Αρωματικά ντολμαδάκια

22.08.2012

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Μεγάλος
Μερίδες: 6-8

Υλικά

*200 γρ. Βιτάμ κλασικό
* 1 κιλό ξαρμυρισμένα αμπελόφυλλα
* 350 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
* ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
* 1 καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες
* 1 κουτ. γλυκού βασιλικό
* 2 ζωμούς λαχανικών Knorr «Σπιτικός»
* 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστο
* 1 πράσο ψιλοκομμένο
* 5-6 ρίζες φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
* 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
* 1 λίτρο νερό
* 150 ml κρασί λευκό αρετσίνωτο
* 100 γρ. μαγιονέζα
* ανάλογο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε ένα βαθύ σκεύος λιώνουμε το Βιτάμ σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε αρχικά τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα μυρωδικά εκτός από το καρότο και το ξερό κρεμμύδι και στη συνέχεια το ρύζι, και σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.

2.Μόλις πάρει τον πρώτο βρασμό συμπληρώνουμε με τον ζωμό λαχανικών και το μισό νερό, και αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί μερικά λεπτά μέχρι να τραβήξει τα υγρά της. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

3. Απλώνουμε στον πάγκο μας τα αμπελόφυλλα και τυλίγουμε ντολμαδάκια. (Προσεκτικά όμως μην ανοίξουν οι πλευρές τους.)

4. Παίρνουμε ένα βαθύ σκεύος και τοποθετούμε στον πάτο του τις φέτες από τα καρότα και τα κρεμμύδια. Από πάνω σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα και πάνω σε αυτά τοποθετούμε κυκλικά τα ντολμαδάκια με το κλείσιμό τους προς τα κάτω για να μην μας ανοίξουν. Διαλύουμε τον ζωμό λαχανικών στο υπόλοιπο νερό και περιχύνουμε τα ντολμαδάκια. Τοποθετούμε ένα μικρότερο καπάκι πάνω από τα ντολμαδάκια για να πατηθούν και να μην ανοίξουν στο βράσιμό τους και τα μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.

5. Όταν ετοιμαστούν, τα στραγγίζουμε και φυλάμε τον ζωμό τους. Τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν. Τέλος, σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα και λίγο από τον ζωμό. Ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο ρευστό dressing. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

6. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια κρύα, περιχύνοντάς τα με το δροσερό dressing από γιαούρτι.