ElectroMediaWorks '08

16.04.2008
Ένα πολλά υποσχόμενο 5ήμερο ετήσιο διεθνές φεστιβάλ πραγματοποιείται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2008 στην Αθήνα. To ElectroMediaWorks περιλαμβάνει παρουσιάσεις έργων που συνδυάζουν τεχνολογία ήχου και εικόνας (mixed media). Πρόκειται για ένα εντατικό πενθήμερο πρόγραμμα αποτελούμενο από διεθνείς παραγωγές, γύρω από την καινοτόμο τέχνη των μέσων, την ηλεκτρονική μουσική και την cross-over τέχνη.

Τι: Φεστιβάλ ElectroMediaWorks '08
Χώρος: Βιομηχανικός χώρος 900 τ.μ.,
στην οδό Πειραιώς (δίπλα από το Praktiker), οδός Λαμίας 6.
Εξοπλισμός: 16κάναλο σύστημα ήχου, 3 video projectors, PA σύστημα για live, εγκαταστάσεις για φώτα, 5 κινούμενες ρομποτικές κεφαλές, υπολογιστικά συστήματα.
Πότε: 14-18 Μαΐου, ώρα 14:00-17:30: Workshops με καλεσμένους από την Ευρώπη (ερευνητές και καλλιτέχνες) που θα παρουσιάσουν νέες τεχνολογίες και ερευνητικά προγράμματα & 14-18 Μαΐου, ώρα 18:00 - 24:00 καθημερινά. Ελεύθερη είσοδος.
Σχετικό Link:
ElectroMediaWorks ‘08 - www.emw.gr.

Το Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας (ΚΕ.Μ.Σ.Ε), η Medea Electrοnique και το Ε.Ρ.Η.Μ.Ε.Ε. (Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών Ιονίου Πανεπιστημίου) διοργανώνουν στην Αθήνα το πρώτο διεθνές Φεστιβάλ ElectroMediaWorks '08, 14-18 Μαΐου 2008 στον βιομηχανικό χώρο «Αποθήκη-Art Factory» στην οδό Λαμίας 6 και Πειραιώς (απέναντι από την Πειραματική Λυρική Σκηνή).
Το Φεστιβάλ ElectroMediaWorks '08 πραγματοποιείται με τη χορηγική συνεργασία και υποστήριξη εταιριών και ιδρυμάτων.

Πρόκειται για ένα 5ήμερο ετήσιο διεθνές φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά τον Μάιο 2008 (14-18 Μαΐου) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, καθημερινά 18.00 - 00.30.

Αφορά σε παρουσιάσεις έργων που συνδυάζουν τεχνολογία ήχου και εικόνας (mixed media), ένα εντατικό πενθήμερο πρόγραμμα αποτελούμενο από διεθνείς παραγωγές, γύρω από την καινοτόμο τέχνη των μέσων, την ηλεκτροακουστική μουσική και την cross-over τέχνη. Περισσότεροι από 200 συνθέτες, performers, video artists και sonic artists από 20 χώρες θα φέρουν σε επαφή διαφορετικές μορφές τέχνης και σύγχρονες αντιλήψεις.

Επίσημοι Προσκεκλημένοι

Θεόδωρος Αντωνίου, Γιώργος Κουμεντάκης, Δημήτρης Καμαρωτός, Μιχάλης Αδάμης, Joel Chadabe, Carla Scalleti (Symbolic Sound Kyma), Gerard Pape, Daniel Kientzy, Reina Portuondo, Nicholas Isherwood, ΕΣΣΗΜ, το ινστιτούτο CMMAS (Μεξικό) και το ινστιτούτο IDKA (Σουηδία).

Workshops

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαΐου, ώρα 12.00 - 17.30 θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια όπου θα παρουσιάσουν νέες τεχνολογίες και ερευνητικά προγράμματα. Τα εργαστήρια είναι συνδιοργάνωση του Ε.Ρ.Η.Μ.Ε.Ε. και του Κέντρου Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας.

