Γιάνατσεκ για πρώτη φορά στο Ηρώδειο

01.07.2002
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται δύο από τις όπερες του Λέος Γιάνατσεκ, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του λυρικού θεάτρου του 20ου αιώνα. Το Φεστιβάλ Αθηνών προσκάλεσε από την γενέτειρα του Τσέχου δημιουργού, την Όπερα "Γιάνατσεκ" του Μπρνο που θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο, σε διαδοχικές παραστάσεις, δύο κορυφαία λυρικά έργα του συνθέτη: τις όπερες "Υπόθεση Μακρόπουλος" (Τετάρτη 3 Ιουλίου) και "Το πονηρό αλεπουδάκι" (Παρασκευή 5 Ιουλίου).
&00 Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται δύο από τις όπερες του Λέος Γιάνατσεκ, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του λυρικού θεάτρου του 20ου αιώνα. Το Φεστιβάλ Αθηνών προσκάλεσε από την γενέτειρα του Τσέχου δημιουργού, την Όπερα "Γιάνατσεκ" του Μπρνο που θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο, σε διαδοχικές παραστάσεις, δύο κορυφαία λυρικά έργα του συνθέτη: τις όπερες "Υπόθεση Μακρόπουλος" (Τετάρτη 3 Ιουλίου) και "Το πονηρό αλεπουδάκι" (Παρασκευή 5 Ιουλίου).

Οι παραστάσεις της Όπερας του Μπρνο, που έχει στο ενεργητικό της πολλές από τις πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις των λυρικών έργων του Γιάνατσεκ, θεωρούνται από τους κριτικούς υποδειγματικές. Συνδυάζουν εξαιρετικά την παράδοση, τη βαθιά γνώση του έργου του Τσέχου συνθέτη καθώς και την ανανεωτική σκηνοθετική άποψη.

Η όπερα "Υπόθεση Μακρόπουλος", με την οποία ξεκινούν οι εμφανίσεις του διάσημου λυρικού θεάτρου, είναι ένα σύγχρονο δράμα με στοιχεία μυστηρίου και θρίλερ και θεωρείται ένα από τα δυνατότερα λυρικά έργα του 20ου αιώνα. Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπρνο το 1926 με τεράστια επιτυχία.
Το έργο σκηνοθετεί ο Tomas Simerda, ενώ τη μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας της Όπερας "Γιάνατσεκ" του Μπρνο έχει ο Jan Zbavitel και της Χορωδίας ο Josef Pancik.
Στην παράσταση στο Ηρώδειο πρωταγωνιστεί, στον ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο της Emilia Marty, μια μεγάλη κυρία της ευρωπαϊκής λυρικής σκηνής, η Gabriella Benackova.
Στους άλλους ρόλους εμφανίζονται οι Roman Sadnik, Zdenek Smukar, Jan Hladik κ.α.

Η όπερα του Λέος Γιάνατσεκ "To Πονηρό Αλεπουδάκι" είναι έργο του 1924 και ανέβηκε την ίδια χρονιά στο Μπρνο. Πρόκειται για ένα παραμύθι - μια αλληγορία - όπου ζώα του δάσους κινούνται και τραγουδούν παράλληλα με ανθρώπινους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια από τις γοητευτικότερες μουσικές σελίδες του Γιάνατσεκ, που ολοκληρώνεται με ένα μεγαλειώδη και αισιόδοξο ύμνο στην αέναη αναγέννηση της φύσης.
Το έργο σκηνοθετεί ο Vaclav Veznik, τη μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας της Όπερας "Γιάνατσεκ" του Μπρνο έχει ο Jaroslav Kyzlink και της Χορωδίας ο Josef Pancik.
Το ρόλο της πονηρής αλεπουδίτσας ερμηνεύει η Yvetta Tannenbergerova, ενώ στους άλλους ρόλους εμφανίζονται οι: Jolana Fogasova, Jiri Sulzenko, Anna Barova, Richard Novak κ.α.

Με ελληνικούς υπέρτιτλους