Τραγανά σπιτικά πατατάκια αλά Pandespani

03.05.2012
Το πάθος για τις πατάτες κάθε είδους και με κάθε τρόπο μαγειρεμένες, είναι γνωστό τοις πάσι, οπότε τα γλαφυρά λόγια είναι περιττά και μπαίνω κατευθείαν στο θέμα, που είναι ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος: τσιπς πατατάκια, τραγανά (να κάνουν κανονικό κριτς, διόλου τσιγγουνιές στο θόρυβο) και λεπτά, όχι όμως απ’ το τηγάνι αλλά απ’ τον φούρνο! Κοινώς η χαρά (μου και κάθε) παιδιού, μικρού και μεγάλου.

Τις κάναμε παίζοντας ένα μεσημέρι και μετά βίας από όλες κατέφερε ένα πιάτο να φτάσει τελικά στο τραπέζι. Δοκιμάσαμε και διάφορες εκδοχές, ανάμεσα στις οποίες με ρίγανη, με πιπέρι και με μίγμα tandoori. Καταλήξαμε πως οι καλύτερες είναι οι σκέτες, μόνο με αλάτι, για τις υπόλοιπες οι απόψεις βρέθηκαν διχασμένες, αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου κι αξίζει να πειραματιστείτε με βάση τη δική σας έμπνευση. Την επόμενη φορά πάντως, θα τις δοκιμάσω και με την καπνιστή πάπρικα, που μου διέφυγε.
Μπορείτε να τις κάνετε είτε με την φλούδα τους (πλυμένη) είτε καθαρισμένες. Ως προς την ευκολία τώρα, βοηθάει ιδιαίτερα η χρήση μαντολίνου που κόβει τις πατάτες ομοιόμορφες, γρήγορα και εξαιρετικά λεπτές. Την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και ο ανάλογος δίσκος ενός μίξερ. Το κόψιμο στο χέρι απαιτεί περισσότερο χρόνο, κάποια υπομονή και ακρίβεια κινήσεως και πολύ κοφτερό μαχαίρι -προσοχή στα δάχτυλα. Ο φούρνος πρέπει να είναι καυτός και να έχει πιάσει καλά τη θερμοκρασία. Αν οι 230 βαθμοί C δεν είναι εφικτοί, μπορείτε να δοκιμάσετε το γκριλ, όπου ωστόσο χρειάζεται να είστε δίπλα για μια σχετική επίβλεψη ώστε να μην σας καούν. Τέλος, οι πατάτες είναι καλύτερα να μην είναι μικρές αλλά να έχουν ένα κανονικό μέγεθος -οι πολύ μεγάλες πάλι, έχουν την τάση να δείχνουν σαν μινιόν ιπτάμενοι δίσκοι και η αισθητική τους στο πιάτο φαίνεται αρκετά περίεργη.

Προετοιμασία: Αν έχετε μαντολίνο περίπου 10-15 λεπτά και άλλα 15-20 περίπου το ψήσιμο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Yλικά (για 2 μερίδες)
2 μεσαίες πατάτες (και λίγο μεγαλύτερες) σε λεπτές φέτες (1-1.5 χιλ.)
4 κ.γ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι (ή και λιγότερο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τις πατάτες: Βάζετε τις πατάτες σε μπολ με το ελαιόλαδο και το αλάτι και τις ανακατεύετε. Στρώνετε τη σχάρα του φούρνου με λαδόχαρτο και τοποθετείτε πάνω του τις κομμένες πατάτες, κοντά τη μια δίπλα στην άλλη. Βάζετε τη σχάρα στον καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 10-15 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο). Έχετε το νου σας να τις ελέγξετε στο 10λεπτο. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, τις γυρίζετε και ψήνετε άλλα 5-7 λεπτά. Tις βγάζετε και τις μεταφέρετε σε πιάτο. Ψήνετε τις επόμενες.

Σερβίρισμα: Δίπλα σε ό,τι θα βάζατε τις τηγανητές αλλά και μόνες τους.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani θα βρεις εδώ.