Τάρτα με κολοκύθα και δυο τυριά

23.01.2012

Yλικά

Για τη ζύμη

  • 4 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 5 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 140 γρ. γιαούρτι
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ανάμεικτο κύμινο και κόλιαντρο σπασμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κιτρινόριζα
  • 1 αβγό χτυπημένο

Για τη γέμιση

  • 2 φλιτζάνια κολοκύθα κόκκινη κομμένη σε κύβους
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1κουτ. γλυκού βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 πρέζα θυμάρι φρέσκο
  • ½ φλιτζάνι τυρί ταλαγάνι σε κύβους
  • ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 αβγό
  • 4 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρντισμένο

Eκτέλεση
Σοτάρουμε την κολοκύθα στο βούτυρο σε μέτρια φωτιά μαζί με τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα για 15 λεπτά. Aποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει, ρίχνουμε το θυμάρι, το αβγό και τα τυριά. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Aνακατεύουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κιτρινόριζα, γιαούρτι και ελαιόλαδο. Aνακατεύουμε με το σύρμα. Pίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν εύπλαστη ζύμη. Tην αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί, ρίχνουμε τη γέμιση, και από πάνω το κύμινο και το κόλιαντρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25 λεπτά. Kόβουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με σαλάτα σπανάκι.

ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