Νέα Κουζίνα: Ένας θησαυρός για κάθε μαγείρισσα

22.09.2011
Η "εθνική μας μαγείρισσα" Βέφα και η κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου για μια ακόμη φορά μας κάνουν το τραπέζι προτείνοντας εύκολες, έξυπνες, ελληνικές συνταγές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του σήμερα αλλά και πολλές ιδέες για την οργάνωση της κουζίνας.

Η "εθνική μας μαγείρισσα" Βέφα και η κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου για μια ακόμη φορά μας κάνουν το τραπέζι προτείνοντας εύκολες, έξυπνες, ελληνικές συνταγές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του σήμερα αλλά και πολλές ιδέες για την οργάνωση της κουζίνας.

Η "Νέα Κουζίνα" τα έχει όλα: συνταγές καθημερινές, νόστιμες, απλές και υγιεινές μα πάνω απ΄ όλα οικονομικές χάρη στα απλά υλικά τους που μπορούν να βρεθούν παντού. Άλλωστε, οι οδηγίες της είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα ώστε να είναι κατανοητές ακόμη κι από αρχάριους, νιόπαντρους, εργαζόμενους, εργένηδες ή φοιτητές.

Το βιβλίο, περιέχει 250 διαφορετικά πιάτα με τις φωτογραφίες τους, για να μαγειρεύεις κάθε μέρα κάτι διαφορετικό, αλλά και λεπτομερείς οδηγίες για την οργάνωση της κουζίνας.

Μέσα από τις σελίδες του, θα μάθεις τι πρέπει να έχεις πάντα στα ντουλάπια και στο ψυγείο σου, πώς να αντικαταστήσεις το ένα υλικό με το άλλο αλλά και πολλά άλλα χρήσιμα μυστικά για κάθε μάγειρα και μαγείρισσα, είτε νέα, είτε πεπειραμένη. Έτσι, θα είσαι σίγουρη πως δεν θα λείπει ποτέ το σπιτικό φαγητό από το τραπέζι σου, όσο πιεσμένη κι αν είσαι από χρόνο ή χρήματα.

Για να πάρεις μια γεύση από τα περιεχόμενα της "Νέας Κουζίνας" το WomenOnly διάλεξε μια γευστικότατη συνταγή που είναι ό,τι πρέπει για να εντυπωσιάσεις τους φίλους ή την οικογένεια σου, χωρίς κόπο αλλά με τρόπο:

Ψαρονέφρι αλά Ελληνικά

2 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας 20΄
Χρόνος ψησίματος 10΄

* 1 φιλέτο χοιρινό ψαρονέφρι των 300 γρ.

* 4 κουταλιές ελαιόλαδο ανακατεμένο με λίγη ξερή ή φρέσκια ρίγανη

Για τα καραμελωμένα λαχανικά

* 2 μέτριες ντομάτες

* 2 κρεμμύδια

* 2 κουταλιές ελαιόλαδο

* 1 κουταλιά ζάχαρη

* 1 κουταλιά ξίδι βαλσάμικο

Για το ντρέσινγκ μουστάρδας

* 4 κουταλιές ελαιόλαδο

* 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

* 2 κουταλάκια ζάχαρη

* 1 κουταλιά μουστάρδα

* 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Κόψτε το ψαρονέφρι στη μέση. Αλείψτε τα κομμάτια με λίγο από το λάδι κι αφήστε να σταθούν 10΄.

Βάλτε το τηγάνι-ψηστιέρα σε δυνατή φωτιά να κάψει. Ψήστε τα 10΄, γυρίζοντας τα συχνά επάνω στο καυτό τηγάνι, κι αλείφοντας τα ανά διαστήματα με το υπόλοιπο λάδι.

Ετοιμάστε τα λαχανικά. Κόψτε σε φέτες τις ντομάτες, λαδώστε και αλατοπιπερώστε τες και ψήστε τες στη σχάρα ή στο τηγάνι ψηστιέρα μερικά λεπτά. Καθαρίστε τα κρεμμύδια και κόψτε τα σε λεπτά φετάκια. Σοτάρετέ τα σε ένα τηγάνι με 1 κουταλιά λάδι, 7΄-8΄περίπου.

Προσθέστε τη ζάχαρη κι αφήστε τα να καραμελώσουν, 1-2΄. Ρίξτε το ξίδι, βράστε για λίγο και κατεβάστε από τη φωτιά. Σερβίρετε τα φιλέτα με τις ψημένες ντομάτες σε στοίβα, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και περιχύστε με το ντρέσινγκ. Για να ετοιμάσετε το ντρέσινγκ, χτυπήστε όλα μαζι τα υλικά.

Ιδέα: Το μοσχαρίσιο φιλέτο είναι το ακριβότερο κομμάτι του ζώου. Το χοιρινό φιλέτο ή ψαρονέφρι το βρίσκετε στη μισή τιμή.