Σεξ, κατανάλωση και υπερρεαλισμός!

21.04.2008
Εντελώς πρωτότυπη είναι η έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα Fine Arts-Καπόπουλος από τις 7 Μαΐου. Ο Γερμανός πρωτοποριακός εικαστικός καλλιτέχνης Peter Klasen στην πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του στη χώρα μας συναντά τον καταξιωμένο Έλληνα ζωγράφο Χρίστο Καρά. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.

Εντελώς πρωτότυπη είναι η έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα Fine Arts-Καπόπουλος από τις 7 Μαΐου.

Ο Γερμανός πρωτοποριακός εικαστικός καλλιτέχνης Peter Klasen στην πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του στη χώρα μας συναντά τον καταξιωμένο Έλληνα ζωγράφο Χρίστο Καρά. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.

Το κείμενο στον κατάλογο της έκθεσης υπογράφει ο Ιταλός ιστορικός τέχνης Τζουλιάνο Σεραφίνι, ο οποίος και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια της έκθεσης.

Η κοινή έκθεση των Peter Klasen - Χρίστου Καρά, ρίχνει γέφυρα συνομιλίας ανάμεσα στο έργο τους, στο οποίο ο θεατής μπορεί να ανιχνεύσει σημεία ταύτισης, μια κοινή οπτική και διάθεση, χωρίς ωστόσο να χάνεται η διαφορετικότητα και η μοναδική γλώσσα μέσα από την οποία επιλέγει να μιλήσει ο καθένας από τους δύο ζωγράφους.

Τα έργα του Peter Klasen μικτής τεχνικής, μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, προκαλούν το θεατή τους με τα εκρηκτικά χρώματα τους και με τις αντιθέσεις τους.

Τα έργα του Χρίστου Καρά, επίσης μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, ελαιογραφίες σε μουσαμά, έχουν γεωμετρικό χαρακτήρα και καθαρή φόρμα. Τα έντονα χρώματα και οι έλλειψη ιμπρεσιονισμού, η σαφήνεια των γραμμών, είναι μερικά από τα στοιχεία που τον συνδέουν με τον Peter Klasen, ώστε η δουλειά τους να μπορεί να συνυπάρξει στον ίδιο χώρο.

«Αν από τις απαρχές της η φωτογραφία μιμήθηκε τη ζωγραφική, μπαίνοντας από ανάγκη επιβίωσης στην υπηρεσία της, ο ζωγράφος Klasen, μέσω του αερογράφου, μιμείται τη φωτογραφία επιχειρώντας την κοινή συνύπαρξη των δύο τεχνών» γράφει στον κατάλογο της έκθεσης ο Τζουλιάνο Σεραφίνι. «Η φωτογραφία μού επέτρεπε», γράφει ο Klasen στο κείμενο που αποτελεί τη βασική διακήρυξη της ποιητικής του, «να αντιδρώ στο αστικό περιβάλλον και την ίδια στιγμή να τρέφομαι από αυτό».

«Με ένα ριζοσπαστισμό που λίγες φορές απαντάται στη διεθνή νέα παραστατικότητα των τελευταίων δεκαετιών, ο Klasen διερευνά και ανατέμνει τα αντικείμενα του πόθου της μεταπυρηνικής εποχής: τον Μολώχ της επικοινωνίας, το σεξ, τα καταναλωτικά αγαθά, όπου ο όρος «κατανάλωση» μπορεί να αναφέρεται σε μία «αφομοίωση» τόσο κυριολεκτική όσο και μεταφορική, συνεχίζει ο Σεραφίνι. Δηλαδή σε μία αφομοίωση που γίνεται κυρίως κατανοητή ως μεταφορά του θανάτου, της κοινωνικής αυτοκτονίας, της εκατόμβης της ελεύθερης βούλησης, της άρνησης του ατομικού, του μοναδικού, του ανεπανάληπτου»

Από τους δυναμικότερους εκπροσώπους της Γενιάς του ’60, εικαστικός καλλιτέχνης σημαντικών αναζητήσεων σε διάφορες κατευθύνσεις ο Χρίστος Καράς,, κατόρθωσε να φέρει με το έργο του βαθιά τομή και ουσιαστική ρήξη στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα. Ξεκινώντας τις πρώιμες προσπάθειές του στο κλίμα των παραδοσιακών τάσεων ο Καράς προχώρησε με γοργούς ρυθμούς στη ζωγραφική που συνδύαζε τη χρωματική γλώσσα του εξπρεσιονισμού με τον χώρο του σουρεαλισμού, γλώσσα που χάρη στο ταλέντο του δημιουργού κατέληξε σε εξαιρετικά εκφραστικά αποτελέσματα.

Από την αφαίρεση και την άμορφη τέχνη των αρχών της δεκαετίας του ΄60 περνά στον εξπρεσιονισμό , κατόπιν σε συνθέσεις ρεαλισμού, υπερρεαλισμού και διαστημικής ποίησης και οδηγείται τέλος σε ένα ξεχωριστό επίπεδο ζωγραφικής εκφραστικότητας και ολοκλήρωσης μέσα από μία μετα-ποπ εικονογραφική αντίληψη. Έκτοτε στο έργο του Καρά διακρίνουμε έντονα μια καθαρά προσωπική σουρεαλιστική ζωγραφική με συμβολικές προεκτάσεις.

Η έκθεση των Peter Klasen Χρίστου Καρά διαρκεί ως τις 7 Ιουνίου. Εγκαίνια 7 Μαΐου (9.00μ.μ.) Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη: 10.00-14.30, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 10.00-14.00 & 17.30-21.00, Σάββατο: 10.00-15.00.

Λ. Ποσειδώνος 62, 174 55 Άλιμος (Στάση Τραμ «Ζέφυρος»).
Τηλ. 210 98 35 303, Fax: 210 98 18 303, www.kapopoulosart.gr.