Ζodiacος κούκλος

04.09.2007
Κλασικά ωραίο δεν τον λες. Τον λες όμως κλασικό ταλέντο. «Γεννήθηκε» καλλιτεχνικώς με το Donnie Darko και ανδρώθηκε με τον ρόλο του ομοφυλόφιλου Τζακ Τουίστ στο Μυστικό του Brokeback Mountain. Τώρα, στο θρίλερ Zodiac ο Τζέϊκ Γκίλενχαλ θα κυνηγήσει έναν κατά συρροή δολοφόνο-άπιαστο, όπως και ο ίδιος ο ηθοποιός, αφού ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Φίντσερ τον χαρακτηρίζει ένα «ενδιαφέρον νόμισμα δύο όψεων».

Είδες το Donnie Darko; Να το δεις. Βγήκε κατευθείαν σε βίντεο. Θα με θυμηθείς». Ακολούθησα την προτροπή εκείνου του καλού συνάδελφου -ήταν, νομίζω, το 2002. Και όντως. Παρακολουθώντας το παράξενο υπαρξιακό δράμα με τα πίσω-μπρος στον χρόνο και προσπαθώντας να λύσω το πανέξυπνο παζλ που σχημάτισε ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κέλι για χάρη των συνεπαρμένων θεατών του, τον θυμήθηκα. Τι ταινία-μα πώς στο καλό δεν βγήκε στις αίθουσες; Και τι παράξενη, ενδιαφέρουσα φάτσα αυτός ο πρωταγωνιστής, πώς τον είπαμε, Τζέικ τι;

Τζέικ Γκίλενχαλ. Ο αδελφός της Μάγκι -η οποία επίσης πρωταγωνιστούσε στην ταινία, μαζί με έναν λαγό-γίγαντα που διαβεβαίωνε τον έφηβο ήρωα ότι ο κόσμος πλησιάζει αισίως στη λήξη του. Δύο αδέλφια που δεν μοιάζουν με κανέναν. Πρόσωπα που δεν ξεχνάς ποτέ, ρόλοι «εναλλακτικοί» που διακατέχονται από παράξενες εμμονές και ακροβατούν καμιά φορά στα σύνορα της παράνοιας.

Σήμερα, το Donnie Darko θεωρείται καλτ, ο Γκίλενχαλ έχει πρωταγωνιστήσει σε μια από τις πλέον συζητημένες ταινίες της δεκαετίας, Το Μυστικό του Brokeback Mountain, και, παρά τους παθιασμένους εναγκαλισμούς του με τον Χιθ Λέτζερ, έχει διατηρήσει το σεξ απίλ του ανέπαφο στα μάτια των κοριτσιών. Το μόνο τους πρόβλημα αυτή την εποχή είναι αν έχει δεσμό με τη φρεσκοχωρισμένη αλεπουδίτσα Ρις Γουίδερσπουν ή τη θεαματική Τζέσικα Σίμπσον.
Κάπως έτσι, διά της εναλλακτικής οδού, έγινε και ο Τζέικ σταρ κι έκανε τη νονά του Τζέιμι Λι Κέρτις και τον νονό Πολ Νιούμαν, ιδιαίτερα υπερήφανους.

