Πίτσα «Rustica» με πατάτες και πιπεριές

01.02.2012

Yλικά

Για τη ζύμη

  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 31/4 φλιτζανιού αλεύρι για ψωμί
  • 1½ κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 1½ κουτ. γλυκού
  • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 6 πατάτες μέτριες
  • ½ κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι πιπεριές Φλωρίνης από βάζο κομμένες σε λωρίδες
  • 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • έξτρα αλεύρι + ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι στο μπολ του μίξερ και ανακατεύουμε στην πιο χαμηλή ταχύτητα. Ανεβάζουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το μέλι και το νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Ενδιάμεσα, αν χρειαστεί, καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ με σπάτουλα. Αλείφουμε ένα μπολ με αρκετό ελαιόλαδο και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί για 2 ώρες. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 10 λεπτά. Ξεπλένουμε και τις αφήνουμε μέσα σε καθαρό νερό για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε τις πατάτες σε ρηχό ταψί και ρίχνουμε πάνω τους το κρεμμύδι και το δεντρολίβανο. Περιχύνουμε με τα 3/4 του ελαιόλαδου και τις ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Βγάζουμε το μείγμα της ζύμης από το μπολ και το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη μέχρι να πάρει το σχήμα πίτσας. Αν χρειαστεί, περιμένουμε λίγο ανάμεσα σε κάθε προσπάθεια ανοίγματος της ζύμης, γιατί αυτή θα ξαναμαζεύει, ή χρησιμοποιούμε τον πλάστη για να της δώσουμε το σχήμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Αλευρώνουμε καλά δύο ταψιά και μεταφέρουμε την ανοιγμένη ζύμη μέσα στο ταψί. Απλώνουμε τις ψημένες πατάτες και την πιπεριά πάνω στη ζύμη. Τις ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Κόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