Πράσα ογκρατέν

08.02.2011

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 κιλό πράσα (μόνο το άσπρο μέρος τους)
  • 5 αβγά πολύ καλά χτυπημένα
  • 250 γραμμ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
  • 250 γραμμ. κασέρι χοντροτριμμένο
  • 250 γραμμ. ζαμπόν σε κυβάκια
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Κόβετε τα πράσα σε ροδέλες και τα ρίχνετε σε βραστό νερό, τόσο ώστε σχεδόν να τα σκεπάζει. Τα βράζετε μέχρι να ρουφήξουν το νερό.

2. Στη συνέχεια τα σοτάρετε ελαφρά με το βούτυρο και προσθέτετε όλα τα υλικά, εκτός από τη σφολιάτα και την κρέμα γάλακτος.

3. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνετε τη σφολιάτα, ώστε να προεξέχει ελαφρά από το χείλος του σκεύους. Κόβετε τις άκρες που προεξέχουν.

4. Στρώνετε τη γέμιση και περιχύνετε με την κρέμα γάλακτος, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 30 λεπτά και σερβίρετε το φαγητό χλιαρό.