Κατά μάνα, κατά κύρη
Ο Τζέικ Γκίλενχαλ γεννήθηκε στην καρδιά του θεάματος, τουτέστιν στο Λος Αντζελες, τον Δεκέμβριο του 1980. Στις φλέβες του ρέει σουηδικό αίμα (από την πλευρά του σκηνοθέτη μπαμπά), μάλιστα έχει κληρονομήσει και τίτλο Σουηδού ευγενούς. Επίσης διαθέτει και εβραϊκά γονίδια (από την πλευρά της σεναριογράφου μαμάς), τα οποία τιμά δεόντως, αφού έχει δηλώσει ότι νιώθει «περισσότερο Εβραίος από οτιδήποτε άλλο». Στα 11 υποδύθηκε τον γιο του Μπίλι Κρίσταλ στην ταινία Τι έκανες μπαμπά στην Αγρια Δύση; αλλά οι γονείς του, ενώ του επέτρεπαν να κάνει οντισιόν, δεν τον άφηναν να συμμετάσχει στις ταινίες όταν τον επέλεγαν! Εκτός αν η ταινία ή το τηλεοπτικό πρόγραμμα ήταν σκηνοθετημένο από τον πατέρα του. Κάποια στιγμή, όμως, του επέβαλαν να κερδίσει τα προς το ζην μόνος, εξ ου και ο νεαρός Τζέικ βρέθηκε για λίγο στην καρέκλα του ναυαγοσώστη (αλλά δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να σώσει κάποιον).

Στα 21 του ήρθε το Donnie Darko και οι κριτικοί θαύμασαν την ικανότητά του να μοιάζει φυσιολογικός και διαταραγμένος ταυτόχρονα. Λίγο αργότερα, το Σαν καλό κορίτσι έδωσε την ευκαιρία στην Τζένιφερ Ανιστον να ξεφύγει λίγο από τη χαρωπή περσόνα που έχτισε στα Φιλαράκια και στον Γκίλενχαλ τον ρόλο ενός ακόμα περίεργου νεαρού, που τον «βοήθησε» να αποσπάσει καινούριους επαίνους. Το 2002 τον βρήκε, επίσης, στο πλευρό των Ντάστιν Χόφμαν και Σούζαν Σαράντον, στο δραματικό Πικρά φεγγάρια. Ο χαρακτήρας του, βυθισμένος στη μελαγχολία, πάλευε να ξεπεράσει τον άδικο χαμό της αρραβωνιαστικιάς του.

Το κολάν μπορεί να περιμένει
Το 2004 ο Τζέικ ετοιμάστηκε να φορέσει τη στολή του Spiderman, αφού ο Τόμπι Μαγκουάιρ κινδύνεψε να μην πρωταγωνιστήσει στην κινηματογραφική συνέχεια λόγω τραυματισμού. Τελικώς, ο άτιμος ο Μαγκουάιρ ανάρρωσε και ο Γκίλενχαλ έχασε την ευκαιρία, ενώ το 2005 θα έχανε και τον ρόλο του μαυροφορεμένου Μπάτμαν στο Batman Begins, παρ όλο που ήταν από τους επικρατέστερους υποψήφιους. Αυτό που του στοίχισε περισσότερο, πάντως, ήταν η απώλεια του πρωταγωνιστικού ρόλου στο Moulin Rouge: «Ημουν τόοοοσο κοντά», θυμάται. «Τραγουδούσα, χόρευα, έκανα οντισιόν επί μήνες. Το παιχνίδι παιζόταν ανάμεσα σε μένα, τον Χιθ Λέτζερ και τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ (σ.σ. που κέρδισε τελικώς). Μάλλον μέτρησε το ότι ήμουν ο νεότερος και ο λιγότερο γνωστός. Ελπίζω να μην ήταν ζήτημα ταλέντου. Ισως και να ήταν».

Παρά την ατυχία του στο Spider-Man 2, όμως, είχε την ευκαιρία του στον mainstream κινηματογράφο: η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας Μετά την επόμενη μέρα έφερνε τη γη σε μια νέα εποχή παγετώνων (ο λαγός είχε δίκιο!) και, έστω κι αν είχε την υπογραφή του Ρόλαντ Εμεριχ ήταν αξιόλογη ταινία. Εκεί ο Τζέικ, ως γιος του Ντένις Κουέιντ, έμαθε τι σημαίνει εμπορική επιτυχία.

