Πένες με μοσχαράκι γάλακτος και μανιτάρια

06.07.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2 ώρες
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 500 γρ. πένες
  • 750 γρ. μοσχαράκι γάλακτος (από ελιά) σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1/4 φλιτζανιού σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 12 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • 100 γρ. μανιτάρια πλευρότους ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. μανιτάρια Portobello χοντροκομμένα
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κουτ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια κρασί κόκκινο
  • 1 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • παρμεζάνα τριμμένη

Eκτέλεση

Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το λευκό κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί. Στο σημείο αυτό, προσθέτουμε το γάλα και το κόκκινο κρασί μαζί με τα δάφνόφυλλα, το θυμάρι, το γλυκάνισο και τα μανιτάρια. Aλατοπιπερώνουμε καλά και σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα. Σιγομαγειρεύουμε το κρέας για μισή ώρα και τότε προσθέτουμε την ντομάτα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα. Oταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, ζεσταίνουμε μπόλικο νερό με αρκετό αλάτι σε κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα τις πένες και τις βράζουμε. Τις σουρώνουμε. Σερβίρουμε με το κρέας και τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Tip: Αν δεν μπορείτε να βρείτε τα συγκεκριμένα μανιτάρια της συνταγής, αντικαταστήστε τα με απλά λευκά μανιτάρια ή με μερικά αποξηραμένα σε οποιονδήποτε συνδυασμό. Τα αποξηραμένα μανιτάρια θα πρέπει πρώτα να τα βάλετε σε ζεστό νερό για μισή ώρα ή περισσότερο και να χρησιμοποιήσετε και το υγρό τους στο μαγείρεμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