Σουφλέ γαρίδας με σάλτσα καβούρι

02.03.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 35-40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Υλικά

  • 200 γρ. γαρίδες ψίχα βρασμένες
  • 200 γρ. πέστροφα καπνιστή
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • ½ λίτρο γάλα
  • 5 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 6 αβγά (τα ασπράδια τους και τους κρόκους των 5)
  • 4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. γλυκού μπράντι
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο βούτυρο για το άλειμμα

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

  • ½ κιλό καβούρι ψίχα ή surimi
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας κρασί σαμιώτικο γλυκό
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε μια μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε τις 3 κουτ. σούπας βούτυρο σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε εκτός φωτιάς την πέστροφα κομμένη σε μικρά κομματάκια και τις γαρίδες πολύ ψιλοκομμένες. Συνεχίζουμε προσθέτοντας στο μείγμα τις 4 κουταλιές παρμεζάνας, τους κρόκους χτυπημένους με την κρέμα γάλακτος και το μπράντι. Χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε προσεκτικά στο μείγμα ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω σιγά σιγά. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για σουφλέ, πασπαλίζουμε με την τελευταία κουταλιά παρμεζάνας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35-40 λεπτά. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ζεσταίνοντας το βούτυρο σε τηγάνι για να σοτάρουμε το καβούρι. Βράζουμε σε άλλο κατσαρολάκι τα δύο είδη κρασιού μέχρι να μειωθεί η αρχική τους ποσότητα στο μισό. Προσθέτουμε το καβούρι και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σερβίρουμε το σουφλέ αμέσως μαζί με τη σάλτσα του.