Το 2005, στο Μυστικό του Brokeback Mountain, τα συνδύασε και τα δύο -τέχνη και εμπορικότητα. Η ταινία του Ανγκ Λι αγαπήθηκε από το κοινό, αλλά κέρδισε και διακρίσεις, Οσκαρ και υποψηφιότητες, έχασε στο τσακ το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας (όπως και ο Τζέικ το Οσκαρ Β Ανδρικού) και πυροδότησε άπειρες συζητήσεις. Γέννησε, επίσης, αμφιβολίες για τη σεξουαλικότητα του Γκίλενχαλ -ο Λέτζερ, για κάποιον λόγο, θεωρήθηκε υπεράνω υποψίας, παρά το καυτό φιλί που αντάλλαξε με τον συμπρωταγωνιστή του. «Βρίσκω κολακευτική τη φήμη ότι είμαι bisexual», ήταν η αποστομωτική, θρυλική πλέον δήλωση του ηθοποιού. «Σημαίνει ότι μπορώ να παίξω διάφορα είδη ρόλων. Δεν έχω κανένα πρόβλημα σχετικά με το πώς με αποκαλούν οι άλλοι. Δεν έχω ποτέ μου νιώσει έλξη για άντρα, όμως αν μου συνέβαινε, δεν νομίζω να τρόμαζα».

Απόδειξη «ενοχής»
Ο Αντονι Χόπκινς ήταν ο μαθηματικός-διάνοια. Η Γκουίνεθ Πάλτροου η κόρη του, που τον έβλεπε να χάνει σταδιακά το μυαλό του. Ο Τζέικ Γκίλενχαλ ο φοιτητής του, που προσπαθούσε να πείσει την κόρη να εκδώσει μια θεωρία του πατέρα της που αποδείκνυε ότι ένα σημαντικό μαθηματικό πρόβλημα μπορούσε να λυθεί. Η ταινία του Τζον Μάντεν Proof (2005) δεν σάρωσε τα ταμεία όπως το θεατρικό, αλλά ήταν ένα ακόμα αξιόλογο βήμα για τον 25χρονο πλέον Τζέικ, όπως και το Σύρριζα όπου υποδύθηκε έναν βίαιο πεζοναύτη. Ο σκηνοθέτης του, Σαμ Μέντες, εκτίμησε δεόντως την όρεξή του για δουλειά: «Μπήκε στη σόουμπιζ μικρός, η οικογένειά του ανήκε στον χώρο, είναι εμφανίσιμος... Αισθανόταν ότι ανέκαθεν αυτός ήταν ο προορισμός του, ταυτόχρονα όμως ότι δεν είχε στ αλήθεια κερδίσει τη θέση που είχε. Και ήθελε να την κερδίσει. Ηθελε να δουλέψει και να εξερευνήσει τον εαυτό του. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο ενθουσιασμένος από την ερμηνεία του».

Η απόφαση του Ντέιβιντ Φίντσερ (Seven, Δωμάτιο πανικού) να συνεργαστεί με τον Γκίλενχαλ ήταν σχεδόν αναπόφευκτη. Και οι δύο αγαπούν την εξερεύνηση, φλερτάρουν με το ακραίο, δεν φοβούνται το σκοτάδι. «Τον σκεφτόμουν από την αρχή», δήλωσε ο σκηνοθέτης. «Μου άρεσε πάρα πολύ στο Donnie Darko. Είναι σαν ένα ενδιαφέρον νόμισμα με δύο πλευρές». Στο Zodiac, το οποίο ξεκινάει τη διαδρομή του στις ελληνικές αίθουσες αυτές τις μέρες, ο Τζέικ υποδύεται τον Ρόμπερτ Γκρέισμιθ, συγγραφέα δύο βιβλίων που αφορούσαν έναν υπαρκτό κατά συρροή δολοφόνο που έδρασε στα τέλη της δεκαετίας του 60. Ο Zodiac χτυπούσε τα θύματά του στο Σαν Φρανσίσκο και έστελνε κωδικοποιημένα γράμματα στην αστυνομία και στη γνωστή εφημερίδα San Francisco Chronicle, όπου εργαζόταν ο Γκρέισμιθ ως πολιτικός σκιτσογράφος. Το ενδιαφέρον του κινήθηκε και άρχισε, μαζί με έναν δημοσιογράφο, να αναζητάει τα ίχνη του. Ο δολοφόνος, επίσημα υπεύθυνος για έξι φόνους αν και ο ίδιος κόμπαζε για 37, δεν συνελήφθη ποτέ.

