Ενα Unplugged επικών διάστασεων έργο στην Πειραιώς

20.05.2010
Ένα έργο τέχνης επικών διαστάσεων, το Unplugged (Simply Botiful) του Christoph Büchel, θα παρουσιαστεί από τις 6 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου στo πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, καλύπτοντας έκταση 500τ.μ. στον χώρο της Πειραιώς 260.
Ένα έργο τέχνης επικών διαστάσεων, το Unplugged (Simply Botiful) του Christoph Büchel, θα παρουσιαστεί από τις 6 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου στo πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, καλύπτοντας έκταση 500τ.μ. στον χώρο της Πειραιώς 260.

Το Unplugged (Simply Botiful) είναι μια σύνθετη εγκατάσταση που «υποχρεώνει» τον θεατή να συμμετέχει σε σενάρια σωματικά απαιτητικά και ψυχολογικά άβολα, μέσω μιας περιδιάβασης από στενά τούνελ, κλειστοφοβικούς θαλάμους και συχνά αδιέξοδα. Ο Büchel εξερευνά την ασταθή σχέση μεταξύ ασφάλειας και εγκλεισμού, τοποθετώντας το κοινό στους αντιφατικούς ρόλους του θύματος και του ηδονοβλεψία.

Ο Christoph Büchel (γεννημένος στη Βασιλεία το 1966) είναι γνωστός για τις εννοιολογικές δημιουργίες και τις μεγάλες εγκαταστάσεις του. Ζει και εργάζεται στη Βασιλεία ενώ πρόσφατες εκθέσεις του περιλαμβάνουν: την «Camp 2010» που βρίσκεται τώρα στο Tramway της Γλασκώβης, μία έκθεση για την Απόσχιση της Βιέννης (2010), την «Deutsche Grammatik» στην Kunsthalle Fridericianum στο Κάσσελ της Γερμανίας (2008).

Για τη Biennale της Βενετίας το 2005 ο Büchel συνεργάστηκε με τον Gianni Motti στο Guantánamo Initiative. Οι καλλιτέχνες εκστρατεύσανε για την ενοικίαση της περιοχής του Γκουαντάναμο από το κράτος της Κούβας, ισχυριζόμενοι ότι η κατάληψή της από τους Αμερικανούς ήταν παράνομη. Ο Büchel χειρίζεται και εκμεταλλεύεται επανειλημμένα την ιδέα της δύναμης του κοινωνικού και νομικού συμβολαίου όπως την εκλαμβάνουμε, ανατρέποντας τη σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, ενώ επιμένει για έναν πιο ενεργητικό πολιτικό ρόλο και για τους δύο.
Ο Büchel χρησιμοποιεί πηγές μαζικής ενημέρωσης όπως το διαδίκτυο, τυπωμένα πολιτικά φυλλάδια και αντικείμενα οικιακής χρήσης. Τη δουλειά του διακατέχει μια ξεκάθαρη πολιτική αντίληψη που συχνά παραπέμπει σε νέες μεθόδους προπαγάνδας σε μια εποχή που ακόμα και ο πόλεμος υφίσταται τη διαμεσολάβηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το έργο ανήκει στη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Τοποθετήθηκε και λειτουργεί με την ευγενική χορηγία του.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος τονίζει: «Επέλεξα το έργο αυτό γιατί είναι ωμό, τραχύ και απροσχημάτιστο, όπως η εποχή μας. Ο Büchel αναπαριστά μια σύγχρονη Βαβέλ ή τα απομεινάρια της, αναδεικνύοντας την ύβρι που εμπεριέχει κάθε μητρόπολη του καιρού μας. ?Περιοδεύουμε? στο έργο σαν να βρισκόμαστε στην Κόλαση - μια κόλαση της σιωπής και της απουσίας, ακατοίκητη αλλά στοιχειωμένη. Είναι μια μοναχική εμπειρία, και όμως καθαρτήρια - γιατί στοχεύει στην αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης

INFO:
Που: ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260
Πότε: 6 Ιουνίου ? 6 Ιουλίου
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό