή στην οποία μετείχαν καταξιωμένες προσωπικότητες στη διεθνή χορευτική κοινότητα: ο Martin M. Bartelt, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού 'OSA! La danza', Διευθυντής του Obviam EST και Ιδρυτής του 'Artists for the World' (Ελβετία), ο Rolf Dennemann, Διευθυντής creations/performance art, Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Off Limits, Συγγραφέας και Ηθοποιός (Γερμανία), η Sandra Noeth, Δραματουργός στο Tanzquartier Wien (Αυστρία), ο Samme Raeymaekers, Καλλιτεχνικός Συντονιστής και Προγραμματιστής Χορού στο Concertgebouw Brugge και στο December Dance Festival (Βέλγιο) και ο Norbert Servos, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Tanzwelten του Braunschweig (Γερμανία).

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, Σάββατο 5 Ιουνίου, περιλαμβάνει τρεις χορευτικές ομάδες. Η εναρκτήρια Ομάδα είναι οι Χορευτές του Βορρά με το έργο Session 1 του χορογράφου Παναγιώτη Αργυρόπουλου. Ακολουθούν το Χοροθέατρο Art με το έργο Woman without men της Άρτεμις Ιγνατίου και οι Ασκήσεις ετοιμότητας V του χορογράφου Πέτρου Γάλλια από τo Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος.

Την Κυριακή 6 Ιουνίου η Ομάδα Yelp danceco με χορογράφο την Μαριέλα Νέστορα παρουσιάζει το έργο Das (ist) ein και το ίδιο βράδυ το Χοροθέατρο Νταλίκα ερμηνεύει τις Ευγενείς Αποδράσεις που υπογράφουν οι Βάσω Γιαννακοπούλου και Φαίδρα Φουρούλη.

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου παρουσιάζουν τη δουλειά τους άλλες τρεις ομάδες χορού. Αρχικά η Ομάδα Πρόσχημα χορεύει την [πράξη] V Tous les deux της Μαρίας Κολιοπούλου, συνεχίζει η Ομάδα ΖHTA με το έργο Α time to mourn της Ίριδος Καραγιάν και την βραδιά κλείνει η Ομάδα Salto Futuro που ερμηνεύει το έργο Ο τοίχος της Τατιάνας Λοβέρδου.

Οι εκδηλώσεις της 4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού ολοκληρώνονται την Τρίτη 8 Ιουνίου με την Ομάδα Αερίτες που παρουσιάζει τη χορογραφία d. όπα(dopamines of post Athenians) της Πατρίτσια Απέργη και την Ομάδα Κι όμως κινείται με το έργο PuRgatoRio της Χριστίνα Σουγιουλτζή.

Κάθε μέρα μετά τις παραστάσεις ο κριτικός και αναλυτής χορού, Ντόναλντ Χούτερα (Donald Hutera) και η χορογράφος και θεωρητικός του χορού, Ana Sanchez-Colberg, θα συνομιλούν με τους δημιουργούς παρουσία του κοινού.



Στις 22 Ιουνίου η περίφημη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, την οποία ο Βάγκνερ είχε χαρακτηρίσει ως μια από τις καλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, υπό την διεύθυνση του μεγάλου αρχιμουσικού Ρικάρντο Μούτι, θα δώσει μία και μοναδική συναυλία.
Η Συμφωνία του Λιστ του Βόφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ανοίγει το πρόγραμμα. Ακολουθεί η Συμφωνία αρ.8, «Ημιτελής» του Φραντς Σούμπερτ και η Συμφωνία αρ.6, «Παθητική» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.