Φέτος ο Γκίλενχαλ γύρισε και το θρίλερ Rendition, στο πλευρό των Μέριλ Στριπ και Ρις Γουίδερσπουν. Σε αυτό το πλατό άνθησε, όπως λένε, ο έρωτας με τη Ρις και, παρ όλο που οι παπαράτσι τους έχουν εντοπίσει πολλές φορές μαζί, οι ίδιοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τη σχέση, η οποία ούτως ή άλλως δεν είναι σίγουρο ότι υφίσταται ακόμα.

Μέχρι σήμερα, πάντως, η διασημότερη αισθηματική ιστορία του Τζέικ ήταν με την Κίρστεν Ντανστ, την οποία γνώρισε μέσω της αδελφής του, Μάγκι. Η ιστορία έληξε μετά κόπων και βασάνων το 2005, λίγο πριν οι απανταχού γκέι θαυμαστές του Γκίλενχαλ τον ψηφίσουν ως τον πιο σέξι άντρα της χρονιάς.

Με μια αναμφισβήτητη έλξη στο κοινό κάθε είδους, φύλου και ηλικίας, και με ένα ταλέντο που επιβεβαιώνεται διαρκώς, ο Γκίλενχαλ δείχνει ότι έχει ένα ακόμα φωτεινότερο μέλλον μπροστά του. Ο ίδιος, πάντως, φαίνεται να συνειδητοποιεί το εφήμερο της διασημότητας: «Στην αρχή αναρωτιούνται: "Ποιος είναι ο Τζέικ Γκίλενχαλ;". Μετά λένε: "Φέρτε μου τον Τζέικ Γκίλενχαλ". Αργότερα απαιτούν: "Φέρτε μου κάποιον που να μοιάζει με τον Τζέικ Γκίλενχαλ". Και στο τέλος αναρωτιούνται ξανά: "Ποιος είναι ο Τζέικ Γκίλενχαλ;". Λοιπόν, αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι ανάμεσα στα δύο πρώτα στάδια».

Η άνοδος συνεχίζεται. Προς το παρόν, η πτώση που προβλέπεται για τους περισσότερους σταρ του Χόλιγουντ φαντάζει εξαιρετικά μακρινή για εκείνον.

Ποιος είναι ο Γκίλενχαλ;

  • Ο νονός Πολ Νιούμαν του έκανε τα πρώτα μαθήματα οδήγησης.
  • Ο ίδιος έχει βαφτίσει την κορούλα του Χιθ Λέτζερ.
  • Είναι φίλος με τη Νάταλι Πόρτμαν και τον Μάθιου Μακόναχι.
  • Θαυμάζει τον Αντονι Κουιν, τον Πολ Νιούμαν, τον Σον Πεν, τον Μπρους Σπρίνγκστιν και τον Bono.
  • Εχει ξεκινήσει σπουδές στη Φιλοσοφία και τις Ανατολίτικες Θρησκείες και σκοπεύει κάποια στιγμή να τις συνεχίσει.
  • Ενας από τους καθηγητές του στο πανεπιστήμιο ήταν ο πατέρας της Ούμα Θέρμαν.
  • Εχει πολιτική δράση, προτιμά τους Δημοκρατικούς και ενδιαφέρεται για την οικολογία.
  • Δηλώνει, πάντως, ότι «διανύουμε μια θλιβερή εποχή, όπου οι ηθοποιοί είναι πολιτικοί και οι πολιτικοί είναι ηθοποιοί». Προφανώς, ο Σβαρτσενέγκερ δεν ανήκει στα είδωλά του.