Ψαρονέφρι με σάλτσα πορτοκαλιού αλά Pandespani

24.02.2011
Αντί για ψαρονέφρι, που βγαίνει και τρυφερό και κομψό στο πιάτο, μπορεί να γίνει με μοσχαρίσιες εσκαλόπ, που θα χτυπηθούν ανάμεσα σε διαφανή μεμβράνη για να φτάσουν σε πάχος 5 χιλιοστών.

“Pink is the new black” έλεγε κάποτε ένα φίλος και παρότι καταλάβαινα τι εννοούσε με τον φαντεζί ενθουσιασμό του, ουδέποτε μου έκανε ακέραιο κλικ μια τόσο girlish άποψη. Απ’ την άλλη, υποθέτω πως σχεδόν κανείς δεν αντιλαμβάνεται πώς μέσα στα πολλά μαύρα και γκρι που συνήθως επιλέγω, κολλάω την φωτεινότητα του πορτοκαλί, έτοιμο ανά πάσα στιγμή σαν πινελιά ή φόντο να “πιτσικάρει” οπτικά με το περιβάλλον και τις αισθητικές συνδηλώσεις.

Στο τηλεφωνικό και ιντερνετικό, καθ’ όλα παντεσπανικό brainstorming με Greekadman για μενού με γιορταστική χροιά ενόψει Βαλεντίνου, η ιδέα για το “ψαρονέφρι με σάλτσα πορτοκαλιού”, μια συνταγή που έκανα παλιότερα και που συνδυάζει την χαρακτηριστική φρουτώδη γεύση με το σχετικά έντονο για πιάτο φαγητού χρώμα, ομολογώ ότι πολύ τον ενθουσίασε. “Πάει και με πορτοκαλί εσώρουχα” μου γράφει, απαντώντας στο ιμέιλ, μόλις τού σημειώνω πως η συνταγή είναι μάλλον εύκολη στην εκτέλεση. Αλλά καθότι φαν του χρώματος, πολύ προβληματίστηκα με την τολμηρή του άποψη, σκεπτόμενη πως ένα τέτοιο μοδάτο τρεντ ουδέποτε με απασχόλησε, παρά την εν γένει φιλοπορτοκαλί μου τοποθέτηση. Μπήκα λοιπόν, στο γνωστό site των μυστικών της Βικτώριας (Victoria's secret) και προβληματίστηκα ακόμη περισσότερο, αφού τελικά όλα σχεδόν από όσα αποκαλύπτονται στις ειδικές περιπτώσεις, αν δεν είναι μαύρα είναι ροζ, άντε και κόκκινα. Από άπειρες φλερτίσιους φωτογραφίες γεμάτες σώμα, χρώμα και υπονοούμενα, βρήκα μια μόνο στο συγκεκριμένο θέμα με πορτοκαλί ύφος και για του λόγου το αληθές, σας την μεταφέρω.

“Αραγε, τί θα σχολίαζε ένα ανδρικό μυαλό, αν πρότεινα μια συνταγή με το τιρκουαζο-γαλάζιο του Τίφανις (Tiffany& Co), να ταιριάζει και με το ανάλογο αμπαλάζ δώρου; ‘H ένα κέικ ροζ φτιαγμένο όπως η πάστα, με παντζάρι; ´Η μαύρο, με μπόλικο πασπάλισμα μυστήριου σαν κουτί απ’ το net-a-porter μ’ εκείνο το λευκό γαζί στην κορδέλα του πακέτου, ίσα να υπογραμμίζει την μοναδικότητα του παραλήπτη.

Τέτοια πολυσήμαντα διέσχιζαν το νου μου, όσο έκοβα τα julienne από τη φλούδα του πορτοκαλιού, μια απίστευτης λογικής κιτς διαφήμιση του Jumbo στο ραδιόφωνο διέκοψε με τον τσιφτε(υ)τελέ ρυθμό της ό,τι βαθυστόχαστο έτσι κι αλλιώς δεν επέτρεπε η αυστηρή προσήλωση στη διαδικασία, συγκεντρώθηκα στο “pink is the new black” και σ’ αυτόν που τόλεγε και ευχήθηκα εκεί που είναι, να είναι όλος ο κόσμος πινκ κι ο Άγιος Πέτρος στην είσοδο του Παράδεισου να κερνάει ροζ cupcakes με ροζέ Veuve Clicquot, φορώντας ροζ κελεμπία με φτερά, άνετα Ugg μποτάκια και να γράφει τις καλές πράξεις σε notebook ασορτί, αντί για σημειωματάριο.