Σάββατο 17 Μαΐου:
12.00 Ear to the Earth - Ομιλία του Joel Chadabe, Πρόεδρου και ιδρυτή του Electronic Music Foundation (EMF), 13.30 ομιλία του συνθέτη Gerard Pape, 14.40 Παρουσίαση του ΕΡΗΜΕΕ, 15.15 παρουσίαση του ινστιτούτου CMMAS, 16.30 παρουσίαση του ινστιτούτου IDKA.
Κυριακή 18 Μαΐου:
12.00 Διαδραστικά Περιβάλλοντα: Εργαλεία, σχεδιασμός και αισθητικές εκτιμήσεις - παρουσίαση του Γιάννη Ζάννου (τμήμα ήχου και εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου).
14.00 Τρίωρο Εργαστήριο - παρουσίαση του Kyma από την Carla Scalleti.


Βασικό Πρόγραμμα:

14-18 Μαΐου 2008, ώρα 18.00 - 00.30 καθημερινά:

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται συναυλίες και έργα που επιλέχθηκαν από συμμετοχές που υποβλήθηκαν κατόπιν διεθνής ανοιχτής πρόσκλησης η οποία έληξε την 31η Μαρτίου 2008.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- 42 συναυλίες οργανισμών και ανεξάρτητων καλλιτεχνών από 20 χώρες (περισσότερα από 100 έργα).
- 22 video art.
- Ένας επιπλέον όροφος 900 τ.μ. με installations (εγκαταστάσεις ήχου και εικόνας) θα είναι στην διάθεση των επισκεπτών του φεστιβάλ.

- Συναυλία-Project στην μνήμη του Karlheinz Stockhausen.

Συναυλία που περιλαμβάνει την παραγωγή του Capricorn του K. Stockhausen και την εκτέλεση 4 νέων έργων αφιερωμένα στον K. Stockhausen. Η διοργάνωση της συναυλίας καθώς και η ανάθεση των έργων ξεκίνησε στο Παρίσι την Άνοιξη του 2007 με πρωτοβουλία του Gerard Pape και του Nicholas Isherwood - συνεργατών του K. Stockhausen και με την συναίνεση του ίδιου του μεγάλου συνθέτη.

Αρχικά η συναυλία θα γινόταν με αφορμή τον εορτασμό των 80 ετών του K. Stockhausen όμως λόγω της απώλειας του συνθέτη η συναυλία είναι αφιερωμένη στην μνήμη του. Το αφιέρωμα αυτό μετά την πρεμιέρα του στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε άλλες 3 χώρες κατά την διάρκεια του 2008 (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία).
Συμμετέχουν έργα των συνθετών: Karlheinz Stockhausen/Γερμανία, Eduardo Polonio - Ισπανία, Gerard Pape - ΗΠΑ/Γαλλία, David Felder - Ισπανία, Μαρία Αλούπη & Ανδρέας Δικτυόπουλος - Ελλάδα.

- Συναυλία-Αφιέρωμα με Ηλεκτροακουστικά έργα του Karlheinz Stockhausen:
Gesang der Junglinge - αυθεντικό τετρακάναλο tape.
Telemusik - stereo tape

- Συναυλία-Αφιέρωμα με Ηλεκτροακουστικά έργα του Ιάννη Ξενάκη:
La Légende d’Eer - αυθεντικό εφτακάναλο tape με βίντεο.
Kosmos X - βίντεο - αφιέρωμα στον Iάννη Ξενάκη της Έφης Ξηρού.

- Συναυλία του Daniel Kientzy
Το META DUO που αποτελείται από τον διάσημο σαξοφωνίστα Daniel Kientzy και την Reina Portuondo (ηλεκτρονικά) σε μία εμφάνιση με έργα δικής του επιλογής.

- Συναυλία του συνθέτη Gerard Pape
1. Faux Mouvements - οχτακάναλο tape (2007-08)
2. Clouds - εξακάναλο tape (2002)
3. Tantric Transformations - οχτακάναλο tape (2000)

- Συναυλίες-Αφιερώματα των: Joel Chadabe - Πρόεδρου και ιδρυτή του Electronic Music Foundation (EMF), Carla Scaletti, Ελλήνων προσκεκλημένων συνθετών, CMMAS, IDKA, ΕΣΣΗΜ, ΕΡΗΜΜΕ, ΙΕΜΑ, ΚΣΥΜΕ, εργαστήριο μουσικής ακουστικής τεχνολογίας τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.