Ανεξάρτητα από την επικαιρότητα των ημερών, τους Βαλεντίνους και τις Βαλεντίνες (για όσους γιορτάζουν), η συνταγή κάνει για όλες τις περιπτώσεις που χρειάζεται ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα στο τραπέζι, με ερέθισμα γευστικό και αισθητικό, χωρίς να περάσει κανείς και όλη του την ημέρα μαγειρεύοντας. Αντί για ψαρονέφρι, που βγαίνει και τρυφερό και κομψό στο πιάτο, μπορεί να γίνει με μοσχαρίσιες εσκαλόπ, που θα χτυπηθούν ανάμεσα σε διαφανή μεμβράνη για να φτάσουν σε πάχος 5 χιλιοστών. Η εικόνα θα είναι πιο χορταστική λόγω του μεγέθους, το άρωμα και η γεύση εξίσου ενδιαφέροντα. Αν θέλετε να συνοδέψετε το πιάτο με κάτι ακόμη, η πρότασή μου είναι ρύζι σε μείγμα με άγριο – όχι μόνο του άγριο ρύζι, γιατί θα δημιουργήσει υπερβολική ένταση με το κοντράστ του μαύρου χρώματος στο πιάτο. Κι αν θέλετε τον τέλειο συνδυασμό κρασιού, δοκιμάστε ένα αυστραλέζικο Sauvignon, τύπου Pathaway, που η μύτη του βγάζει άρωμα από λουλούδια πορτοκαλιάς και λεμόνι, με λιγουλάκι μέλι (εκτός από τα αρώματα ώριμων ροδάκινων), δεν είναι δηλαδή καθόλου τυπικό Sauvignon και ταιριάζει εξαιρετικά, δημιουργώντας στο σύνολο μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Προετοιμασία: 20-25 λεπτά και άλλα 20 λεπτά το μαγείρεμα. Μπορείτε να κάνετε τη σάλτσα μέχρι το στάδιο πριν την κρέμα, αρκετά νωρίτερα και να την ολοκληρώσετε την τελευταία στιγμή. Επίσης, αν αντικαταστήσετε την πλήρη κρέμα γάλακτος με λάιτ (πράσινη), θα έχετε λιγότερες θερμίδες. Αν κάνετε τη συνταγή για 2 άτομα, μειώστε όλες τις ποσότητες στο μισό (εκτός απ’ το πιπέρι :-). Εύκολη συνταγή και γρήγορη.

Υλικά (για 4 άτομα)
2 χοιρινά φιλέτα ολόκληρα
1 κ.σ. (κοφτή) βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα
4 πορτοκάλια: από τα 3 τον χυμό και από το 1, επίσης την φλούδα και το εσωτερικό
50 ml μαύρο ρούμι
200 ml κρέμα γάλακτος

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Κάνετε τα julienne πορτοκαλιού: Aφαιρείτε τη φλούδα από ένα πορτοκάλι με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβετε με καλά ακονισμένο μαχαίρι πολύ λεπτές επιμήκεις λωρίδες πάχους σπιρτόξυλου.
Σημείωση: Η δουλειά αυτή γίνεται πιο γρήγορα κόβοντας 2 ή 3 κομμάτια φλούδας μαζί.
Βράζετε τα julienne σε μπόλικο νερό για 6-8 λεπτά, τα στραγγίζετε και τα κρυώνετε σε τρεχούμενο νερό μέσα σουρωτήρι.
Καθαρίζετε το λευκό μέρος από το πορτοκάλι και κόβετε στο εσωτερικό κατά μήκος σε φέτες κρατώντας μόνο το ζουμερό μέρος χωρίς την εξωτερική μεμβράνη. Θα έχετε 12-13 κομμάτια. Τα κρατάτε όλα χωριστά.
Ετοιμάζετε τα φιλέτα: Tα καθαρίζετε με ένα μαχαίρι από μεγάλα υπολείμματα ινών, διπλώνετε και δένετε με σπάγκο τις ουρές ώστε να έχουν ομοιογενές σχήμα και πάχος.
Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο με το λάδι σε τηγάνι και μόλις κάψει και αφρίζει επαρκώς, τσιγαρίζετε τα φιλέτα απ’ όλες τις πλευρές (2 λεπτά περίπου για κάθε πλευρά). Τα μεταφέρετε σε ταψάκι, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Τα βγάζετε, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνετε να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος.
Προθερμαίνετε το γκριλ.
Κάνετε τη σάλτσα: Aδειάζετε το τηγάνι από πιθανό λίπος, το βάζετε σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το ρούμι, ξύνετε με ξύλινη κουτάλα τον πάτο και βράζετε για 10″ (δευτερόλεπτα). Ρίχνετε τον χυμό των πορτοκαλιών, ανακατεύετε και μεταφέρετε σε κατσαρόλι καθαρό. Φέρνετε σε σημείο βρασμού, ξαφρίζετε και βράζετε μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο μισό (θυμηθείτε ότι ως εδώ η σάλτσα μπορεί να γίνει νωρίτερα).
Προσθέτετε την κρέμα και μαγειρεύετε μέχρι να πήξει και να έχετε μια βελούδινη σάλτσα. Ρίχνετε τα julienne, αλάτι και πιπέρι και τους χυμούς που έχει βγάλει το κρέας στο αλουμινόχαρτο. Δοκιμάζετε, διορθώνετε.
Ολοκλήρωση: Bάζετε το κρέας κάτω από το γκριλ για 2-3 λεπτά. Ζεσταίνετε χαμηλότερα τα φετάκια από πορτοκάλι.
Σερβίρισμα: Κόβετε το κρέας σε φέτες 1,5-2 εκατ. και το μοιράζετε σε ζεστά πιάτα. Γαρνίρετε βάζοντας στο πλάι του τις φετούλες πορτοκαλιού και περιχύνετε με τη σάλτσα. Φέρνετε τον μύλο του πιπεριού στο τραπέζι.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